Innovació i tecnologia, formació i capacitació, i sostenibilitat són els tres eixos que centraran avui i demà la reunió ministerial sectorial de turisme preparatòria de la Cimera de caps d’Estat i de Govern del 26 de novembre vinent. Tres eixos que, com va explicar la ministra de Turisme, Verònica Canals, en la recepció que es va oferir ahir als ministres i representants dels 22 països de la Comunitat iberoamericana que participaran en la trobada, serviran per definir les deu línies estratègiques que s’elevaran a la Cimera del novembre.
Canals, que va avançar que durant els treballs de la reunió es farà una breu presentació del Data Hub Andorra, va remarcar que malgrat tractar-se de països molt diferents “tots tenen els mateixos centres d’interès”, i va incidir en la importància dels tres eixos. Sostenibilitat perquè cada vegada hi ha més gent que “escull el destí en funció de com l’Estat es comporta amb el medi ambient”; capacitació i formació perquè és clau “per donar un bon servei”;  i innovació pel que pot comportar per exemple el projecte del Data Hub.
Per la seva part, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, que una vegada més va lloar la capacitat organitzativa d’Andorra en un moment en què no és fàcil i “s’estan cancel·lant trobades i reunions pel coronavirus”, es va mostrar convençuda que el turisme “serà un dels motors de creixement del món”, que de fet “ja ho és, però ho serà més en un futur”, motiu pel qual ara el que toca “és fer-ho bé” per tal que el turisme sigui una palanca “per avançar cap a la prosperitat i la sostenibilitat”. 
Des de l’Organització Mundial del Turiste (OMT), el seu director executiu, Manuel Butler, va destacar la “importància” que des de la Segib s’hagi recuperat aquestes conferències sobre el turisme, ja es va fer durant la SPT de Guatemala, i va destacar el “paper clau” d’aquest per tal de “fer el pas cap a una societat més sostenible i més justa”.  
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va posar de manifest “l’honor” que suposa per a la capital acollir una trobada d’aquestes característiques, va destacar la capacitat del país per diversificar el turisme i oferir experiències als visitants, i va instar els participants en la ministerial a gaudir dels atractius del Principat i a fer “d’ambaixadors d’Andorra” quan tornin als seus països.

Trobada Gallardo-Maroto
D’altra banda, i aprofitant la seva presència al país per la sectorial de turisme, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, es va reunir ahir a la tarda amb la titular d’Indústria, Comerç i Turisme d’Espanya, Reyes Maroto, amb qui va analitzar els acords de col·laboració existents entre els dos països i s’ha compartit la voluntat de seguir avançant en les bones relacions bilaterals, especialment en qüestions vinculades a la indústria i a les petites i mitjanes empreses.
Ambdós ministres van destacar la importància d’impulsar mesures des de les administracions en favor del desenvolupament de polítiques d’innovació i digitalització de les empreses. Un fet que a Andorra se centra en l’acció d’Actua i que a Espanya ocupa a ICEX España Exportación e Inversiones. Precisament, Gallardo i Maroto van acordar reforçar l’establiment d’espais conjunts de col·laboració que facilitin la concreció dels punts d’interès comuns als dos països en aquest àmbit. Ambdues parts preveuen una nova reunió a Madrid per donar seguiment a la trobada.