El debat de l’esmena a la totalitat al projecte de llei d’ocupació presentada pel grup parlamentari liberal va comportar un dur intercanvi de retrets entre la consellera general de L’A, Judith Pallarés, que va defensar l’esmena, i el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el parlamentari demòcrata Carles Enseñat.
Pallarés va assegurar que es tracta d’un text del tot “innecessari”, ple de “generalitats” i amb una “clara voluntat intervencionista” a la vegada que “no clarifica els objectius que busca ni que es pretenen amb la transformació que planteja del departament d’Ocupació”.
En aquest sentit, la parlamentària es va mostrar contrària  a que es doti el Servei d’Ocupació de noves competències com la d’assessorar les empreses en matèria de recursos humans o la d’impulsar projectes d’emprenedoria, una tasca que “ja porten a terme d’altres departaments”. Així mateix, Pallarés, que va acusar l’executiu de no tenir una estratègia pel que fa a la política d’ocupació, va lamentar que el text no simplifiqui ni tràmits ni processos així com que es traspassi a Ocupació la prestació per desocupació involuntària.
Espot, que va incidir en què el text estableix un marc general i que no pot obligar a establir unes polítiques concretes d’ocupació ja que aquestes s’han d’adaptar i donar resposta a la situació de cada moment, va negar que es tractés d’un text intervencionista i, com faria Enseñat posteriorment en la seva intervenció, retreia el caràcter ultraliberal de les propostes fetes per L’A en les seves esmenes. En aquest sentit, Espot va assegurar que si es fes cas del que defensava el grup parlamentari liberal s’hauria de “suprimir la jornada laboral, el descans setmanal, les vacances o l’edat màxima de jubilació”, entre d’altres.
Enseñat, que va recordar que “entre un intervencionisme extrem i un zel regulador i el liberalisme a ultrança hi ha un ampli espai”, va anar més enllà i va instar Pallarés a elaborar un projecte de llei d’ocupació amb els seus “futurs socis de Govern” per veure “si es posarien d’acord”.
L’esmena va ser rebutjada amb els vots de tots els consellers menys els del Partit Socialdemòcrata que es van abstenir. El conseller Gerar Alís va deixar clar que la formació veu “moltes mancances” al text i va advertir que preveu mesures que poden “contribuir a precaritzar l’ocupació i a generar més atur”.


Cinca diu que Andorra serà país SEPA el primer trimestre del 2019

El Principat entrarà a formar part de la zona única de pagament en euros, el que es coneix com a SEPA, durant el primer trimestre del 2019. Així ho va avançar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, en el transcurs del debat del projecte de llei de modificació de la Llei dels serveis de pagament i diner electrònic, text que, exceptuant una de les seves disposicions finals, va rebre el suport de tots els grups de la cambra. El ministre va recordar que precisament el darrer requisit que faltava perquè Andorra pogués ser país SEPA era l’aprovació d’aquesta llei, que traspassa a l’ordenament jurídic andorrà les disposicions de la directiva europea coneguda com a PSD2. D’aquesta manera, Cinca, va destacar que respecte a la llei aprovada el maig passat, que donava compliment a la directiva PSD1, amb aquesta modificació “es regulen noves activitats com són el servei d’iniciació i el servei d’informació de comptes.
Des dels grups de l’oposició, tot i coincidir en la necessitat d’adoptar les disposicions de PSD2 per donar compliment a l’acord monetari, es va retreure al ministre el fet que s’aprovés un text al maig sabent ja que la UE havia derogat la primera directiva i que pocs mesos després s’hagi de modificar per incorporar les noves disposicions.
Cinca va defensar el fet d’haver-ho fet en dos passos destacant que era necessari disposar com a mínim de PSD1 per avançar en les negociacions per entrar a la zona SEPA, i va assegurar que haver-ho fet d’aquesta manera ha comportat que “s’avanci gairebé un any l’entrada d’Andorra a SEPA”.
D’altra banda, i responent a una interpel·lació del conseller d’UL-ILM Joan Carles Camp, el ministre va destacar que un cop entri en vigor aquesta llei serà quan plataformes com PayPal es podran plantejar si volen operar també a Andorra.


Llum verda a la cobertura del 100% pels donants vius

El ple de la cambra va aprovar per assentiment de tots els grups la proposició de llei de modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) perquè els donants vius d’òrgans tinguin coberta la baixa al 100%  que havien presentat els parlamentaris d’Unió Laurediana-Independents de la Massana. La consellera general d’UL-ILM, Carine Montaner, va agrair el suport  al text. De fet, els diferents grups van destacar el gest de generositat que suposa la donació d’òrgans, un gest que no pot ser penalitzat amb la pèrdua d’ingressos que comportava fins ara el període de baixa mèdica. També van coincidir en el fet que l’eliminació d’aquestes traves econòmiques pot ajudar a incrementar el nombre de donacions. En aquest sentit, en la seva intervenció, el titular de Salut, Carles Àlvarez, va assegurar que es tracta d’una mesura “oportuna, justa i pertinent”.