El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, creu que l’Estat ha de participar en el finançament de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

Així ho va manifestar ahir en el programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d’An­dorra (RNA), en què va insistir que el problema de la CASS és el finançament i no el dèficit, com pretén fer creure el Govern.
Per això el líder socialdemòcrata va lamentar que el Govern no parli de finançament i va assenyalar que “el cor del problema andorrà” és que “el lobby de la Confederació Empresarial Andorrana no vol pagar impostos”. Bartumeu opina que no es pot pretendre que la Seguretat Social es financi només amb les cotitzacions dels afiliats, sinó que l’Estat hi ha de participar amb els ingressos que obtingui a través dels impostos.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata considera que actualment hi ha una gran ofensiva del neoliberalisme i dels grans poders econòmics, no només a Andorra sinó al conjunt d’Europa, per fer creure que el problema és el dèficit que estan generant les seguretats socials als seus respectius països. I la socialdemocràcia encara no ha trobat la manera de fer front a aquesta ofensiva, segons va reconèixer Bartumeu, que va recordar que és la mateixa Constitució la que deixa ben clar que l’Estat ha de garantir un sistema de seguretat social, una opció que, segons va ressaltar, és compartida pel conjunt dels països europeus a partir de la Segona Guerra Mundial.
“És clar que la Seguretat Social no es pot finançar només amb les cotitzacions, sinó que també hi ha de participar l’Estat a través dels impostos. Això és una cosa de manual”, va recalcar Bartumeu durant l’entrevista a la ràdio pública.
El líder del Partit Socialdemòcrata (PS) opina que hi ha una voluntat d’“anar frenant” la posada en funcionament del nou marc fiscal per part de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), i en concret de l’impost de societats, fixat en un 10%, “la banda més baixa de tota la Unió Europea”.
“Hi ha una falta de visió estratègica del mateix empresariat, que diu que ens hem d’acostar a Europa i firmar convenis per impedir la doble imposició per poder treballar cap a fora i el que no vol és un impost directe homologable”, va afegir Bartumeu, segons el qual l’impost ha de ser com a mínim del 10% “i intentar baixar d’aquest percentatge és anar contra l’interès econòmic del país”.
En relació amb l’impost sobre el valor afegit (IVA), el conseller socialdemòcrata es va mostrar confiat que la proposició del seu grup s’aprovi abans de l’estiu. “Ens l’haurien de deixar tirar endavant els poders fàctics que condicionen l’acció del Govern”, va dir. I és que segons Bartumeu el text és bàsicament el que es va negociar al seu dia amb CR.

La llei  d’inversió  estrangera i els “pelotazos”
La discrecionalitat que pot tenir el Govern, a partir del projecte de llei entrat a tràmit, a l’hora d’autoritzar una inversió estrangera no agrada al PS. Segons els socialdemòcrates, el text obre la possibilitat que hi pugui haver “pelotazos”, aprovant iniciatives “que puguin convenir als uns i als altres” i rebutjant “les que no estiguin beneïdes per determinades instàncies”. Tal com està actualment redactat, el projecte de llei pot donar lloc, segons Bartumeu, “a practicar allò que es diu tràfic d’influències”. Pel president del grup socialdemòcrata, que va dir que només n’ha fet una primera lectura, el text denota “una certa improvisació”.

Els Verds d’Andorra i els socialdemòcrates es refermen en les crítiques al president de la CASS
Verds i socialdemòcrates es van refermar ahir en les seves crítiques al president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Josep Delgado, per recomanar a la població que es faci un pla de pensions privat per les dificultats que pot tenir la parapública a l’hora de pagar les pensions en el futur.
La presidenta dels Verds d’An­dorra, Antònia Escoda, va reiterar que el que és greu de les declaracions de Delgado no és que facin referència a la delicada situació de la Seguretat Social, sinó que recomani a la gent que es faci un pla de pensions privat, cosa que demostraria “una manca de confiança en l’organisme”. Per Escoda, el que ha de fer el president de la CASS és posar sobre la taula el conjunt de dades que hi ha sobre la Seguretat Social i fer propostes per redreçar la situació actual i garantir-ne la viabilitat futura. La líder dels Verds considera que no es pot recomanar optar per la via privada per tenir una pensió de jubilació quan hi ha persones que cobren 1.000 euros al mes. “Hi ha persones que no són cigales però a final de mes no els queda ni un euro. ¿Com volen que a sobre es facin un pla de pensions?”, va afegir Escoda.
La presidenta dels Verds recorda també que només s’està parlant de la necessitat de reduir les despeses i de retallar, “però ningú està parlant d’ingressos”. I és que, en la seva opinió, s’han de buscar vies perquè els recursos de l’Estat augmentin i després s’ha de fer un repartiment “perquè hi hagi un sistema amb pensions dignes, cosa que no passa avui dia, ja que hi ha molts pensionistes que han de recórrer a les prestacions que paga el Govern”.
Per la seva banda, la consellera general socialdemòcrata Mariona González va indicar que no li sorprenia que el Govern hagués refermat la seva confiança en Delgado, ja que el van triar pel seu caràcter “economicista”. Per González “no té nom” que el president de la CASS es dediqui “a fer propaganda gratuïta de les assegurances privades” en lloc de defensar el sistema públic de pensions, que “és el que hauria de fer”. Segons la consellera, cada pocs anys es recorre “a la via de l’alarmisme” avisant del perill que no es cobrin en el futur les pensions públiques i animant a contractar una assegurança privada.

Demanda del PS
González va entrar ahir al Consell General una demanda d’informació per disposar dels estudis que hagi encomanat la CASS sobre els fons de pensions. El PS recorda que les declaracions “alarmistes” de Delgado han anat acompanyades els últims dies de “filtracions interessades” sobre els estudis en què es recolzarien aquestes manifestacions. “L’opacitat amb què està actuant el Govern de DA queda en evidència”, afirma el PS en una nota.