El candidat de la Coalició d’Independents+Liberals d’Andorra, Jordi Miguillón, afirma que, igual que han fet en els últims anys, volen continuar reduint el deute uns 2,5 milions cada any, però apujant la inversió a uns 4,5 milions. A més, anuncia que, en cas de governar de nou, no augmentaran la pressió fiscal “sinó tot al contrari, quan puguem la reduirem tant com sigui possible, sense tancar serveis”.

¿Quins són els trets diferencials de la llista de Cd’I+LdA?
Nosaltres tenim una característica que els altres no tenen, com és l’experiència i les coses fetes. Tothom promet i prometre és fàcil, tothom diu faré, faré, faré, i nosaltres podem dir hem fet, hem fet, hem fet. La gent ens coneix, sap el que hem fet i ho han vist. Nosaltres el que no prometem són coses que no puguem fer.

¿Com explica el pacte amb LdA i no amb DA?
Nosaltres ho hem explicat clarament. Ens vam posar a parlar i coincidíem en el programa i, a partir d’aquí, vam treballar en el que no estàvem d’acord i així anem junts. Ens sobta molt que alguns critiquin aquest pacte quan el mateix DA a la nostra esquena intentava pactar amb els liberals. Això ja denota una manera de fer que no és la més clara, però no només això; diuen que el nostre és un pacte antinatural quan resulta que a Sant Julià intentaven pactar amb PS, SDP i amb qui fos no per un programa sinó per anar en contra d’algú. Aquestes persones pensen que tenen credibilitat i legitimitat per criticar els altres, cosa que és una mica per riure.

Quan es parla de ball de cadires, ¿es dóna per al·ludit?
No sé qui ho diu, això, però en el cas nostre el que volem és treballar pel poble, com hem fet en aquests últims anys per tirar endavant la parròquia. El que volem és tirar endavant un projecte i res més. 

El pacte ha tingut també una afectació nacional...
La senyora Rosa Ferrer en cap moment es va amagar que ella feia campanya per Cd’I perquè creu en el projecte d’aquest partit i va presentar la dimissió al cap de Govern, que és el responsable d’acceptar-la o no. La senyora Rosa Ferrer no només va venir a fer-se la foto, sinó que ha fet campanya amb nosaltres i està molt il·lusionada per guanyar.  

¿És possible invertir més per reactivar la parròquia?
Com he dit abans, no prometem que farem, sinó que hem fet. En els últims quatre anys hem reduït l’endeutament en 13 milions i hem invertit 12 milions. I és que s’ha de recordar que el PS va deixar l’endeutament en més de 60 milions d’euros. Tot i així es pot i farem més inversió per revitalitzar la parròquia, però sempre amb uns números que siguin assumibles, contràriament a les promeses que s’han fet, que en cap cas han estat acompanyades d’una quantificació econòmica. Quan la senyora Marsol ha parlat de fer túnels no ha dit quants milions val això ni qui els pagarà. És molt fàcil fer volar coloms quan això no es quantifica en diners. Nosaltres tenim el pressupost fet i sabem el que volem invertir, i l’any vinent podem invertir 4,5 milions d’euros.  Això sí, també volem reduir l’endeutament cada any en 2,5 o 3 milions. Això no són promeses sinó constatacions, perquè ja ho hem fet en els últims vuit anys.

¿S’ha descuidat alguna cosa per la necessitat de reduir el deute?
Sempre es pot invertir més, el que passa és que cal un equilibri i, en aquest sentit, és clar que el Comú no té una maquineta de fer diners, sinó que els recapta dels ciutadans per a les inversions. El que passa és que si has de gastar més has de recaptar més, i nosaltres no augmentarem la pressió fiscal, sinó tot al contrari, quan puguem la reduirem tant com sigui possible, evidentment sense tancar serveis. El que no es pot fer és prometre el que no es té.

¿Es pot fer més per escoltar la ciutadania?
El Comú està obert i ha estat a instàncies nostres, per exemple, que s’han creat associacions de comerciants per tenir-les com a interlocutores i que hi hagi un teixit associatiu. El que passa és que estem en campanya electoral i s’ha de criticar tot. Evidentment tot es pot millorar, però ja estem disposats a fer-ho. Prova que el Comú està obert és que cada dia rebo quatre o cinc persones al meu despatx. Tots els despatxos estan oberts i les queixes s’atenen totes. Totes les activitats que es fan al carrer estan pactades amb les associacions de comerciants i es fan conjuntament amb ells. Per exemple, aquest any s’ha posat la pista de gel, que era una demanda de fa molts anys.

Alguns diuen que la pista de gel hauria de ser en un lloc més ampli...
Els tècnics ens han dit que on s’ha posat és on es visualitza millor i permet dinamitzar la zona. Quan es tregui la pista farem un estudi de la repercussió econòmica i evidentment es pot mirar si pot anar a un altre lloc que sigui millor. 

¿Què farà per revitalitzar l’avinguda Meritxell?
Des del carrer de la Unió fins a la plaça de la Rotonda, el carril central ha de ser per a cotxes i les voravies amples, com estan.  I els dies de màxima afluència de gent, si els comerciants volen, es pot fer només per a vianants les hores que es decideixi. Aquesta és l’opció que estem fent fins ara perquè creiem que és la millor per a la zona. A més, creiem que les zones comercials de la parròquia han de créixer harmònicament i no podem fer intervencions en una zona que perjudiquin una altra. I és que hi ha moltes zones comercials importants i totes s’han de tenir en compte. Pel que fa a la part alta de Meritxell,  es prendrà una decisió amb el màxim consens per al seu futur.

¿I què es pot fer per impulsar Santa Coloma?
Creiem que s’ha de mirar cada zona per veure el que es pot fer per revifar-la, tenint en compte les seves característiques. Penso que ningú ha invertit tant en Santa Coloma com hem fet nosaltres en els últims temps. Hem tingut una especial cura pel que fa a aquesta zona, el que passa és que s’han de crear pools d’atracció perquè sigui interessant anar-hi, cosa que ha de fer el sector privat. El que passa és que a tot arreu s’han desdoblat les carreteres perquè no hi hagi cues i per afavorir la mobilitat i el que no es pot fer, com pretén alguna candidata, és que tothom vagi per la mateixa via perquè es col·lapsaria el país. S’ha de ser seriós i no es pot fer qualsevol cosa a qualsevol preu perquè és impossible. Vam demanar millorar la rotonda del cacauet al Govern, que en té la competència, i va dir que era molt car. Crec que un gran centre comercial seria capaç d’atreure la gent, però aquestes inversions no les fa el Comú perquè la situació econòmica és la que és. Nosaltres fem tot el possible per revitalitzar, com per exemple facilitar l’estació d’autobusos en un vial que és del Comú, però quan es pot.  

¿Cap a on hauria d’anar la reforma de les competències i transferències als comuns?
Crec que s’ha d’encarar aquesta qüestió de la manera més clara per a tothom. Hem de seure comuns, Govern i Consell i decidir el tipus d’Estat que volem. Les competències van associades a les transferències perquè si has de fer alguna cosa l’has de pagar, doncs hem de mirar qui la fa i com es paga. Fins que això no es faci, la Constitució ja diu quines són les competències dels comuns i el que no podem fer és canviar les regles de joc per la porta del darrere. Avui en dia un ciutadà d’Andorra la Vella rep uns 400 euros i un de Canillo uns 1.500, i s’ha de veure si és just o no. A més nosaltres volem que es tingui en compte la capitalitat, com passa a tot arreu, perquè comporta unes despeses. El que no pot ser és que es vulgui tutelar els comuns, sinó que aquests han de poder col·locar les transferències que tinguin.

¿Encara és possible que l’heliport es faci a la Comella?
El Govern no s’hi ha manifestat clarament en contra. El cap de Govern ha dit que no passaria amb força i que escoltaria els veïns, però el que havia de dir és que no farà l’heliport i que farà cas dels veïns. Per nosaltres l’assumpte de l’heliport està acabat, tal com hem dit, però si el Govern el declara d’interès nacional no necessita l’autorització del Comú.

¿No interessa a la parròquia acollir l’heliport nacional?
És responsabilitat del Govern si es fa un l’heliport, fer-lo en un lloc en què no causi molèsties als veïns i que no estigui habitat. El que no es pot és fer-lo en un lloc on provoqui molèsties. 

¿Quines iniciatives prendrà en l’àmbit laboral?
Com vaig dir en el debat organitzat pel Sitca, estem disposats a partir del gener a seure amb el sindicat per començar a estudiar un sistema de GAdA nou per acompliment d’objectius i en què també siguin valorats els caps pels treballadors. També els vaig dir que el Comú es pot permetre fer un augment del 2% lineal en els sous perquè els empleats han fet un esforç tots aquests últims anys per la congelació salarial. 

Algú el va titllar d’electoralista per això...
Jo el que dic és factible i no prometo túnels o Scalextrics ni faig volar coloms perquè tenim el pressupost del 2016 fet i tot el que dic està quantificat. 

Els treballadors no estan satisfets per l’afer del GAdA...
Sí, però jo no puc fer res més que el que he fet. Els diners públics no es gestionen segons si m’agrada o em convé una cosa. Els assessors jurídics em diuen com s’ha d’executar la sentència i faig el que em toca fer per defensar els interessos i els diners dels ciutadans, i els he de defensar fins a l’últim cèntim, i és el que faig. 

¿Quina valoració fa de l’edifici The Cloud? 
És un edifici fantàstic per a la zona des del punt de vista comercial, i el Comú hi està d’acord i facilitarà en tot el que sigui possible que tiri endavant. Per part nostra sempre hi ha hagut col·laboració amb el Govern.