Jordi Rubia s’estrena com a candidat en unes comunals amb una força, també, molt jove. No amaga que després d’un trencament inicial, la seva llista es va formar en poc més de 24 hores, però tot i així prometen treball per canviar algunes maneres de fer que han vist al Comú que no els agraden. El seu objectiu, diuen, és que Escaldes torni a ser l’enveja de la resta de parròquies i que s’escolti la gent.

Per què va decidir presentar-se a les eleccions?
Va ser una decisió una mica ràpida, entre el senyor Balielles i jo. Després que es descartés presentar una candidatura a Escaldes per part dels membres del comitè parroquial, teníem aquest neguit. I el dia abans que es tanqués el termini vaig dir: “si m’ajudeu, em presento”. Vam anar a veure el Josep Pintat, li explico que si puc tenir suport em presentaria i ell em va dir: “si algú ho pot fer, ets tu”. I aquí estem.

No és molt improvisat? Creu que podran aglutinar suports suficients?
Improvisat, no. Molta gent de la candidatura és la que hauria anat a la llista que s’havia descartat. I jo continuo dient que el que es fa molt anticipat, no és el millor. Jo he de ser clar i directe: si en 24 hores hem fet una candidatura, què no farem si governem el Comú en quatre anys?

S’ha rumorejat sobre un pacte Terceravia amb el PS per afavorir-se mútuament a Sant Julià i Escaldes. 
Això és pura mentida. Jo soc realista, la nostra candidatura és Terceravia + Independents i no faré pactes amb ningú.

Vostès han dit que el seu objectiu és que Escaldes recuperi la prosperitat. Com s’aconsegueix?
Escaldes sempre havia sigut l’enveja de totes les parròquies, per l’aigua termal, la vall del Madriu, la riquesa cultural. Portem molts anys que això se n’ha anat en orris. Crec que la manera de tornar a recuperar-ho és, justament, ensenyant la vall del Madriu, fer un circuit d’art romànic perquè tenim molta riquesa dins de la parròquia i ensenyar al turista i als nostres ciutadans que som curosos amb allò nostre.

Però venim d’uns anys on Escaldes s’ha vist com a capdavantera. Fins i tot des d’Andorra la Vella s’ha insistit molt a recuperar la capitalitat.
La capitalitat no s’ha tocat, però és cert que Escaldes li ha robat a Andorra Vivand. Quan Escaldes va fer Vivand, tothom li va donar importància, però Escaldes no és només Vivand, és Carlemany, és Fiter i Rossell, és Copríncep de Gaulle, és Engolasters, és Can Diumenge, és Sa Calma...

Què ha estat el millor i el pitjor d’aquests darrers vuit anys?
A veure, no vull criticar la Trini perquè no és ella sola. DA ha estat governant, però també hi ha hagut dos partits al seu costat, PS i L’A que no han fet una feina acurada de cara al ciutadà. Perquè tenim les voreres fetes un misto, hi ha inseguretats, estem tirant l’aigua termal al riu... hi ha coses que són un bé del poble i les hem de mimar. 

Esperaven una oposició més bel·ligerant?
Crec que a part de qui governa hi ha d’haver una oposició, però en aquest cas l’oposició no ha sigut prou eficaç per sortir amb el missatge al carrer, de fer arribar al ciutadà tots els problemes reals que hi ha hagut a la parròquia, a través dels avis, el jovent, la seguretat en les voreres...

I què li falta a la parròquia que vostès puguin aportar?
Primer de tot, no crec que li falti, però sí que necessita la gent que ho faci. Que el polític estigui al carrer, per fer la feina ja hi ha els funcionaris. El polític ha d’estar al carrer, escoltar la gent, el turista i escoltar tothom, perquè no només els electors fan que un Comú funcioni millor o pitjor. 

Al programa diuen que hi ha d’haver unes finances responsables i transparents. No ho han estat fins ara?
Si entrem al web del Comú, m’ha costat entendre-ho. I crec que en breu tindrem números més coherents. Pel que sabem, que nosaltres no estem dins, possiblement hi ha un contracte amagat de la torre de Caldea, igual que el contracte de l’Inúu. Si això és cert i s’està fent un contracte a 20 anys més, estem eixugant uns deutes de manera enganyosa. 

No es creuen les xifres de reducció de l’endeutament i d’inversió que es donen des de la majoria?
No. Totes aquestes finances que hi ha per darrere farà que el grup polític que entri hagi de demanar una auditoria externa per fer els números sensats del Comú.

Què proposen per reactivar la part alta?
Primer de tot necessita pàrquing. També cal una negociació amb els propietaris dels comerços tancats per poder fer de la part alta un bulevard de botigues especialitzades en quelcom artesanal i buscar activitats perquè realment està morta. Tenim moltes coses pensades, però primer cal entrar i veure els números reals.

S’ha tret poc rendiment de la vall del Madriu?
Sí, a més, els camins haurien d’estar més adequats i cada dia estan pitjor. Ningú els manté. La vall hauria de ser propera perquè qualsevol ciutadà o turista conegués la riquesa que tenim, i per això caldria més implicació de tots els comuns concernits.

I els cortalans com hi han d’arribar?
Avui tenim una llei de la Unesco, però jo ajudaré als cortalans i els defensaré. I si el poble decideix fer una votació i s’ha de fer accés rodat, haurem de lluitar contra la Unesco.

Encara que es perdi la distinció?
Seré radical. Si jo tingués només una propietat i fos allà, hi voldria arribar, ni que fos amb un petit quad o un vehicle elèctric per poder-ho arreglar.