Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, ha agrat a Eric Jover que hagués posat l’interès del país per damunt de l’interès personal.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha agrat a Eric Jover que hagués posat l’interès del país per damunt de l’interès personal.

Jover dimiteix


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El ministre de Finances, Eric Jover, ha presentat aquesta tarda la seva dimissió irrevocable al cap de Govern després que s’hagi fet públic l’expedient que l’Agència Tributària ha obert a l’empresa Representacions Jover SLU, de la qual n’és l’administrador únic, per no haver presentat la declaració de l’impost de societats des de l’exercici 2019. 

Així ho ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, en una compareixença conjunta amb Jover, on han estat presents també la resta de l’equip ministerial així com diferents càrrecs dels organismes vinculats al ministeri de Finances, si bé, de fet, el mateix ministre ja havia obert aquesta possibilitat en una compareixença prèvia al migdia on ha assegurat que “soc una peça més, un granet de sorra dins l’engranatge d’aquest Govern i d’aquest projecte polític i el que no faré mai és que la meva persona pugui esdevenir un problema”.

Espot, que ha agraït a Jover que hagi “posat l’interès del país, de les institucions i del Govern per damunt del seu interès personal”, ha acceptat la dimissió i ha anunciat que el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, assumirà el relleu de Jover al capdavant del ministeri de Finances i com a portaveu de l’executiu. De fet, tot i que en la reunió del consell de ministres d’aquest dimecres encara hi haurà Jover, la compareixença posterior ja serà protagonitzada per Marquina, tal com ha precisat.

El cap de Govern, que igual com havia fet Jover al matí s'ha “congratulat” de la salut democràtica del país com evidencia el fet que des de l’Agència Tributària s’hagi portat fins al final un expedient al propi ministre de Finances, fet que a la vegada “demostra que ningú està per damunt de les normes legals” i que “l’Administració és exemplar”, ha explicat que el fins ara titular de Finances havia adoptat “unilateralment” aquesta decisió després de la reunió que han mantingut ells dos amb altres quadres demòcrates, com la síndica general, Roser Suñé, i el president del grup parlamentari, Carles Enseñat.

Espot, que ha recordat que “els responsables polítics tenim el deure absolut i enorme d’exemplaritat”, ha explicat que davant la proximitat de les eleccions generals el ministre ha pres la que considera millor decisió per tal que “no es pugui debilitar el projecte polític que representa i la tasca que duu a terme el Govern” i ha lloat aquesta decisió, que “demostra que està a l’altura de les circumstàncies”. 

De fet, el cap de Govern, que ha remarcat que Jover ha comès una “errada humana” del tot “esmenable” i que “no ha comès cap omissió penal”, ha assegurat que la decisió del ministre li “pesa”, i no únicament pel vessant professional, sinó també per “l’apreci” que li té i la “relació personal i d’amistat”, tot recordant que si ara farà quatre anys que va acceptar liderar el projecte de Demòcrates era, entre d’altres motius, perquè Jover es comprometia a acompanyar-lo.

En aquest sentit, Espot, que ha assegurat no saber res del cas fins que Jover li va trucar diumenge a la nit per comentar-li, ha afirmat que s’“emmirallarà” amb el fins ara titular de Finances i que li “servirà d’exemple” no només des d’un vessant polític i professional, sinó també personal.

Per la seva part, Jover, que ha destacat que “ha estat un honor ser aquí” i ha agraït a Espot “haver-me fet confiança tots aquests anys”, ha explicat que té la consciència tranquil·la i  s'ha mostrat convençut que la seva renúncia ajudarà el projecte de Demòcrates “a tirar endavant”. En aquesta línia ha insitit que els projectes estan per damunt de les persones i ha defensat que “no he de donar cap mena d’oportunitat que per culpa dels meus errors, que assumeixo, es pugui fragilitzar el projecte”.

Així mateix, el ministre ha volgut fer un breu repàs dels gairebé quatre anys al capdavant de Finances, un període on, tot i no portar-ho al programa electoral, li va tocar “explicar la Covid” juntament amb el titular de Salut en aquell moment, Joan Martínez Benazet, i afrontar el repte de “trobar els recursos necessaris” perquè els ministeris de Salut, Economia i Afers Socials “no miressin què gastaven”.

Jover, que s'ha felicitat d’haver trobat els recursos si bé es va generar més endeutament, s'ha referit també la diversificació del deute que s’ha assolit, amb emissions internacionals, els bons verds i incrementant-ne la maturitat, a la vegada que ha assegurat també “haver intentat dignificar el Cos de Duana”, i ha destacat el conveni assolit per la venda de les loteries espanyoles.

Reconeixement d’errors
En la compareixença del migdia, Jover, que ha reconegut que des de l’empresa no es va presentar la declaració de l’IS del 2019 ni “dels exercicis posteriors”, ha volgut explicar el “context” en què es gestionava aquest negoci, tot i que no per fer-ho servir com a “excusa”. En aquest sentit, el ministre dimissionari, que ha recordat que va decidir “no perdre l’empresa i assumir-la” després de la mort dels pares, ha incidit en la dificultat de “compaginar la tasca de ministre amb la de gestió de l’empresa”, i ha assegurat que ja essent titular d’Educació “la gestió empresarial que s’ha fet ha estat completament incorrecte”, admetent que “segurament no he seguit cap dels cànons per  fer créixer una empresa o perquè generés beneficis” i revelant que des que és ministre l’activitat econòmica de l’empresa “s’ha dividit per tres”.

Jover, que ha insistit en més d’una ocasió que la seva prioritat ha estat la tasca ministerial, ha explicat que es tracta d’una empresa sense personal i que té contractada una altra societat per fer-ne “la mínima gestió diària”, consistent a “agafar les comandes dels clients, traslladar-les a l’únic proveïdor de formatge que tenim i un cop a la setmana vetllar perquè l’arribada del formatge i distribució als supermercats es faci com Déu mana”. Així, ha continuat, entre les competències d’aquesta segona empresa no hi figuraven altres tràmits “com poden ser la facturació o els fiscals”, que “eren tasca que em tocava a mi i assumeixo plenament la responsabilitat”.

En aquest sentit, Jover, que ha revelat que els anys 2021 i 2022 no es van emetre factures a clients i que només es van pagar proveïdors, de manera que l’empresa tenia pèrdues, motiu pel qual hi va haver d’“aportar patrimoni personal fent injeccions econòmiques”, ha reconegut el seu “error d’interpretació”, ja que considerava que com que l’empresa no facturava i no tenia beneficis “no hi havia un problema fiscal”, problema que sí que va detectar l’Agència Tributària fa un any quan el va contactar per aquests impagaments.

El fins ara responsable de la cartera de Finances, que ha signat la conformitat a la proposta de liquidació provisional feta per Tributs de l’ordre “d’uns 20.000 euros per tres exercicis”, ha destacat el criteri “encertat” de l’Agència Tributària en el sentit que ja no únicament en l’emissió d’una factura, sinó en el mateix moment del lliurament de la mercaderia, encara que no hi hagi cap factura associada, “ja es genera una obligació fiscal”. A la vegada ha lloat la feina feta per l’Agència Tributària i ha arribat a qualificar de “bona notícia” que hagués fet la seva tasca independentment que la societat concernida “sigui d’un ministre o de qualsevol altre ciutadà”.

jover
Govern
IS

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Em sap greu pel Jover, pero, si aixó no haguès sortit a la llum, encara seria ministre oi? Vull dir que només faltava que la justícia no anès per un delicte, sigui quin sigui l'autor, i per altra banda, ho trobo ben fort, estem tots amb l'aigua al coll i alguns jugant al despiste... finalment aplaudeixo la seva rápida resposta.
Un ministre de finances que "s'oblida de pagar impostos".... de bojos! Tenim nous benvinguts al país estan gent condemnats per evadir impostos a Espanya, espero que estiguin sent controlats per que l'imatge que donariem d'Andorra a la UE tot plegat seria penosa...
Veig a molta gent defensant aquest senyor a les xarxes, que voleu dir? que la seva actuació es justificable? Quà haguès passat si fos algún de nosaltres els de abaix? algú sortiria a la nostra defensa? Aixó vol dir que els que el defensen també son susceptibles de cometre delictes? De veritat al·lucino i no entenc res... un delicte és un delicte i punt...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte