“El voluntariat és un requisit clau per a l’èxit d’Andorra.” Així ho va reiterar diferents vegades ahir Pere Guiu, número 2 de la llista territorial per Sant Julià de Lòria de Partit Socialdemò­crata+Verds+Iniciativa Ciutadana (IC)+independents, durant la presentació de les propostes  que aplicarà aquesta formació al voltant del voluntariat i la participació social en cas que governi.
La coalició progressista considera que l’actual Llei del voluntariat, de l’any 2010, és “una bona llei” i el comitè andorrà del voluntariat funciona correctament. No obstant això, troba que és el moment de pujar “dos esgraons” més i, en aquest sentit, es proposa donar “rang ministerial” a aquest àmbit, que formaria part d’un ministeri transversal en què també tindrien cabuda cultura, esports i joventut. “Farem realitat que el voluntariat sigui clau per al futur d’Andorra i per això el posarem al centre de la nostra actuació de govern”, va insistir Guiu.
Segons va indicar el candidat progressista, l’objectiu és que al final de la legislatura  el 50% dels joves entre 16 i 20 anys hagin participat en algun programa de voluntariat. Per aquesta opció política és imprescindible fomentar el voluntariat i la cooperació des de l’escola, incentivant la participació dels menors, i també des del Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA). “El voluntariat és una escola de valors, un element de sensibilització social i drets humans, un altaveu de la justícia social, un agent dinamitzador de la participació i un despertador ètic de la societat. Per tant, pensem que cal actuar-hi per millorar la democràcia i l’Estat del benestar a Andorra”, va afirmar Guiu.
El candidat lauredià es va referir també a la necessitat d’enfortir la innovació i el desenvolupament en l’àmbit del treball social, així com de fomentar la ciutadania activa i la cultura del voluntariat i promocionar el treball de les organitzacions d’arrels voluntàries i cooperants. També cal la cooperació entre el Govern, els comuns, les empreses i les organitzacions de base voluntària. “A partir de la nostra cohesió social hem de defensar la nostra identitat com a poble”, va dir Guiu. Aquest va considerar també que el voluntari “no pot ser sinònim de mà d’obra barata” i es va comprometre a fer una avaluació periòdica de les polítiques que es portin a terme en aquesta matèria. “Estem amoïnats per la situació política i social que veiem a casa nostra, i avui més que mai el nostre partit ha d’estar al Consell, una presència que considerem necessària i imprescindible”, va afegir Guiu.