L’arribada d’empleats qualificats va centrar bona part de la reunió que ahir va mantenir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, amb comerciants i veïns del Pas de la Casa. Gallardo va explicar que un dels objectius fonamentals de la trobada va ser “proposar accions adreçades a donar resposta a les demandes laborals de les empreses” i per aquest motiu, “pel que fa al departament del Servei d’Ocupació hem explicat la proposta de realitzar dues xerrades conjuntes per donar a conèixer l’oferta laboral” que hi ha a la població encampadana de cara a la temporada d’hivern i els incentius que ofereix aquest servei. 
El ministre va admetre que les reclamacions dels comerciants van més enllà d’apropar treballadors “en temporades de molta necessitat”, ja que el que s’espera és “que la gent pensi en el Pas com un lloc per treballar-hi durant tot l’any”. 
 En aquest sentit, el ministre va revelar que ahir mateix, a la Tor de Querol, va tenir lloc una trobada entre els comerciants i representants del Servei d’Ocupació, francesos i andorrans, per tractar aquesta manca de personal qualificat. Per tant, “la voluntat hi és” i Gallardo es va comprometre a estudiar com cobrir l’oferta laboral “amb treballadors fronterers del costat francès”. A més, es va mostrar obert a modificar “algun tipus de criteri pel que fa a les quotes”, si es cregués necessari, i va assenyalar que el 17 d’octubre està prevista una altra reunió, a Acs-dels-Termes amb els mateixos interlocutors. A banda, i de cara al 2020, s’estudia la possibilitat d’organitzar una trobada on intervinguin també algunes empreses del sud de França i seguir promocionant l’atracció que pot tenir per a ells el Pas.
Per la seva part, el president d’Iniciativa Publicitària (Inpub),  Jean Jacques Carrié, va manifestar que es mostren satisfets amb aquesta cerca de personal francès, tot i que la prioritat “és buscar a l’atur d’Andorra”, i si el resultat és negatiu, “mirarem cap a França”. En la mateixa línia van anar les paraules d’un dels comerciants assistents a la reunió, Òscar Ramon, que va dir que aquests treballadors “parlen francès i la nostra clientela és francesa”. A més, va advocar perquè la localitat encampadana “sigui un atractiu per viure i que la gent es pugui arrelar”.
Una altra de les demandes dels comerciants va girar al voltant dels elevats preus dels lloguers pel que fa als habitatges i els locals comercials, un fet que impedeix encara més que “la gent de la resta d’Andorra vingui per quedar-se”, va assenyalar Ramon. Així, tot i que Gallardo no va anunciar accions concretes en aquest sentit, “les decisions es prendran d’acord amb allò que ens plantegin i ens proposin” les pròximes reunions, i a partir d’aquí “el Govern haurà de veure les decisions que pot impulsar”.
D’aquesta manera, el ministre va destacar que aquest element es té en compte a l’hora de reprendre el Pla estratègic de comerç que l’executiu va impulsar la darrera legislatura, i a partir d’ara, es recolliran les impressions dels comerciants i les accions ja iniciades que poden tenir continuïtat gràcies a un treball conjunt entre els interessats.
D’altra banda, els veïns i comerciants van posar damunt la taula una altra de les seves prioritats, que no és altra que recuperar els horaris de les línies de bus, tot i que tenen l’esperança que amb els canvis previstos a partir de dilluns la situació pugui millorar. “Hi ha hagut un compromís que tot funcionarà com abans, i també hi ha hagut un altre, a mitjà termini, que els preus seran més reduïts”, van comentar els veïns i comerciants del nucli encampadà.