Satisfacció a mitges en la patronal amb el projecte de llei de mesures excepcionals i urgents  per la situació d’emergència sanitària causada per la Covid-19 que ahir va entrar a tràmit parlamentari. D’una banda, s’han articulat mecanismes de suspensió de contractes  de treball –els cèlebres ERTO– “flexibles” i “d’un abast temporal ampli que suposaran una càrrega assumible per al teixit productiu, que fins ara ha fet front al pagament íntegre de les nòmines dels mesos de març i abril”. De l’altra arriba, en opinió del president de la Confederació Empresarial, Gerard Cadena, amb cert retard: “Les empreses estan al límit. N’hi ha que es pensaven que a mitjans d’abril es podrien acollir als ERTO, però ja no serà així, i és una dificultat afegida. Hi pot haver algun cas d’acomiadaments, tot i que esperem que aquest abril es puguin pagar tots els salaris”.

El que està clar, diu Cadena, és que hi ha sectors com el turisme que no podran reprendre l’activitat de seguida i que necessitaven la figura dels ERTO per sobreviure. També el comerç, sobretot el retail, tot i que estem en temporada mitjana o baixa,  per tant hem de descomptar l’estacionalitat: “Seran probablement els sectors que en registraran més”.

Una altra demanda de la patronal que s’ha quedat al calaix és la possibilitat d’allargar fins al 30 d’abril del 2021 el període en què es podran recuperar les hores no treballades al març i a l’abril d’aquest curs. En aquest sentit, el projecte de llei posa el 3 de desembre del 2020 com a termini màxim. Considera Cadena que aquesta prolongació seria una mena de “bonificació” per a les empreses que no aplicaran suspensions de contractes temporals i que mantindran per tant la plantilla. 

Però sobretot el que necessiten les empreses aturades és “un horitzó, saber aproximadament quan es reprendrà l’activitat”. El president de la patronal és clar: “Necessitem alguna certesa, no dic el dia exacte que es reobrirà l’activitat, però sí saber que la setmana que ve tals sectors podran obrir, i d’aquí a quinze dies, aquests altres. Convindria tenir la previsió d’una obertura parcial de certs sectors, perquè les empreses s’hi puguin preparar.” I posa com a exemple el comerç on line interior, que podria reobrir aquesta mateixa setmana: “Això seria molt benvingut, perquè rellançaria el mercat d’articles de segona necessitat que també tenen una demanda. I a mesura que vagin obrint nous sectors, menys ERTO caldrà aplicar.

Cadena, en fi, recomana que empresaris i treballadors arribin a pactes abans de recórrer a un ERTO, que sempre serà potencialment conflictiu, i considera que el 31 de desembre del 2020, quan expiri el termini màxim per a aquests expedients, “tornarem a les condicions prèvies a la crisi sanitària: si una empresa no és viable i ha de tancar o acomiadar personal, s’haurà d’acollir a la legislació vigent i satisfer naturalment les indemnitzacions que correspongui.” I un equívoc final que insisteix a aclarir:  “S’ha dit que el Govern hi posa 130 milions d’euros, però no és així: són crèdits tous, a interès zero i avalats pel Govern, però que al final pagaran els empresaris”.