Diari digital d'Andorra Bondia
El director, Iago Andreu, i el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, en una compareixença anterior.
El director, Iago Andreu, i el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, en una compareixença anterior.

La CEA alerta que el text de finances comunals posa en risc el model fiscal


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Facundo Santana

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha alertat que la proposició de llei de finances comunals entrada a tràmit parlamentari pels cònsols de les set parròquies pot “obrir la porta a increments de la pressió fiscal”, a la vegada que “genera inseguretat jurídica” i “pot comprometre un model fiscal que fins ara s’ha caracteritzat per una relativa senzillesa per a l’obligat tributari i una notable competitivitat en comparació amb altres països i jurisdiccions”.

Entre les novetats que preveu el text hi ha l’eliminació del topall que limita l’import màxim a satisfer en concepte d’impost de radicació a 300.000 euros anuals, fet que, unit a l’“extrema disparitat” del tipus de gravamen, suposa un “alt grau d’inseguretat jurídica” que “pot dissuadir els inversors privats a l’hora de dur a terme projectes empresarials”, segons adverteix la CEA.
La patronal mostra també la seva “profunda preocupació” pels canvis plantejats en l’impost sobre els rendiments arrendataris, que fixa el tipus de gravamen entre el 0,1% i el 6% d’aquests rendiments, “deixant a l’arbitri de cada Comú situar-se, si així ho estimen convenient, en un dels extrems de la forquilla”.

Així mateix, la CEA, que tot i respectar l’autonomia dels comuns considera que “cal tenir una harmonització mínima si es vol mantenir i fins i tot millorar l’eficiència del marc fiscal actual”, incideix en el fet que les quantitats satisfetes en concepte d’impost de radicació i d’impost sobre els rendiments arrendataris siguin deduïbles de la quota a satisfer en concepte d’impost de societats o de les activitats econòmiques gravades per l’impost sobre la renda podria “conduir a una disminució sensible dels ingressos de l’Administració general que, més d’hora que tard, es traduirien en un augment de la pressió fiscal”.

Per tot plegat, la CEA, que es mostra partidària de rebaixar el topall de 300.000 euros de la taxa de radicació fins a 200.000 euros, demana als grups parlamentaris que esmenin la proposició de llei per garantir no incrementar la pressió fiscal i vetllar per un sistema impositiu senzill.

La Confederació Empresarial Andorrana es mostra també favorable a reduir la disparitat de forquilla dels tipus de gravamen de la taxa de radicació i de l’impost sobre els rendiments arrendataris. En el primer cas amb un tipus màxim que no superi els 50 euros per metre quadrat i en el segon cas amb un tipus màxim que no superi el 3% dels rendiments arrendataris.

 

CEA
llei de finances comunals
model fiscal

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

El llegat de finances de DA i Cinca por detrás, anar culebrejant, toco aquí, toco allà, “explotem el potencial” sense pujar els tipos...... jajajaja quanta verborrea y cuanto teatro del bueno. A tota europa han tret la taxa hidrocarburs.... aqui la poneis, y sumeu la turística i la dels gossos..... estalvieu d’una vegada i pareu de pujar impostos

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte