El Govern i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) coincideixen en la necessitat de “dinamitzar i fer més fructífer” el debat al Consell Econòmic i Social (CES) per tal que aquest ens esdevingui realment un òrgan de consulta proactiu i eficaç amb l’Administració. Si més no així es va posar damunt la taula en la reunió que van mantenir ahir el cap de Govern, Xavier Espot, i la junta de la CEA encapçalada pel seu president, Gerard Cadena, una primera presa de contacte amb l’entitat des de la constitució del nou executiu, on la patronal va voler “establir les bases de treball dels pròxims quatre anys” i va demanar poder opinar i tenir una participació activa en aquelles qüestions que considera prioritàries. 

Cadena, que va recordar que quan es va crear el CES “hi havia tota una sèrie de passos que s’havien de fer i no es van fer per la pandèmia”, va insistir que és necessària “certa estructuració i que hi hagi una mica més de debat” de totes aquelles lleis d’àmbit laboral i econòmic. “Sabem que és un òrgan consultiu i no vinculant, però sí preceptiu, però cal incrementar el debat de lleis”, va destacar Cadena, que va explicar que el cap es va mostrar d’acord amb aquesta petició, si bé va demanar “ser el més àgils possibles” en el debat dels diferents textos i tenir “el dictamen pertinent al més aviat possible”.

Des de la patronal també es va compartir amb el cap de Govern la necessitat d’establir una àrea econòmica especial Andorra-Pirineus, així com de la futura revisió dels criteris d’inversió estrangera, amb voluntat que l’arribada de projectes internacionals sigui productiva, diversificadora i creadora de llocs de treball, així com la necessitat de seguir treballant en el desenvolupament de la marca Andorra.

Al seu torn, segons va informar el Govern en un comunicat, el líder de l’executiu es va comprometre a reforçar la implicació del sector empresarial en els grans reptes de la legislatura, com la reforma de la Llei d’inversió estrangera o del sistema de pensions, així com a mantenir trobades informatives periòdiques per posar al dia sobre l’estat de les negociacions amb la UE, en relació amb la lliure circulació de persones. I en aquesta línia, des de l’Executiu es va assegurar que el Govern mantindrà, tal com ha fet en la darrera legislatura, reunions periòdiques amb la Confederació Empresarial Andorrana per treballar conjuntament en el desenvolupament de diverses iniciatives d’interès general. I és que per Espot, “la implicació i la col·laboració del sector empresarial és fonamental per fer front als grans reptes d’Andorra per als pròxims anys”.

En relació amb la negociació amb la UE, Cadena va incidir en la preocupació que hi ha en diferents sectors pel tema de la lliure circulació de persones i va “celebrar” la possibilitat que aquests sectors, a través del paraigua de la CEA, puguin participar en aquestes reunions.

En la trobada, on es va abordar també la pròxima represa dels treballs de la comissió parlamentària per la sostenibilitat de les pensions i la CEA va demanar que aquesta “es faci de la manera menys lesiva possible pel teixit productiu”, el president de la Confederació Empresarial Andorrana va posar damunt la taula la proposta treballada per l’entitat ja abans de les eleccions per tal de, a través de la col·laboració publicoprivada, tirar endavant fins a 1.325 habitatges de lloguer a preu assequible, el que equivaldria al 5% del parc del parc immobiliari de lloguer durant els pròxims quatre anys.

En aquest sentit, Cadena, que va recordar que la proposta s’ha traslladat també als comuns, que són els que tenen “més terreny per poder aportar en concessió” i que han mostrat “bona predisposició”, va demanar al cap de Govern que es pogués implementar “al més ràpidament possible”, ja que cada vegada són més els sectors i les empreses amb “dificultats de contractació” perquè els possibles treballadors “no troben habitatge”.