Diari digital d'Andorra Bondia

La Cerdanya pensa noves estratègies perquè la llei específica tiri endavant


Escrit per: 
Agències


La sala de convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va acollir ahir a la nit una conferència explicativa sobre la llei específica de la Cerdanya, a càrrec dels representants comarcals que van defensar el text de la proposició de llei al Parlament, que va ser rebutjada després de l’esmena a la totalitat que van presentar tres grups del tripartit.

L’actual president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Esteve Maurell (PSC), es va remetre a les paraules del seu soci de govern i vicepresident del Consell Comarcal, Joan Pous (CiU), i va destacar que “si hem esperat gairebé 180 anys podem continuar esperant”.
Amb aquestes paraules Maurell mostrava la voluntat dels polítics de Cerdanya, tots a l’una, d’insistir en el reconeixement, via llei, de l’especificitat de la comarca. El president del Consell Comarcal va explicar que s’ha d’esperar a les properes eleccions per poder tornar a entrar la proposició de llei al Parlament, però que ja hi estan treballant i han començat a buscar noves estratègies.
El 8 de febrer de l’any passat el Consell va entrar al Parlament una proposició de llei específica de la Cerdanya, representant la voluntat ratificada de tots els alcaldes ceretans. La resposta del Parlament va ser el requeriment de nova documentació per poder admetre la llei a tràmit.
Els llavors president del Consell Comarcal, Joan Pous, i el vicepresident, Esteve Maurell, van presentar el 19 de març passat, al Parlament, la documentació requerida per la mesa per admetre a tràmit la proposició de llei. Cal dir que aquest text ja s’havia presentat amb anterioritat el 2003, però no va prosperar positivament.
La Cerdanya vol, mitjançant aquesta llei específica, que es reconegui la seva especificitat en el context del país i de la resta de comarques catalanes, emparant-se en el fet que aquesta comarca forma una unitat geogràfica i històrica que no es correspon amb la divisió política que la parteix des del 1659 entre França i Espanya, ni amb la divisió administrativa que la parteix entre les províncies de Lleida i Girona des de l’any 1833.
Els representants polítics de la comarca apel·len a la voluntat i el sentiment dels cerdans i a la seva tradició cultural, política i administrativa, perquè es reconegui explícitament la peculiaritat de la comarca i s’unifiqui la seva organització administrativa tradicional, degudament actualitzada.
Així mateix, els representants comarcals demanen la creació d’un marc legal que permeti que el Consell Comarcal pugui assumir les competències que li delegui o li assigni l’administració de la Generalitat d’acord amb el que estableix la legislació vigent.
Algunes matèries en què demanen traspàs de competències són ensenyament, cultura, sanitat, serveis socials, ordenació del territori i urbanisme, consum i turisme, protecció, conservació i administració del patrimoni històric i artístic, gestió dels espais naturals, agricultura, ramaderia, pesca, caça i aprofitaments forestals, entre d’altres.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte