Diari digital d'Andorra Bondia
La cessió de terrenys en la reforma de les competències no fa consens
La cessió de terrenys en la reforma de les competències no fa consens

La cessió de terrenys en la reforma de les competències no fa consens


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.T.

Consell General, comuns i Govern van tornar a mantenir una reunió ahir sobre la reforma de les competències. Segons fonts properes a la trobada, es va fer un repàs dels apartats de l’1 al 6 de l’article 4 de la llei i només en el darrer, relatiu a la cessió gratuïta de terrenys a l’executiu per a projectes d’interès nacional i plans sectorials, van sorgir algunes divergències. El fet és que el grup parlamentari liberal, els consellers generals d’SDP i el Comú de la Massana consideren que l’informe previ que han d’emetre les corporacions perquè el Govern pugui executar la iniciativa ha de ser sempre vinculant.
En el redactat actual no són vinculants els informes que les corporacions emetin sobre els projectes denominats no sensibles i que van ser recollits en una llista (com poden ser ara les escoles). L’argument utilitzat per la corporació és que això podria hipotecar alguns equipaments als quals s’havia compromès la majoria comunal i que figuraven en el seu programa electoral, ja que el sòl disponible per dur-lo a terme podria passar a mans del Govern sense que aquest tingués cap marge d’actuació.
En el mateix sentit, des del grup parlamentari liberal es va remarcar que consideren que l’informe del Comú hauria de ser sempre vinculant i no tan sols en els casos en què s’estigui parlant d’equipaments sensibles.
En relació amb aquest punt també el Comú de Canillo va exposar que un conseller va fer una constància en acta en què defensava que les corporacions puguin decidir sempre sobre els equipaments que l’executiu construirà al seu territori. A banda, des d’aquesta parròquia també es va apuntar la voluntat de fer aportacions a la relació de projectes considerats no sensibles, i per tant per als quals no caldria un informe vinculant del Comú. Des de les corporacions sempre s’ha defensat, però, que els comuns són favorables a cedir de forma gratuïta al Govern terrenys de cessió obligatòria i gratuïta urbanística i que aquest és l’aspecte més important, ja que fins ara l’executiu els havia de pagar. 
En la propera reunió, que tindrà lloc dilluns, les tres parts continuaran analitzant punt per punt els apartats de la reforma. En els casos en què aparegui una discrepància es deixaran aparcats per poder arribar a un consens en una negociació posterior. L’apartat 6, referent a la cessió gratuïta de terreny al Govern, és un dels grans canvis de la reforma de la Llei de competències. Els apartats de l’1 al 5 no contenen pràcticament cap modificació, ja que només es diu que correspon als comuns “l’elaboració, control i actualització” del cens quan abans deia “la conformació, control i manteniment”. També s’hi afegeix que han d’elaborar el cadastre “d’acord amb la legislació nacional”.

competències
transferències
comuns
Govern
Consell General
cessió de terrenys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte