Diari digital d'Andorra Bondia
L'arrelament de la gent al territori, evitar el progressiu despoblament, és un dels reptes reconeguts per tots els partits en lliça.
L'arrelament de la gent al territori, evitar el progressiu despoblament, és un dels reptes reconeguts per tots els partits en lliça.

La comarca també se la juga


Escrit per: 
A. D. / Foto: BonDia

Saldar el que considera un deute històric amb els petits nuclis de població, on al seu dia –posem els anys setanta– els veïns es van vendre la fusta dels boscos, per exemple, per construir les carreteres d'accés. Hi ha exemples com Vilanova de Banat o Taús. Aquesta és una de les propostes que abandera Compromís pel Pirineu en clau de comarca. La defensava Jordi Nadal (segon a la llista d'Alàs i Cerc) al darrer ple del Consell Comarcal del mandat caducat, posant-hi també sobre la taula un altre desavantatge dels pobles petits: són els municipis els  que han d'afrontar les despeses d'arranjament de les vies d'accés, si més no, aportant el 25% del cost que completa l'aportació del CCCAU. "Per exemple, per asfaltar la carretera a la Bastida, si l'ajuntament ha de posar 60.000 euros, li suposa una petita fortuna", recorda. A banda, insisteix en el greuge, en aquest cas amb poblacions més grans: "És que dels accessos a la Seu o a Barcelona se n'han d'ocupar  aquests Ajuntaments?" 

Afegides a cavalls de batalla dels últims anys, com la manca de depuradores d'aigües residuals, en què ha incidit i incideix Toni Mas Buchaca, company de files a la plataforma socialista, Nadal apunta aquestes prioritats, o "deures pendents" del Consell Comarcal per al mandat que s'obre. Un període que, confia, ha de ser més estable "que aquest desastre d'haver tingut tres presidències en quatre anys", després de la dimissió de  Miquel Sala i el relleu entre Josefina Lladós i Martí Riera. Advoca per un cicle "amb més alçada política" al CCAU i "que es deixi de fer un mal ús del consell d'alcaldes". 

Entrar al Consell Comarcal és un dels reptes de les CUP, recorda Gisela Sellés, alcaldessa en funcions i cap de llista a Cava. "Crec que en tenim possibilitats, i això ens donarà l'oportunitat de conèixer les dinàmiques de treball" de l'administració comarcal, tan important, recorda, per als petits municipis, on ha de prestar serveis bàsics. 

Aigua i residus
En clau de comarca, el programa dels cupaires incideix en les polítiques d'habitatge (Sellés explica que malgrat els pocs recursos, a Cava estan en procés de rehabilitació de pisos dedicats a lloguer social), "la consciència de l'aigua i dels residus" i la millora en serveis com el transport públic, més freqüències en el transport a demanda que ja funciona, i les telecomunicacions. Encara que revertir el despoblament es plantegi com un repte molt complicat, admet, "es tracta que la vida no es faci tan difícil" a les petites poblacions. 

Des d'ERC, Carme Lostao (candidata i alcaldessa fins ara d'Oliana) destaca el projecte Camina Pirineus com un actiu important per a la comarca. "El pla de camins també és molt important, en municipis amb molts quilòmetres de vies, i aquí és vital l'ajuda del CCAU", recorda. En el capítol d'infraestructures viàries, apunta a inversions concretes, com el camí de les Anoves, que suposarà uns 150.000 euros. A banda, recorda que s'està treballant en la depuradora de Montferrer i, entre les prioritats, aspectes centrats en l'atenció a les persones, amb la signatura del nou contracte-programa, destaca, que amplia els serveis, especialment amb el d'orientació i assessorament a les famílies, "molt demanat". 

Les polítiques d'habitatge, hi afegeix Lostao, són una altra de les preocupacions i on s'han d'esmerçar els esforços. "Tot i que en Ajuntaments com Oliana, on no vam viure la bombolla immobiliària, ara tampoc no tenim habitatge construït" i fer-ho suposa tot un repte. 

Projecte comarcal "clar"
Junts convocava ahir al matí un acte davant el Consell Comarcal per reivindicar-se com “l’única força política amb un projecte comarcal clar”. Josefina Lladós, alcaldessa de Ribera d'Urgellet i presidenta del CCAU durant dos anys, assegurava que  “l’Alt Urgell no tornarà a recuperar la posició de lideratge i model que havia sigut fins no fa pas gaire temps si la gent de Junts no tornem a recuperar la majoria al Consell, ho tinc claríssim”.

L’atenció a les persones és un dels eixos principals a treballar en clau comarcal, va detallar, com també ho és el sanejament, doncs encara hi ha molts pobles sense depuradores i l’Agència Catalana de l’Aigua espera que s’hi avanci. També treballar per la transició energètica i les energies renovables, serveis bàsics, fixació de la població, desenvolupament econòmic i gestió dels boscos són elements comuns destacats  des de Junts per als 19 municipis.

comarca
municipals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte