La comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera, coneguda popularment com a comissió BPA, es replanteja el seu funcionament, és a dir el sistema de treball i també els objectius perseguits o, en tot cas, concretar-los, segons algunes fonts.
Si més no, aquest és l’aspecte que es va abordar ahir en una reunió dels membres que integren la comissió prèvia a la compareixença del president del consell d’administració i de la directora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF),  Raül González i Maria Cosan,  que van analitzar la situació actual i els reptes del sistema financer i van exposar als consellers el calendari del desplegament de l’Acord Monetari.
Segons van explicar algunes fonts, i gairebé un cop tancada la tasca de la comissió, el que es planteja ara “és quin rumb es dóna a la comissió i com s’ha de procedir a partir d’ara”. Fins i tot, i malgrat que en la reunió d’ahir es va deixar tot obert per continuar-ne parlant la setmana vinent, si la tasca de la comissió “l’encaren sols o amb algun assessor” que pugui ajudar els parlamentaris i que la tasca i les conclusions que puguin sortir siguin “tan eficients com sigui possible”.
Per la seva part, el president del grup mixt, Pere López, que va recordar que la comissió no era la que el seu grup plantejava, va destacar que correspon als seus impulsors determinar què en volen fer tot i que va posar en dubte que serveixi “per donar les respostes que els ciutadans demanen”. En aquest sentit, el parlamentari del PS, que va lamentar “el nivell de desconfiança de les diferents entitats envers els consellers generals”, que dificulta el treball, va incidir en la necessitat de definir un rumb i uns objectius clars perquè la tasca feta acabi tenint realment una utilitat i la comissió no sigui només per complir l’expedient.

 

Els corresponsals és el més complex i Vall Banc, en definició

Tot i que inicialment s’havia posat com a data per a l’inici de l’activitat de Vall Banc la segona quinzena de gener, ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, va matisar la data posant en relleu que al llarg d’aquest mes s’enllestiran els treballs que han de determinar l’estructura de l’entitat i les relacions amb els operadors. Cinca va reiterar que la venda del banc i la seva posada en funcionament ha de ser simultània per evitar la pèrdua de valor i va afegir que, pel que fa a la subhasta, ara les vuit entitats que van mostrar interès estan analitzant la documentació per fer l’oferta. Quant a la qüestió dels corresponsals, va reconèixer que serà el més complex però que hauria de ser el darrer pas.