Diari digital d'Andorra Bondia

La decisió sobre el document de les finances comunals molesta Casals


Escrit per: 
Redacció

El conseller de l’oposició d’Escaldes-Engordany Francesc Casals ha lamentat que el document referent a les finances comunals que els cònsols van acordar en la reunió mensual no hagi estat discutit abans en el ple del consell de comú i que únicament s’hi hagi portat per ratificar-lo. Casals ha mostrat el seu desacord amb aquest procediment i ha avisat que si es repeteix es planteja dimitir.

D’aquesta manera, durant la sessió de consell de comú celebrada ahir hi havia un punt sobre la proposta d’aprovació dels continguts del document de propostes d’actualització i millora del sistema de finançament dels comuns. Quan es va arribar a aquest punt, doncs, Casals va mostrar el seu desacord amb el fet que no es tractava d’una aprovació sinó d’una ratificació, i per tant va manifestar que considerava “inconcebible” que aquestes mesures s’haguessin discutit prèviament a la reunió de cònsols sense que la corporació les hagués abordat en el ple del consell de comú.
“Si es porten les decisions preses [al ple del consell de comú] jo aquí no hi faig res”, va concloure Casals. En aquest sentit, va manifestar que fins ara la seva actitud havia estat “positiva” i va afegir que si la “contrapartida” era “la marginació total” no estava disposat a continuar en el càrrec. Va concloure, però, que la manifestació d’aquesta intenció no era “cap amenaça ni cap cop d’efecte”, sinó que va destacar que es tractava d’una cosa pensada des de feia un temps.
Casals va remarcar, a més a més, que aquestes mesures es podrien haver pres abans i va posar en dubte que des d’una parròquia es pugui prendre decisions sobre les finances d’altres comuns. D’aquesta manera, va manifestar que la pujada dels preus de les activitats que no són estrictament socials es podria haver fet fa molt de temps i que no calia esperar-se a ara. Finalment, va assenyalar que les mesures proposades podrien ser encara més.

La resposta de Martí
De la seva banda, el cònsol major, Antoni Martí, va manifestar que darrerament s’ha encetat una “batalla” sobre la reunió de cònsols que “no acaba d’entendre”, ja que va remarcar que qualsevol punt d’aquesta trobada mensual és sotmès posteriorment a la discussió del ple del consell de comú de les parròquies respectives. També va insistir en el fet que Casals ha participat “de manera activa” en les diferents comissions i que sempre  ha estat informat de “les qüestions importants”. En aquest sentit, va voler deixar clar que “mai” en la reunió de cònsols s’ha pres una decisió que posteriorment no hagi estat sotmesa a l’aprovació de les respectives corporacions comunals.
Martí també va manifestar que aquest document, per primera vegada, posa sobre la taula una aplicació igual dels impostos i tributs que han de pagar els ciutadans, i que per tant no es fa diferències en funció de la parròquia de residència. En aquest sentit, va destacar la visió nacional plasmada en aquest document. Va concloure que no és just que alguns preus estiguin molt subvencionats quan es tracta de serveis que no són socials.

Destrossa a un porc
D’altra banda, el cònsol major va confirmar que durant la nit de dissabte a diumenge un dels porcs que es troben a l’avinguda Carlemany va patir un trencament. Concretament es tracta del porc que és a la confluència amb el carrer de la Unió, al qual s’ha trencat una ala. Martí va exposar que es tramitarà la corresponent denúncia a la policia per aquest fet.

Enderroc de l’hotel Pla
El Comú d’Escaldes-Engordany va prendre ahir la decisió de declarar l’estat de ruïna de l’antic hotel Pla, la qual cosa comporta que properament es duran a terme els treballs d’enderroc d’aquesta infraestructura. Aquesta decisió ha estat presa per la corporació arran que el propietari majoritari li hagi comunicat problemes amb els copropietaris, la qual cosa podia fer endarrerir encara més l’enderrocament de la infraestructura. És per aquest motiu que la corporació ha decidit prendre aquesta mesura d’urgència, que, segons el cònsol major, Antoni Martí, no tindrà cap cost per al Comú ja que ho haurà de sufragar la propietat. D’aquesta manera, pot ser que en els dies vinents es faci els primers treballs, i en aquest sentit Martí va recordar que cal procedir de manera ràpida per evitar perills per als vianants.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte