Àlex Gaspà va aconseguir robar el protagonisme a la candidata i al mateix cap de Govern

En tot acte que pretengui ser atractiu per al públic assistent hi ha d’haver ritme. Un guió, una mica de música, intervencions corals i algun vídeo. Tot això estava previst a la reunió de poble d’Acció Comunal d’Ordino (ACO) + Demòcrates + Independents + Progressistes-SDP celebrada ahir al vespre al Centre de Congressos (ACCO), fins que li va tocar el torn de paraula al candidat número 3, Àlex Gaspà, que va sorprendre tothom amb un discurs molt més llarg del pactat i fins i tot inquietant en la primera part. Però d’això ja en parlarem més endavant. Un altre dels aspectes que cal per garantir l’èxit de l’acte és la temperatura de la sala. Certament ahir els organitzadors van considerar que calia estalviar i cert és que més d’un va decidir no treure’s l’abric, perquè la temperatura de l’interior no distava massa de la de l’exterior.

Deixant de banda ritmes i ambient, l’acte comptava amb un plat fort –també molt important–, la intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, acabat d’arribar de Brussel·les amb l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) sota el braç. Com acostuma a passar en aquests casos, la reunió de poble va començar amb retard, uns vint minuts, però el cap de Govern es va encarregar de seguida d’explicar el motiu de la demora. “Està clar que la desviació és una infraestructura necessària, ja que precisament la seva absència és el motiu pel qual arribo tard”, va deixar anar entre rialles dels presents, que amb prou feines omplien la meitat de la sala. Només començar a parlar, de seguida es va veure que Espot tenia ganes de parlar de l’altre candidat. Primer sense anomenar-lo, però finalment va dir el seu nom sense complexos: Enric Dolsa. I no només això, sinó que va encarar la controvèrsia del projecte Grifols de cara, sense defugir-lo. “No ens fa por parlar-ne, hi ha hagut la voluntat de generar por, però només es farà si hi ha totes les garanties, va a poc a poc i bona lletra”, va assegurar. “Diumenge l’elecció no és només per uns cònsols –va emfatitzar– sinó que està en joc una manera de fer d’un Comú que ha de formar part de la solució i no del problema”, en clara referència a les dificultats que sorgirien, segons ell, si el pròxim cònsol fos Dolsa. 

Després d’una breu intervenció de la candidata Meritxell Rabadà, amb la família a les últimes files aplaudint ben fort quan la presentadora anunciava el seu nom, li va tocar el torn al protagonista de la nit: el pagès –dit amb tot el respecte– Àlex Gaspà, que va iniciar el discurs de forma contundent: “No m’identifico amb cap partit polític, soc independent i un ciutadà amb idees i punt”. Va assegurar que, en cas de victòria, no volia ocupar-se de l’agricultura, ja que “vull aportar alguna cosa a la parròquia”. I, al cap de força estona, amb revelació de conversa amb Espot inclosa, va deixar anar: “Quin rollo us estic fotent!” En fi, era així. 

I així ho va confirmar immediatament després la candidata Maria del Mar Coma: “A l’Àlex li havia dit 3 minuts!”, va lamentar. Primer de tot, va citar les paraules d’Espot: “Ens ha posat el llistó alt, però assumim el repte. Tenim els peus arrelats a la terra i la força i l’empenta necessària, amb l’objectiu de prendre decisions meditades i amb una visió estratègica”, va assegurar. Una bona declaració d’intencions.