Diari digital d'Andorra Bondia
La importació de residus comença amb un tonatge inferior al previst
La importació de residus comença amb un tonatge inferior al previst

La importació de residus comença amb un tonatge inferior al previst


Escrit per: 
M.S.C.

La importació de residus de Catalunya per ser cremats al forn incinerador de la Comella ha començat amb un tonatge inferior a l’estipulat en el conveni. Tal com va recordar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a hores d’ara arriba un camió al dia procedent de la Cerdanya quan “nosaltres enteníem que hi hauria entre un i dos camions diaris”. Això vol dir que la planta acull entre 20 i 25 tones al dia de brossa de la comarca veïna. La ministra va destacar que tot el procés funciona correctament. Les inspeccions a l’entrada de la instal·lació realitzades pels serveis tècnics assenyalen que “el residu arriba com ha d’arribar, amb el triatge previ i tot el pretractament que exigeix la normativa”. 
Quant a les previsions de cara al futur, la ministra va deixar clar que “nosaltres donem resposta a una necessitat de la Cerdanya”, i per tant si aquest territori només ha d’exportar aquests volums Andorra es limitarà a tractar-los. “No tenim necessitat de més camions”, va dir Calvó, que va recordar que aquesta comarca té un volum de residus variable al llarg de l’any, tal com passa al Principat, en funció dels turistes que visiten la zona. La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va remarcar que en l’acord amb Catalunya es va fixar una quantitat màxima que en cap cas es pot superar, situada en 10.000 tones. Des del Govern no es planteja obrir la porta a importar més residus en els propers anys. “Hi ha un acord global i no es preveu ampliar”, va dir Calvó.

Millorar la comunicació
La comissió d’informació i vigilància del Centre de Tractament de Residus va acordar la necessitat de centrar els esforços a millorar la informació sobre la planta que s’ofereix als ciutadans. Segons va explicar la ministra, a hores d’ara la pàgina web www.ctra.ad (on es pengen totes les notícies i dades d’emissions del forn) té molt poques visites i “sembla que la població no rep la informació que hauria de rebre”. Per aquest motiu s’està preparant un plec per contractar uns professionals que ajudin a millorar la comunicació cap a la població. Seran aquests experts els que hauran d’indicar com es pot arribar a més gent i amb quins mitjans i com fer la informació “més digerible”, ja que és molt tècnica i això fa difícil donar-la a conèixer al públic general. La comissió de vigilància va prendre aquesta decisió després que els grups parlamentaris proposessin realitzar estudis complementaris per conèixer l’impacte que pot tenir la importació de brossa sobre la salut.

No es creu necessari fer un estudi d’impacte sobre la salut perquè el previ es considera vigent

El Govern no veu necessari actualitzar els estudis d’impacte del forn sobre la salut. Calvó va reiterar que abans de posar en marxa la planta ja es van fer uns informes i el resultat era “acceptable”. A més, va remarcar que aquests treballs es van fer sobre la base de la capacitat màxima del centre de tractament, que podia arribar a 60.000 tones. Tenint en compte que  “estem tractant molt menys”, “entenem que [l’impacte] encara és menor del que teòricament es va estudiar a l’època”. A banda també hi influeix el tipus de residu, que se segrega a l’entrada, va dir. A més, Calvó va indicar que es fan uns controls “molt exhaustius” a través de la mateixa planta però també de l’administració i d’organismes externs i que els nivells d’emissions estan “molt per sota” de la normativa. Així, la ministra va assegurar que els nivells d’emissió a l’atmosfera i els nivells de dipòsits en l’entorn demostren que no hi ha impacte en l’entorn. “La població pot estar tranquil·la, la planta està molt controlada”, va concloure.

importació
residus
tonatge
inferior
Catalunya
Sílvia Calvó

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte