La proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques, d’estabilitat pressupostària i fiscal presentada pel grup parlamentari demòcrata neguiteja els comuns. Els mandataris parroquials ja ho van posar de manifest en la darrera reunió de cònsols, en què van informar de la intenció de reunir-se amb els consellers generals de DA per aclarir alguns aspectes del text, conegut com a regla d’or, i saber l’impacte real que tindrà. Els principals dubtes a l’entorn d’aquesta nova llei són l’obligatorietat de destinar el superàvit a rebaixar l’endeutament, el fet que les corporacions hagin de presentar una planificació pressupostària a inicis de mandat per als següents quatre anys i la possible ingerència del Tribunal de Comptes.
En la trobada amb els parlamentaris demòcrates, van posar sobre la taula les llacunes que han detectat en el text i ara ho treballaran conjuntament en reunió de cònsols per poder tenir un document per a principis del nou curs polític que faciliti fer canvis en la proposició de llei a través d’esmenes. El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va destacar la voluntat de les dues parts, tant consellers generals com cònsols, de “buscar una entesa entre uns i altres”. Per això, conjuntament amb el Consell General, sol·licitaran uns informes. Mandicó va reiterar que tots els mandataris comunals estan d’acord amb la necessitat de disposar d’una llei sobre aquesta matèria, però que “cal acabar d’assegurar que no perjudiqui encara més els comuns”, tenint en compte que ja estan sotmesos a un límit d’endeutament que està situat en el 200% dels ingressos dels pressupostos dels darrers tres anys, un aspecte que es mantindrà amb el text, va recordar la cònsol menor d’Ordino, Consol Naudí.
Mandicó va afegir que el fet que el superàvit s’hagi de destinar obligatòriament a eixugar endeutament “pot ser pervers” i podria acabar amb els superàvits de les corporacions. Quant a la planificació pressupostària per a tot el mandat, va assenyalar que “cal acabar d’aclarir el que es vol dir amb això i si aquesta previsió és vinculant o  no”. En el cas que fos vinculant plantejaria dificultats, va declarar. Finalment, en relació amb el Tribunal de Comptes, es va limitar a dir que ha de fer la seva feina. De fet, el cònsol major de la Massana, David Baró, també va indicar que el text podria donar funcions a aquesta institució que van més enllà de les seves competències. En el mateix sentit que Mandicó, el cònsol massanenc va mostrar el seu neguit per la planificació pressupostària per a tot el mandat que es vol introduir, ja que en el cas que durant un exercici sorgís la necessitat d’impulsar una inversió no prevista a l’inici, l’obra es podria veure frenada, un aspecte que també va compartir la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín.
Des del Comú d’Andorra la Vella, la cònsol major, Rosa Ferrer, va remarcar, de la mateixa manera que ho van fer la resta de mandataris, que comparteix el principi de la llei. Tot i així va declarar que un cop llegit el document redactat pel grup parlamentari demòcrata “hi ha aspectes que per mi van més enllà de l’establiment de mecanismes de control de l’ús del diner públic”. Aquests punts estarien relacionats amb el concepte de democràcia i el respecte del programa electoral, va dir. Ferrer va explicar que aquests dubtes girarien a l’entorn de l’obligatorietat de destinar el superàvit a rebaixar l’endeutament i també del paper que s’atorgarà al Tribunal de Comptes, que podria immiscir-se en funcions pròpies dels comuns, tot i que va deixar clar que això es tracta d’una apreciació que se’n fa des de la corporació que encapçala.
Per altra banda, també hi hauria el punt referent a la necessitat de disposar d’una planificació dels pressupostos per a tot el mandat. Sobre aquesta qüestió, Ferrer va afirmar que hi estava d’acord sempre que s’estableixi un mecanisme que permeti afrontar les necessitats sobrevingudes.
La cònsol major de la capital va explicar que la qüestió està a saber com es traslladen tots aquests aspectes a la llei. “Això seria el problema”, va apuntar. Per tot plegat, el Comú d’An­dorra la Vella ha encarregat un informe tècnic sobre dret tributari i dret constitucional. Aquests estudis han d’estar enllestits al mes de setembre i aleshores serà el moment de fer arribar suggeriments al Consell General perquè els dubtes que planteja aquesta proposició de llei es puguin resoldre.
Tot i que des del BonDia es va contactar amb els cònsols de Sant Julià de Lòria i Encamp, no va ser possible obtenir el seu posicionament respecte de la regla d’or.
Ja després de la darrera reunió de cònsols, els mandataris comunals van destacar que el document que està a tràmit parlamentari ha experimentat un canvi substancial respecte al primer text que van presentar els demòcrates i que, en tot cas, l’impacte que té en els comuns és més baix.