No es preveien sorpreses i el pressupost municipal -13,8 milions l’ordinari i 13 milions per a inversions que han de sortir de préstecs i subvencions- de la  Seu d’Urgell hauria d’haver quedat aprovat gràcies a l’acord previ entre l’equip de govern i els dos regidors de la CUP. Però què es pot esperar d’un ple que se celebra un 28 de desembre? Una petita innocentada: els portaveus de Junts i ERC es van queixar que no tenien el document final dels comptes -hi havia discrepàncies en dues partides: la destinada a comprar una màquina de neteja i la referent a la plaça Joan Sansa, que haurien caigut en l’últim moment- i  van demanar que el punt quedés ajornat. “Entenc que no tinguin ganes d’aprovar el pressupost”, els responia inicialment l’alcalde, Joan Barrera. Però la CUP considerava “important” que tothom tingués tota la documentació i, tot i retreure’ls que no ho haguessin dit abans, decantaven la balança i el pressupost quedava sobre la taula. “Defecte de forma flagrant”, s’havia queixat Francesc Viaplana. “Poc transparent i no sé si legal, si es podria impugnar després”, reblava Jordi Fàbrega. 

En tot cas, la regidora de Finances, Gemma To, sí va presentar els números -pactats amb la CUP-, que contemplen 13 milions per a inversions (procedents de préstecs i subvencions: les arques municipals estan seques) i un pressupost ordinari de 13,8 milions (s’enfila a 34,2 si es tenen en compte les empreses municipals). El 80% dels diners se’n van en despesa corrent -i això que han retallat 240.000 euros, detallava To-, així que “l’actualització d’impostors era més que necessària per quadrar els números”, defensava. 

Dels diners disponibles, la millora de l’espai públic s’endurà al voltant d’un milió (il·luminació, neteja, enjardinament i millores a Castellciutat), encara que la partida -una de les que motivaven l’ajornament- sembla que finalment es redueix en els 350.000 euros previstos per comprar la màquina de neteja. Altres 500.000 euros es destinaran a la compra i rehabilitació d’habitatge per al parc públic i una quantitat similar anirà destinada a la promoció econòmica del centre de la ciutat. Serà un pressupost per “canviar la inèrcia i recuperar la capitalitat econòmica i social del Pirineu”, concloïa To. 

Tancant les vies per a un altre supermercat
Per unanimitat. Tots els grups es van posar d’acord, això sí, per aprovar la modificació urbanística en l’àrea entre l’N-260, l’N-145 i el riu Valira, tancant així les vies  a la possibilitat que una altra gran superfície comercial vingués a implantar-se a la ciutat, cosa que va “celebrar” de forma manifesta el regidor de la CUP Bernat Lavaquiol. “Desitjo que s’arribi a temps”, expressava el portaveu de Junts. “S’ha treballat intensament, tot i que el temps s’hagi dilatat per raons administratives”, puntualitzava Barrera. I amb o sense pressupost aprovat, l’Ajuntament posa en pràctica les mesures que contempla el pacte amb la CUP i la junta de govern aprovava durant la tarda iniciar el procés per a la compra d’un habitatge (66.201 euros) que seria destinat a lloguer social.