Diari digital d'Andorra Bondia
La junta de presidents deixa al grup mixt qualsevol decisió sobre Bonet
La junta de presidents deixa al grup mixt qualsevol decisió sobre Bonet

La junta de presidents deixa al grup mixt qualsevol decisió sobre Bonet


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La junta de presidents va decidir ahir inhibir-se en el cas de l’exparlamentària de Socialdemocràcia i Progrés i ara consellera general independent, Sílvia Bonet, i deixar en mans del grup mixt qualsevol decisió sobre la continuïtat de Bonet com a consellera a ple temps o com a representant del Consell General al Consell d’Europa.
I és que, segons va explicar la subsíndica general, Mònica Bonell, es considera que es tracta d’“una situació que competeix al grup mixt”, ja que es considera que, malgrat que Bonet va abandonar SDP, la situació al grup mixt “no ha canviat” des de l’inici de la legislatura.
En aquest sentit, Bonell va recordar l’acord adoptat a l’inici de la legislatura l’abril del 2015 en el sentit de permetre que, sempre que hi hagués dues o més formacions polítiques representades al grup mixt, es pogués disposar d’un conseller a ple temps per cada dos parlamentaris i no d’un de cada tres com s’està fent des del 2004.
En considerar que es mantenen aquests condicionants, la subsíndica va assegurar que al grup mixt li segueixen corresponent dos consellers a ple temps i que la decisió de decidir quins dos ho han de ser ha de ser del mateix grup.
En aquesta línia, i davant del plantejament fet pel president del grup mixt, Pere López, en el sentit de si s’acceptaria un acord adoptat per la majoria del grup, Bonell va explicar que el síndic va incidir en el “funcionament particular” del grup mixt a la majoria de parlaments del nostre entorn, on no s’aplica simplement el sistema de majoria, ja que es busca “un equilibri” perquè totes les parts hi siguin representades. 
Així, Bonell va remarcar la voluntat manifestada pel síndic que “hi hagi un acord” i que no hagi de mediar Sindicatura. En aquesta línia, la subsíndica va insistir que qualsevol acord per canviar la situació actual que es pugui adoptar al si del grup mixt “només s’haurà de comunicar” a la junta.
Pel que fa a la qüestió de la plaça al Consell d’Europa, Bonell va assegurar que no s’havia tractat específicament, i va recordar que sobre la qüestió només hi ha una carta de Bonet en la qual demana poder completar els compromisos contrets, ja que exerceix la vicepresidència d’una de les comissions.

Conflicte de competències
D’altra banda, el president del grup mixt, Pere López, va aprofitar la reunió per alertar d’una possible invasió de competències per part de l’executiu amb la darrera modificació del reglament regulador de les prestacions econòmiques de serveis socials i sociosanitaris. 
Segons va explicar Bonell, López considera que el canvi de reglament, portat a terme per adaptar les referències al càlcul del barem patrimonial utilitzat per poder accedir a les ajudes a les darreres modificacions que es van fer a través de la Llei del pressupost per a l’exercici 2017, “va més enllà” de les disposicions establertes en la Llei de serveis socials i sociosanitaris, motiu pel qual va demanar que des de Sindicatura es faci una nota pronunciant-se sobre la qüestió.
La junta de presidents va tractar també de la proposta presentada pel grup parlamentari liberal per poder celebrar un debat monogràfic sobre sanitat, debat que, en principi, es portaria a terme els dies 8 i 9 de juny, segons va avançar la subsíndica.
Finalment, la reunió va servir també per confirmar la sessió ordinària del Consell General prevista per al 25 de maig, en la qual es votarà la proposta de ratificació del CDI amb Malta, la proposta d’acord presentada pels consellers generals del PS per reclamar que es faci una consulta perquè la ciutadania pugui decidir si accepta o no la importació de residus de les comarques catalanes veïnes per ser cremades al forn incinerador, i el projecte de llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes.
Segons va avançar Bonell, i si es compleixen les previsions, podrien entrar també per a aquesta sessió el projecte de llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances del Principat d’Andorra, el projecte de llei del notariat i l’informe del raonador del ciutadà.

junta de presidents
Sílvia Bonet
grup mixt
Mònica Bonell
Consell d'Europa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte