Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, César Marquina, en una de les seves intervencions exposant els comptes per a aquest exercici.
El ministre de Finances, César Marquina, en una de les seves intervencions exposant els comptes per a aquest exercici.

La legislatura abaixa el teló


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Únicament amb els vots de les tres formacions que donen suport a l’executiu, el Consell General va donar ahir llum verd al pressupost per a aquest exercici 2023 i va donar d’aquesta manera la legislatura per tancada en espera que el cap de Govern decideixi finalment la data electoral i la dissolució de la cambra.

El ministre de Finances, César Marquina, que finalment va ser l’encarregat de defensar els comptes, va aprofitar la sessió per treure pit de la bona situació de l’economia, repassant els principals indicadors, i per avançar que el Govern tancarà l’exercici 2022 amb un superàvit de més de 60 milions d’euros, quantitat que va atribuir al “rebot” de l’economia després de la pandèmia i també a la “bona gestió de les finances públiques”.

Marquina, que va destacar que el pressupost per al 2023 és “equilibrat, prudent i que dona resposta a les necessitats de la ciutadania”, va detallar que del superàvit es destinaran 30 milions a “eixugar deute”, 15 a “millorar la capacitat d’ampliacions de crèdit del Govern” per fer front a problemàtiques com l’habitatge o la pèrdua de poder adquisitiu i, com ja s’havia   anunciat, 15 a FEDA perquè pugui mantenir el pla d’inversions i contenir la pujada de tarifes.

Així mateix, el ministre va fer un repàs de les principals partides pressupostàries, incidint especialment en les destinades a reforçar la Justícia i els cossos especials, a Educació, amb l’ampliació de la Universitat, els 17 milions que es destinaran a habitatge, l’increment de 9,3 milions de la dotació per a Salut, els 9,7 milions per mantenir el transport públic gratuït i les dotacions per a la desviació de la Massana i l’estudi de la desviació de Sant Julià de Lòria.

Des de l’oposició es van criticar uns comptes que es considera que no serviran per resoldre les necessitats de la ciutadania i que són “irrealitzables”. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va apuntar que els problemes d’accés a l’habitatge, la pèrdua de poder adquisitiu d’assalariats i pensionistes, l’increment de costos empresarials i les dificultats de molts empresaris per trobar mà d’obra és “la prova que el model de país que s’ha impulsat aquesta legislatura ha fracassat”.

En aquest sentit, López, que va retreure al cap de Govern el rebuig a totes les propostes fetes pels socialdemòcrates en matèria d’habitatge i la negativa a acceptar l’oferiment de pacte d’Estat, va apuntar que “no es pot donar suport a un pressupost que es diu continuista” perquè precisament “no volem continuar amb tots aquests problemes”. I és que al seu entendre, els comptes no donen resposta als problemes de l’habitatge i de pèrdua de poder adquisitiu.

Per la seva part, el president del grup de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, va reclamar, igual com ja va fer en el debat de totalitat, l’establiment d’un pla de consolidació fiscal a mitjà termini per mitigar així els efectes de l’endeutament generat per la pandèmia, i va incidir en la necessitat de disposar d’un marc tributari “clar”.

Així mateix, Pintat, que va lamentar que els comptes no incloguin els compromisos contrets pel Govern per exemple en matèria de jubilació dels treballadors públics, va remarcar, com va dir el ministre, que la recuperació econòmica és un “rebot” i va insistir que el que tocava era reconduir l’endeutament. “Els mercats financers d’aquest rebot en diuen el rebot del gat mort, i aquí és on cal anar amb  compte”, va sentenciar.

La consellera general no adscrita, Carine Montaner, va demanar al ministre com podia ser que “si tot va tan bé hi hagi cada vegada més persones que marxin del país” i, després d’etzibar-li que “vivim en dos mons paral·lels”, va apuntar que potser la disminució de l’atur és perquè “els treballadors marxen del país”.

En canvi, des de la majoria es van defensar uns comptes que “afronten la problemàtica de l’habitatge i del poder adquisitiu de manera decidida” i que arriben en una situació “fins i tot millor que abans de la pandèmia, amb una recuperació del nivell d’endeutament i un Estat més sòlid i resilient davant possibles escenaris d’incertesa”, segons va apuntar el president del grup demòcrata. Carles Enseñat, que va repassar també les grans xifres i les partides més significatives del pressupost, va destacar també que es tracta  d’uns comptes de “normalitat” i que “reforcen els pilars de l’Estat del benestar”.

Per la seva part, el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, va incidir també en la situació econòmica remarcant el creixement de la recaptació sense increments de pressió fiscals, que encara podria millorar en un futur amb tota la feina feta en l’àmbit de l’economia digital. Naudi va remarcar també la millora de l’endeutament, 1.190 milions a final del 2022, i el fet d’haver-lo diversificat i incrementat la maturitat.
Des del grup independent, Ferran Costa va carregar contra Pere López per haver fet unes “previsions catastròfiques” que “una vegada més no s’han acomplert”.

No a les reserves d’esmena
Abans del debat dels comptes en si, la majoria demòcrata va rebutjar les dues reserves d’esmena presentades des del grup socialdemòcrata que pretenien destinar bona part de la dotació prevista per al recinte multifuncional a habitatge de preu assequible.

En la defensa de les reserves d’esmena, el conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez va incidir que les mesures adoptades per l’executiu “no han donat el resultat desitjat” i que es tracta d’una qüestió de prioritats. En aquest sentit, va insistir que l’habitatge és un dret i el va posar per davant del projecte del recinte multifuncional, sense el qual el país “ha pogut acollir també fins ara grans esdeveniments”, i va destacar que amb la proposta socialdemòcrata hi hauria fins a 34,2 milions d’euros per poder destinar a habitatge de preu assequible, quantitat que s’elevaria fins als 53 milions si s’hi sumen els diners ja pressupostats per a l’adquisició d’habitatges per posar-los al mercat. “En aquest cas més quantitat és més qualitat i, en definitiva, aquesta és dret a l’habitatge”, va sentenciar.

Des de la majoria, el parlamentari demòcrata David Montané va argumentar el no a les reserves d’esmena recordant que el multifuncional, recinte sobre el qual es porta “molts anys treballant de forma meticulosa”, és una infraestructura cabdal, ja que “ha de permetre mantenir la competitivitat turística”. Així mateix, el parlamentari taronja va destacar que “podríem estar d’acord a destinar més diners a habitatge si en el pressupost no hi hagués les partides que ja hi ha previstes”, tant per als pisos de la Borda Nova com per a compra i lloguer d’habitatge buits per posar-los al mercat. “El pressupost d’habitatge ha passat dels 2 milions del 2019 als 17 d’aquest 2023”, va remarcar Montané, que va incidir que és possible compatibilitzar les dues coses.

Espot manté el “silenci” tot i que la pressió ja és “insuportable”

Malgrat les diferents referències a la fi de la legislatura i al fet d’estar en espera que el cap de Govern decideixi convocar els comicis i dissoldre la cambra parlamentària, fetes des dels diferents grups, Xavier Espot va mantenir el silenci sobre aquesta qüestió argumentant que “no és ni el lloc ni el dia” per fer un anunci d’aquestes característiques tot i admetre, entre rialles, que “la pressió ja comença a ser insuportable”. El cap de Govern va demanar poder intervenir a les acaballes de la sessió per agrair la tasca feta als 17 consellers de la majoria parlamentària, a qui els va reconèixer “el suport, la lleialtat i l’estima al país que han tingut aquests quatre anys”. Espot, que també va tenir paraules per als consellers de l’oposició, va agrair també la feina als seus ministres.

També la síndica general, Roser Suñé, va autodonar-se la paraula abans de donar per tancada la sessió per dirigir als parlamentaris unes paraules d’agraïment pels “esforços fets” i els moments “compartits” durant la legislatura, així com per les “complicitats que han pogut teixir”.

Així, i anomenant un per un els presidents dels grups parlamentaris i a la consellera general no adscrita, per fer extensiu l’agraïment a la resta de parlamentaris, Suñé va donar-los les gràcies per haver estat capaços de “trobar punts d’acord davant situacions que no hauríem pensat mai que hauríem hagut de viure”. La síndica va agrair també la feina dels membres de Sindicatura i del personal del Consell General.

D’altra banda, la darrera sessió de la legislatura va servir per aprovar la ratificació dels convenis per evitar la doble imposició amb la República Txeca i amb Mònaco, la ratificació de l’acord marc amb el Banc Europeu d’Inversions i l’adhesió a l’Acord relatiu a l’adopció de reglaments tècnics harmonitzats de les Nacions Unides aplicables als vehicles i als equipaments i les peces que s’hi poden muntar i utilitzar.

Consell General
legislatura
pressupost

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte