Andorra disposarà molt aviat d’una llei per lluitar contra la violència de gènere. Els tres grups parlamentaris han estat treballant durant els últims dos anys de manera conjunta en una proposició de llei  que pretén “eradicar” una “xacra” que també afecta el país. El text s’entrarà a tràmit en els propers dies, tot i que encara hi ha “serrells” relatius, per exemple, a les mesures cautelars, i s’aprovarà en aquesta legislatura.
La proposició no se circums­criu només a la violència que puguin patir les dones, sinó també la resta de membres que conviuen en l’àmbit domèstic, com els padrins o els fills, i inclou, a més de la violència física, sexual i psicològica, l’econòmica. Així mateix, es posa un èmfasi especial en la prevenció, la sensibilització social i l’educació al voltant d’aquest problema i es preveuen mesures concretes que s’aplicaran davant dels casos que es detectin, com l’obligació que els agressors hagin d’abandonar la llar i el seu allunyament de la víctima. El text destaca també la necessitat que hi hagi mitjans suficients per aconseguir la reinserció dels maltractadors i que, d’aquesta manera, se’n pugui evitar la reincidència.
Les conselleres generals Patrícia Riberaygua (DA), Mariona González (PS) i Sílvia Bonet (SDP) van donar a conèixer ahir, coincidint amb el Dia internacional contra la violència de gènere, la proposició de llei per a l’eradicació de la violència de gènere i la violència domèstica. L’objectiu, segons va explicar Riberaygua, és que es denunciï quan es tingui constància d’alguna agressió en aquest àmbit i aconseguir que cada vegada hi hagi menys casos. La intenció dels legisladors, a més de donar “seguretat jurídica” a les víctimes, és que hi hagi “tolerància zero”, segons va assenyalar González, que va dir que “no hem de descansar mentre hi hagi un percentatge de casos de violència de gènere, ja sigui alt o baix”. Per la seva banda, Bonet va destacar la necessitat de comptar amb professionals que es vagin formant per actuar en aquests casos.
Bonet va explicar, en relació als principis generals del text, que s’ha volgut fer una llei que busca un “treball integral” de tots els serveis de l’administració que poden contribuir a l’eliminació de casos de violència domèstica o a ajudar les víctimes. També s’ha incidit especialment en la vessant “preventiva” perquè aquestes situacions es puguin detectar a temps i es pugui actuar. En aquest sentit, Bonet va considerar també important la feina que s’ha de portar a terme perquè el maltractador no reincideixi.
Una comissió nacional de la qual formaran part, a més dels diversos ministeris que intervenen en aquests casos, la policia i l’Equip d’Atenció Integral a la Dona, s’encarregarà de fer el seguiment perquè la llei es compleixi i de proposar possibles canvis si es detecta que té alguna mancança. L’òrgan també dissenyarà les estratègies per sensibilitzar la societat sobre aquest problema i establirà el cronograma estratègic d’aplicació del text.
Pel que fa a les mesures cautelars, que s’han de tancar amb el ministeri d’Interior, González va esmentar la sortida de l’agressor del domicili familiar, la prohibició de la comunicació i l’ocultació de les dades de la víctima, i l’ordre d’allunyament, entre d’altres. Les penes per als agressors no es modifiquen a través d’aquesta llei, ja que s’aplicaran les que es determinen als convenis que ja ha firmat Andorra en aquesta matèria, per exemple el d’Istanbul, i que estan contingudes en el Codi Penal.

Llei per a la igualtat en la propera legislatura

Els tres grups parlamentaris també deixen molt avançada per a la propera legislatura una altra proposició que servirà per garantir la no-discriminació i la igualtat. La voluntat, en un principi, era que aquesta llei inclogués també la lluita contra la violència de gènere, però no s’ha optat finalment per aquesta via en considerar que el resultat podria ser un text massa ampli. Aquest és el motiu de l’endarreriment de la proposició contra la violència de gènere i domèstica, tot i que els grups troben positiva la feina més àmplia que s’ha portat a terme i esperen que es pugui aprofitar. Així, a la propera legislatura es trobaran molt avançats els treballs en aquesta matèria, que, segons va indicar la consellera Sílvia Bonet (mixt), “no volen que es perdin”. Aquesta altra llei que ara queda pendent inclourà la igualtat i la no-discriminació, per exemple, en els àmbits laboral i escolar.