Els treballs al tomb de la Llei de l’oblit sanitari avancen i la comissió legislativa de sanitat confia a enllestir les pròximes setmanes i que el text estigui disponible per al proper ple ordinari del Consell General, que es preveu al juliol. Així ho apunten diverses fonts de dita comissió, que té planificades reunions setmanals i treballa amb aquesta intenció. De fet, en dues o tres sessions podria estar llesta i que “l’ideal” seria que es pogués aprovar abans que s’acabi aquest període de sessions, el 15 de juliol.

Des de diferents sectors assenyalen que els treballs són complicats, ja que la proposició de llei que es va prendre en consideració, presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata, era “senzilla” i de “només tres articles”, com reconeixien en la presentació del text les conselleres generals Judith Casal i Susanna Vela, que les esmenes es van elaborar sobre aquest i que en el si de la comissió s’ha optat per prendre com a base el text que configuren les esmenes presentades pel grup de Demòcrates, que dona forma a una llei pròpia i “més ordenada” (a diferència de la proposta socialdemòcrata, que regulava el dret a l’oblit sanitari modificant la Llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances del Principat d’Andorra i la Llei de competència efectiva i protecció del consumidor).

Malgrat tot, des de diferents grups parlamentaris es destaca la “bona sintonia” i el fet que tots estan “molt alineats amb l’objectiu”.

Els objectius
El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar a tràmit parlamentari la proposició de llei d’oblit sanitari a finals del mes de setembre passat amb l’objectiu de garantir que les persones supervivents i rehabilitades de malalties com el càncer, el VIH/SIDA i l’hepatitis C no puguin ser discriminades a l’hora de contractar assegurances, accedir a hipoteques i rebre préstecs bancaris. 

Des de Demòcrates es limita l’oblit sanitari només a les assegurances de vida vinculades a una operació creditícia i se n’exclouen les hipoteques i els préstecs bancaris. La proposta de DA vol dotar de més protecció les persones que demanin una assegurança de vida, afegir més claredat i accessibilitat a la regulació, així com facilitar a les asseguradores del país el procés d’adaptació als criteris sobre l’oblit sanitari, que per primera vegada s’hauran de tenir en compte a Andorra, per a les persones que han tingut càncer, hepatitis C o que estan afectades de VIH. 

Des de Concòrdia es van presentar esmenes per excloure de l’oblit sanitari l’hepatitis C i el VIH, entenent que aquestes dues són patologies cròniques, i proposa que sigui el Govern, via reglament, qui pugui fer extensiu el dret a l’oblit sanitari en funció de l’evolució dels tractaments mèdics i l’evidència científica. 

Ciutadans Compromesos, de la seva banda, demana ampliar l’oblit sanitari als processos d’adopció instats davant del Govern.