Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la reunió de cònsols celebrada ahir a Canillo.
Un instant de la reunió de cònsols celebrada ahir a Canillo.

La llei dels agents de circulació no tindrà elements coercitius


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: Comú de la Massana

Els cònsols de les set parròquies ja estan perfilant els últims detalls de la llei dels agents de circulació, la qual pròximament tramitaran per tal que el Consell General en faci la seva validació. Aquest és un dels punts que els comuns han tractat avui a Canillo en el marc de les reunions periòdiques que duen a terme. La llei, que s’ha treballat conjuntament entre els diferents equips de circulació de cada corporació, recull i actualitza noves tasques i necessitats que van més enllà de les feines viàries habituals i integra rols que ja es desenvolupen habitualment però que s’han intensificat amb la pandèmia. “És un reconeixement a la tasca que fan els agents de circulació” en prevenció i tasques de proximitat amb la ciutadania, ha comentat la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, que ha afegit que s’han anat recollint totes aquestes noves competències, ja que en un inici la llei només parlava de les funcions de gestió viària. En cap cas, la llei inclou elements coercitius o de retenció perquè “no són les seves funcions”, ha indicat Mas.

Els cònsols també han parlat sobre la llei de transparència i d’accés a la informació pública, la qual marca unes normatives i un codi de bones conductes que el conjunt de corporacions han de desplegar, algunes durant aquest any i altres de cara a l’any vinent. Per aquest motiu, els comuns han acordat demanar assessorament legal per dur a terme aquestes normatives.

Centres per abocar runa
Tot i que no va ser un dels temes tractats a la reunió, la premsa ha preguntat sobre la problemàtica dels abocadors. Camp ha remarcat que és una qüestió que els preocupa i ha expressat que han recollit la proposta d’Encamp d’utilitzar l’abocador de Maià durant els mesos que es pugui, i que durant l’hivern, hi hagi centres de transferència per abocar-hi la runa per després poder-la traslladar al Maià. El cònsol major de Canillo ha insistit que alguns comuns tenen la dificultat de disposar de terreny públic en cotes baixes per fer l’abocador, i que, per tant, caldria trobar terrenys privats. 

Una base de dades parroquial per fer el seguiment de la gent gran

Els comuns tindran accés a una base de dades sobre la gent gran de cada parròquia per veure la seva situació i millorar-ne el seguiment. En la reunió de cònsols celebrada avui a Canillo, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i el ministre de Salut, Albert Font, han presentat a les corporacions aquesta eina que des del Govern s’està creant, a banda de mostrar una enquesta en relació amb els nivells de fragilitat i de dependència de la gent gran del país majors de 70 anys. Aquest treball s’emmarca dins de la comissió social de benestar. El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, que ha actuat com a portaveu, ha informat que aquesta eina pot ser útil no només per a l’actualitat, sinó “també per al futur per veure’n l’evolució i per poder actuar quan l’estat de la persona vagi empitjorant”. El projecte es troba en una fase molt avançada i l’accés estarà limitat als responsables d’Afers Socials de cada Comú perquè “estem parlant d’informació delicada i personal”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte