Els lauredians, i la resta del país, celebra avui l’anunci de l’inici de les obres de la desviació de Sant Julià de Lòria aquest mateix 2024. Ho van anunciar els consellers generals de Concòrdia escollits per la territorial laurediana, Pol Bartolomé i Maria Àngels Aché, mitjançant un vídeo a les xarxes socials en el qual expliquen que fruit de les negociacions amb el ministeri de Territori i Urbanisme i els grups parlamentaris de la majoria d’una esmena al pressupost s’havia aconseguit que per a l’exercici actual ja es destinin 100.000 euros a l’inici dels treballs del vial. Així, el projecte, que inclou el túnel de Rocafort, comença a veure la llum després d’anys de quedar aparcat.

En el vídeo, els consellers lauredians recorden que la construcció de la desviació és una “reivindicació històrica”, que ha de permetre tenir una “parròquia més amable, verda i adaptada als vianants”, cosa que l’ha de fer “més atractiva” tant per als comerciants com per als visitants.

Bartolomé ha explicat que s’havia transaccionat l’esmena de Concòrdia de tal manera que 100.000 euros dels 7 milions previstos en el projecte de pressupost per a la desviació de la Massana vagin a la de Sant Julià, perquè es puguin començar ja els treballs. Per a aquesta infraestructura el Govern hi havia destinat inicialment 400.000 euros, que havien de servir per “actualitzar el projecte”, ja que feia anys que es trobava damunt la taula i materials i tecnologies han evolucionat mentrestant. Aquesta actualització s’allargarà uns sis mesos, segons les investigacions dutes a terme per Concòrdia, de tal manera que es disposarà del projecte actualitzat de cara al setembre, i per això a finals d’any podran començar els treballs.

Seran uns treballs per “anticipar l’obra”, és a dir, adequar el terreny que hi ha just a la boca sud del túnel de la tàpia i que serà la boca nord del futur túnel de Rocafort, reduint el risc d’esllavissades, entre d’altres, per tal que a l’inici de l’exercici del 2025 ja es pugui licitar la perforació del nou túnel i iniciar les obres, sense haver d’esperar fins a mitjans de l’any vinent com preveia inicialment el Govern. El pressupost per a aquest 2024 ja preveu un total de 24 milions d’euros en plurianuals per dur a terme aquests treballs. Concretament, 8 milions per a cada un dels tres exercicis, des del 2025 fins al 2027. Així que les obres, un cop començades tindran continuïtat. De fet, aquesta era una preocupació del grup parlamentari de Concòrdia. Volien “protegir-se i tenir la certesa que es faria el vial”, ha manifestat Bartolomé, ja que en ocasions passades s’havia acabat prioritzant altres inversions i la desviació laurediana havia quedat aparcada. Així, ha assegurat que “el més important és començar les obres” i que “la primera peça és la més important perquè garanteix que s’acabarà”. Amb tot, es preveu que la construcció s’enllesteixi el 2027, de tal manera que per aquella “Puríssima ja podrem creuar Sant Julià pel vial”, segons Bartolomé.

Mèrit de tots
Els consellers generals lauredians destaquen en el vídeo que el mèrit que tirin endavant les obres del vial no és propietat de Concòrdia ni de Desperta Laurèdia, sinó que són moltes les formacions que al llarg dels anys han lluitat perquè la desviació sigui una realitat. Així mateix, Bartolomé ha volgut destacar el paper jugat per l’actual ministre de Territori i Urbanisme, Raül Ferrer, a qui “devem el suport”. En relació amb això, ha afegit que hi ha hagut “bona predisposició” des de la majoria, que també entén la importància de construir aquesta infraestructura, que suposa un benefici no només per a la parròquia de Sant Julià de Lòria, sinó també de la resta del país.

En aquest sentit, el cònsol major lauredià, Cerni Cairat, ha celebrat la notícia ja que, malgrat que inicialment no estava previst, “gràcies al treball” dels consellers generals de Concòrdia i la disposició del Govern, “es posa una petita partida que suposa un punt d’inflexió” i “l’inici de la solució” tan reclamada des de la parròquia.

Per la seva banda, el cap de l’oposició al Comú, Josep Majoral, també ha celebrat la notícia i ha recordat que ells ho portaven al programa electoral. Així mateix, ha assenyalat que les obres “seran llargues” però que l’important és que comencin a avançar “com abans millor”.

Pisos per a la gent gran
D’altra banda, des de Concòrdia també s’ha arrencat un altre compromís del Govern en benefici de Sant Julià de Lòria, i és l’aportació d’un milió d’euros enguany per al projecte de pisos tutelats per a la gent gran, que impulsa el Comú, als quals se n’hi sumen 4 més en plurianuals que permetran acabar de desenvolupar el projecte “amb normalitat”. 
Així doncs, són “dos infraestructures importants” per a la parròquia que “es comencen a desenvolupar”, ha conclòs Bartolomé.