Les retribucions dels membres del consell del Comú de la Massana es mantindran congelades respecte del mandat anterior tal com es va aprovar en la sessió celebrada ahir. Així, el sou brut dels cònsols (que continuaran sent els únics càrrecs electes a ple temps) queda fixat en 4.600 euros, els dels set consellers que tenen la presidència d’alguna comissió en 1.600 euros i els dels tres consellers que no presideixen cap comissió (incloent-hi la minoria) en 1.100 euros. Al mateix temps, tot i que els membres de la majoria han crescut de 9 a 11, el nombre de comissions permanents continuarà invariable, un fet que evitarà que la partida que es destina als responsables polítics creixi.

Amb tot, hi haurà canvis en el contingut d’aquestes comissions. D’una banda, el cònsol major, David Baró, assumirà directament les àrees que han de permetre assolir els objectius que afronta la corporació en els propers quatre anys:  Finances, Administració, Competències, Transferències i Comunicació. D’altra banda, s’ha separat Cultura i Medi Ambient amb la creació de la comissió de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, que estarà encapçalada per Sergi Gueimonde. Jael Pozo seguirà al capdavant de Cultura, però a aquesta conselleria s’hi afegeix Igualtat i Participació Ciutadana (encara que Baró va recordar que aquest darrer ja era un àmbit que es dinamitzava des de l’acció comunal impulsada per l’anterior equip).
El cònsol menor, Raül Ferré, presidirà la comissió de Serveis Públics, Obres i Cadastre; Olga Molné mantindrà Urbanisme i Límits Parroquials; Sergi Balielles Turisme, Comerç i Dinamització, i Natàlia Cusnir Educació, Joventut i Esports. Per la seva banda, Eva Sansa presidirà la comissió de Via Pública, Parcs i Jardins i Circulació, i Francisca Guerrero la de Benestar Social i Gent Gran.

El conseller de l’oposició, Albert Esteve, formarà part de totes les comissions així com del consell d’administració d’EMAP –una tasca que farà tots els possibles per assumir, va dir, tenint en compte que és l’únic conseller de la minoria–. Esteve va votar en contra de les retribucions dels càrrecs electes, perquè els demòcrates ja van proposar durant la campanya electoral que els sous dels consellers es fixessin en funció de la dedicació i l’assistència a les comissions. Baró considera, però, que la distinció entre president i no president de comissió s’adiu amb la responsabilitat de cadascú.

Preferents d’EMAP

El cònsol major va informar que el 15 de gener es farà efectiva la recompra de participacions preferents d’EMAP per part del Comú i també de la mateixa societat gestora del camp de neu. Tal com ja s’havia aprovat, les dues parts adquiriran participacions per valor de 3 milions d’euros (1,5 milions cadascuna). Això farà que els bancs del Principat passin de tenir 19 milions d’euros en preferents a 16 milions.
Ahir també van jurar el càrrec la secretària general, Mònica Rogé; l’interventor comunal, Josep Babot; el director de Serveis Públics, Manteniment, Urbanisme i Cadastre, Joan Pieras; la directora de Cultura i Protocol, Montserrat Checa; el director de Via Pública, Parcs i Jardins i Circulació, Eduard Ribó, i el director de l’Escola de Música de les Valls del Nord, Jordi Barceló.

 

EMAP registra un increment de l’ocupació i la despesa mitjana

Evolució positiva de la temporada d’hivern a EMAP (Estacions de Muntanya Arinsal-Pal). Així ho indiquen les dades obtingudes fins al 9 de gener, que assenyalen un increment de l’ocupació del 10,2% respecte de l’any passat (sobretot per l’impacte de la Puríssima, que aleshores no es va poder fer) i una estabilitat respecte dels últims quatre anys. Una altra bona notícia, segons va explicar el director general de l’estació, Josep Marticella, és que la despesa mitjana continua creixent, un fet que permet que el preu mitjà del forfet vagi pujant. 

Marticella va indicar que l’augment de la despesa es deu a l’increment exponencial que han registrat les activitats (com ara els trineus i les motos de neu), així com els serveis de restauració i l’escola d’esquí, que ha experimentat un “creixement espectacular”, i les taquilles. També ha viscut una evolució positiva el sector d’Arinsal, gràcies a les tarifes diferenciades amb Pal i les condicions meteorològiques, que han permès mantenir en tot moment oberta la connexió entre les dues estacions.

A més, Marticella va explicar que als mercats internacionals, com ara el britànic, es respira optimisme i que els clients de proximitat es van recuperant. També el turisme rus sembla que es troba per sobre de l’any passat tot i que es tracta d’una xifra poc significativa. 

Els bons resultats assolits a l’estiu i la “línia de millora” registrada fins al 9 de gener permeten a EMAP complir amb el pressupost (que es va preveure tancar amb un resultat positiu). Tant el director de l’estació com el cònsol major de la Massana, David Baró, van afirmar que tot apunta que el camp de neu podrà tancar la temporada amb números verds, fet que suposaria el tercer any consecutiu en què la societat genera superàvit. Tot i així, Marticella es va mostrar prudent, tenint en compte que encara queden 90 dies d’explotació i la meteorologia és un aspecte que té un gran impacte en aquest negoci. 

Les reserves, però, així com el fet que els grups de clients encara estan per arribar, permeten fer previsions en positiu, segons va declarar el director general d’EMAP.