La modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum que es vol entrar a tràmit parlamentari aquest mes de juliol perquè sigui aprovada a la tardor proposa per primer cop la participació ciutadana, però no serà obligatòria. En les properes eleccions, i tal com ja aconsellaven organismes europeus, les meses electorals tindran un titular i dos suplents que representaran la ciutadania. En la reunió de cònsols celebrada ahir a Encamp, es va acordar que aquesta participació no sigui obligatòria, com ho és per exemple a Espanya, on s’ha de justificar per què no s’hi pot assistir. “Ha estat una decisió política”, va dir Jordi Torres, el cònsol d’Encamp.

Serà doncs a través d’un sorteig de les persones que formin part de les llistes electorals que s’escollirà vint noms, que es publicaran en el Butlletí Oficial del Principat (BOPA). Aquestes persones tindran un termini de cinc dies per poder dir si volen formar part de les meses electorals. I a mesura que vagin confirmant-se es dirà qui seran els titulars i els suplents de cada mesa. Els primers representants de la ciutadania a les properes eleccions també rebran un mínim de formació per poder participar activament en l’escrutini.
La reforma de la llei de règim electoral també canvia alguns terminis. La presentació de candidatures des del moment que es presenta la data de les eleccions disposarà d’un termini de set dies, en lloc dels set d’abans. I pel que fa al vot per correu, per poder votar abans s’havia de complir una sèrie de requisits, que ara se simplificaran amb una declaració jurada. 
Els comuns també hauran de disposar de cabines adaptades per a persones que tinguin una discapacitat. I a l’escrutini s’hi sumaran observadors internacionals, segons va avançar el cònsol encampadà. 
Aquest va ser un dels punts de l’ordre del dia de la reunió de cònsols celebrada ahir. En el torn de precs i preguntes es va informar que el recurs que van presentar els mandataris comunals per un anormal funcionament de la justícia, ja que tenien pendent el cobrament de multitud d’expedients administratius que havien prescrit, es troba en la fase final, en el procés de conclusions. Es preveu que el Tribunal Superior doni la seva resolució a la tardor.  Els cònsols van presentar una nova demanda perquè encara no se’ls han retornat tots els expedients reclamats i tampoc els del 2015 i el 2016. La suma econòmica de tots els expedients entre els set comuns pot suposar més de dos milions d’euros.