Diari digital d'Andorra Bondia
Els candidats lauredians minuts abans de començar el debat televisiu d’ahir a la nit.
Els candidats lauredians minuts abans de començar el debat televisiu d’ahir a la nit.

La ‘patata calenta’ Naturlàndia, protagonista del debat lauredià


Escrit per: 
Agències / Foto: M.F.

Que Naturlàndia és una patata calenta a la parròquia de Sant Julià de Lòria es va evidenciar ahir en el debat televisiu entre les tres formacions que concorren a les eleccions d’aquest diumenge: Desperta Laurèdia, Units pel Canvi i Terceravia+Unió Laurediana+Independents. El primer bloc temàtic, el dedicat a l’economia, va ser monopolitzat per aquesta qüestió. El primer a obrir foc va ser el candidat de Terceravia, Josep Majoral, que va destacar que “Naturlàndia ha de ser un dels revulsius de la parròquia” i no va dubtar a entonar, ja d’entrada, el mea culpa, ja que va reconèixer que algunes de les decisions que es van prendre en mandats en què ell va ser conseller comunal “no van ser encertades”. 
Cerni Cairat, de Desperta Laurèdia, li retreia l’endeutament que es va generar precisament durant els mandats d’Unió Laurediana en què Majoral formava part de la majoria i també li va etzibar que va ser llavors quan es va posar la direcció que ha provocat la situació en la qual es troba “avui en dia” l’estació. Al seu torn, Joan Travesset, d’Units pel Canvi, va destacar que estan en contra de cap tipus d’inversió faraònica, per no endeutar la parròquia, i en aquest sentit, va afegir que d’entrada diuen “no” a la tirolina sense tancar la porta, però, que un privat hi vulgui invertir. També va posar en dubte el projecte del ràfting. “Es va fer una foto fantàstica i al cap de dos dies Andorra la Vella i Escaldes-Engordany va desaparèixer”, va dir en referència al fet que les altres dues parròquies abandonessin el projecte i va afegir que després fins i tot FEDA l’ha posat en dubte. També va dir que no estan d’acord amb el parc d’animals.
Tot i que els retrets entre Cairat i Majoral van ser freqüents també ho van ser entre Travesset i Cairat, especialment sobre el fet que el PS no donés suport a una candidatura amb Desperta Laurèdia. Un tema que sortia més endavant, i amb més agror per part dels dos implicats. De fet, Cairat va insistir en el fet que són una candidatura independent i també va lamentar les referències que li va fer Majoral per la vinculació amb Demòcrates i fins i tot amb Podem quan Cairat va parlar del projecte d’habitatge cooperatiu. I aquestes referències sobre els suports polítics van ser especialment intenses quan es parlava del vial de Sant Julià i Majoral deia que quan acabin les eleccions caldrà “demanar al senyor Cairat sobre el vial, ja que el pare d’aquest projecte el porta ell a la seva candidatura”, en referència a Gilbert Saboya. Tot i que els tres candidats van coincidir en el fet que cal acabar aquest vial, els retrets també van ser habituals, ja que per exemple Cairat va retreure a Majoral que defensi un projecte de vial que aïlla la parròquia. En aquesta qüestió de les infraestructures, el candidat de Desperta Laurèdia també va qüestionar que si governa Terceravia “plani l’ombra” d’un aeroport a la parròquia que la plataforma rebutja frontalment. Majoral va tirar pilotes fora responent que la decisió sobre un futur aeroport correspon al Govern.
En alguns moments va semblar que els tres candidats es posaven d’acord, en projectes com el centre de dia per a la gent gran, un punt jove, actuar sobre la festa major per acabar amb els problemes amb el consum d’alcohol, o a fer una ampliació de la Universitat, però va ser un miratge, ja que novament van tornar a sorgir discrepàncies. Travesset va qüestionar als altres dos candidats sobre com es finançaran els projectes de residències universitàries que defensen quan “les finances no estan per llançar coets”. 
Majoral va respondre que ha de ser un projecte a tres bandes en el qual el Comú ha de facilitar només el terreny i Cairat li deia que “no es tracta de promeses, sinó d’oportunitats de desenvolupament”, ja que defensen un espai en què també els centres de recerca de la parròquia hi tinguin cabuda. En definitiva, que quan semblava que els tres candidats feien les paus, no va ser així i cadascun es va refermar en aquells punts que els separen.

 

‘patata calenta’
Naturlàndia
protagonista
debat lauredià

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte