Finalment serà possible que a Andorra hi hagi matrícules de vehicles personalitzades, igual que passa en molts països. Aquesta és una vella demanda de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), però que no s’ha materialitzat fins ara. El projecte de llei de plaques de matrícula personalitzada de vehicles que ahir va aprovar el consell de ministres s’ha fet per regular aquesta matèria.
El text s’ha elaborat en vista de l’interès que desperta aquest tema en certs col·lectius i part de la societat i per l’oportunitat de desenvolupar un símbol d’identitat i innovador de l’Estat. I també, com va assegurar el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, perquè la nova regulació farà que l’Estat rebi uns “ingressos rellevants” per aquesta via. Segons el president de l’ACA, Enric Pujal, amb la hipòtesi més pessimista es recaptarà 1.346.000 euros el primer any i 326.000 euros els anys successius, mentre que amb la més optimista, els ingressos superaran els dos milions d’euros inicialment i més de 500.000 euros cada exercici posterior. El projecte de llei preveu tres taxes diferents; de reserva, adquisició i anyal. En el primer cas tindrà un cost fix de 40,74 euros i en el tercer de 200 euros anyals, mentre que la segona estarà en funció de la combinació de lletres i xifres i se situarà entre els 300 i els 6.000 euros.
 Per confeccionar el disseny de la matrícula personalitzada es manté el disseny i la composició de la matrícula ordinària actual, i es podran seleccionar les lletres i les xifres fins a un màxim de 5 caràcters, d’acord amb unes regles determinades. La matrícula personalitzada no podrà ser, així doncs, una modificació de la imatge i del disseny del model actual (forma, color, fons, tipografia), ni tampoc un nou model de fantasia que utilitzi imatge o pictogrames. Els vehicles que la podran portar són les motocicletes, els automòbils de quatre rodes, els de transport de mercaderies, i els remolcs i semiremolcs, mentre que no ho podran fer els del cos diplomàtic, els que tinguin matrícules temporals, turístiques i de prova, els especials i les motos de neu o ginys mecànics. Només s’admetran lletres de l’alfabet català i xifres (del 0 al 9 i no romanes). Primer es posaran les lletres i després les xifres, amb un mínim de dos caràcters i un màxim de cinc, i no es permetran les xifres soles.
El vehicle no perdrà mai la matrícula ordinària i es prohibeix la comercialització de la matrícula personalitzada. A més, cada sol·licitant només podrà fer un màxim de cinc reserves, amb una vigència de 3 mesos, i es podrà demanar una matrícula personalitzada tant per a un vehicle nou com per a un altre que ja estigui matriculat.

El carnet de família nombrosa, més a prop

El carnet de família nombrosa està més a prop. Un decret aprovat ahir fixa els mecanismes per a l’obtenció del certificat de família nombrosa i crea un registre. Amb la certificació ja es podrà accedir als serveis i prestacions per a aquest tipus de família. Malgrat tot, serà en els propers mesos quan es concretaran els avantatges. Seran considerades famílies nombroses les de tres fills o més, les de dos fills i un membre amb discapacitat i les monoparentals amb dos fills.

El nou BOPA electrònic, que suplirà la versió en paper, suposarà un estalvi de 70.000 euros

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei del Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), que suposarà la desaparició de l’exemplar en format paper 26 anys després de la seva creació. A partir de l’1 de gener de l’any vinent només hi haurà l’edició electrònica del BOPA, però durant uns mesos conviuran totes dues versions. La publicació electrònica tindrà tota la validesa legal, ja que la signatura electrònica i dels altres serveis de confiança electrònica ho faran possible. A més, segons va destacar el secretari general del Govern, Jordi Casadevall, suposarà un estalvi per a l’Estat d’uns 70.000 euros, ja que tindrà un cost d’uns 11.000 euros en lloc dels 80.000 actuals. Per tal de garantir la protecció de les dades personals, aquestes només s’exposaran públicament, per exemple, en cas de núpcies o notificacions individuals, durant un període determinat. El nou web del BOPA es presentarà a principis de juliol.

Nova licitació dels treballs al fals túnel de Sant Antoni

El Govern ha declarat desert el concurs d’adjudicació dels treballs de restauració dels exteriors del fals túnel de Sant Antoni de la Grella, a la Massana. El motiu ha estat que s’han rebut ofertes presentades no han estat homogènies entre elles i s’han produït també alces i baixes desproporcionades. L’executiu ha decidit procedir a una nova adjudicació, però aquesta vegada amb una estimació base de 199.957 euros. Les ofertes es poden presentar fins al 23 de juliol. El Govern també ha aprovat la licitació de la primera fase les obres de manteniments diversos a la carretera de Montaup, a Canillo.

El Col·legi de Metges serà un dels col·lectius consultats

El Consell de Ministres va aprovar ahir la modificació del reglament de creació de la comissió de la cartera de serveis de salut per incloure el Col·legi de Metges dins dels col·lectius als quals s’ha de demanar opinió “quan escaigui”. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que aquest canvi obeeix al fet que el Tribunal Superior de Justícia ha donat la raó al Col·legi de Metges en el recurs que va interposar en relació amb la creació de la comissió.
Segons va indicar Cinca, la resolució judicial no obliga a incloure l’entitat col·legial com a membre permanent de la comissió de la cartera de serveis, però sí a fixar de manera clara al reglament que aquest és un dels col·lectius al qual s’haurà de demanar l’opinió quan escaigui, igual com es fa amb altres prestadors d’aquest àmbit. L’adaptació del reglament a la legalitat dóna compliment a la sentència del Tribunal Superior de Justícia i, per tant, “no hi hauria d’haver més enrenou”, va opinar el ministre.

El reglament de l’IRPF estarà enllestit “en breu”

El reglament de l’IRPF està en un “95%” ja redactat, segons va explicar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i d’aquesta manera la previsió és que s’aprovi al més aviat possible. Cinca va indicar que el text s’està enllestint amb un procés de diàleg i consultant els diferents actors que intervindran en aquest nou impost, que entra en vigor l’1 de gener del 2015, i “en breu” estarà acabat.
D’aquesta manera, el ministre desvinculava l’aprovació d’aquest text del projecte de llei de bases de l’ordenament tributari, l’anàlisi del qual s’està retardant en el Consell General a causa de la complexitat tècnica d’alguns dels seus punts i de la transacció d’esmenes. “És un deure del Govern tenir al més aviat possible el reglament de l’IRPF perquè els obligats tributaris es puguin anar preparant per al nou impost”, va manifestar Cinca. El ministre va destacar també ahir que la llei de bases de l’ordenament tributari significarà un reforç dels drets dels obligats tributaris.

El Govern té a punt el projecte de llei sobre les jubilacions

El projecte de llei sobre els complements de jubilació dels funcionaris pot entrar a tràmit parlamentari en els propers dies. Així ho va dir ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, que espera que en breu la comissió consultiva tingui a punt l’informe preceptiu que està elaborant. Una vegada complimentat aquest tràmit, el Govern no necessitarà gaire temps per fer possibles modificacions, ja que ha anat analitzant les aportacions proposades  per la comissió en tenir-ne constància a través de les actes de les reunions. Cinca va considerar que amb una vintena de reunions la comissió ha tingut temps suficient per fer un bon informe sobre el projecte de llei. A més, va qualificar de “fals debat” la discussió sobre si el text és un esborrany o un projecte de llei. Tot i així va dir que es lliurarà una certificació a la comissió consultiva per avalar que el text analitzat és el projecte de llei que el Govern va aprovar el mes de gener.