Diari digital d'Andorra Bondia
El ple del Consell General haurà de decidir si pren o no la proposició de llei sobre els comuns del PS en consideració.
El ple del Consell General haurà de decidir si pren o no la proposició de llei sobre els comuns del PS en consideració.

La proposició de llei sobre el comuns del PS no convenç la resta de forces


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns, entrada al Consell General pels tres parlamentaris del Partit Socialdemòcrata, no és vista amb massa bons ulls per la resta de formacions representades a la cambra. I és que algunes mostren el “total rebuig” a un text que toca “les bases institucionals de l’Estat”, mentre que d’altres la veuen “precipitada” i “no apropiada” quan queda un any per acabar la legislatura, i més encara tenint en compte que “no s’ha buscat la complicitat” dels mateixos comuns. 
Des del grup parlamentari de la majoria demòcrata, el conseller general Marc Ballestà, que va deixar clar que la formació encara “no tenim el contingut de la llei”, va remarcar que “el que sorprèn és que una força minoritària que no té la majoria suficient per tirar-la endavant proposi un projecte de llei d’aquesta magnitud sense buscar acords ni amb la majoria ni amb els comuns, que són els mateixos implicats”.
En aquest sentit, el parlamentari de DA, que va destacar que les corporacions parroquials “no tenien coneixement” de la proposta dels consellers socialdemòcrates que els van fer arribar al moment d’entrar-la al Consell General, va insistir en el fet que “costa d’entendre que es vulgui tirar endavant una llei sobre el funcionament dels comuns sense la complicitat dels mateixos comuns”.
D’entrada, la proposició de llei tampoc convenç el grup parlamentari liberal. I és que tot i que Judith Pallarés admet que cal encara “valorar i mirar millor” el text presentat, la parlamentària avisa que “la supressió de la figura del cònsol menor és un tema que, sincerament, no ens hem plantejat i a priori crec que no ens plantejarem”.
Així mateix, Pallarés remarca que cal també una reflexió més serena perquè el text “va molt més enllà del que seria el funcionament dels comuns”, ja que toca també la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, un fet que el fa “més complex”, motiu pel qual “s’ha de mirar bé, igual que algunes qüestions d’exclusivitat i d’incompatibilitats”.
Pallarés, que va recordar que “els comuns sempre han funcionat i ho han fet bé”, va incidir també en la necessitat de dialogar amb les administracions parroquials, “saber com ho veuen i així determinar fins on es pot arribar”.
Qui tampoc veu massa clara la proposició de llei dels consellers generals del PS és el parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, que no va entrar al detall del contingut de la proposta perquè encara no l’havia pogut analitzar amb profunditat.
No obstant, Naudi sí que va destacar que “com la resta de reformes estructurals, entre les quals, la de la funció pública, crec que encarar o fer propostes per abordar reformes d’aquesta rellevància no és el moment”. En aquest sentit, el parlamentari de SDP va assegurar que “són coses que ens hem de plantejar a l’inici de legislatura i buscar el màxim de consens”.
No obstant, el pronunciament més contundent contra la proposició de llei del PS va ser del grup majoritari del grup mixt, Unió Laurediana i consellers massanencs independents, que considera que “no hauria d’arribar a tràmit”.
Així ho va assegurar Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va incidir en el fet que el text “toca les arrels del nostre model d’Estat, que no neix del Govern ni del Consell General, sinó que ho fa dels comuns i, posteriorment, sí,  el Consell i el Govern”. En aquest sentit, Naudi va assegurar que es tracta d’“un terratrèmol a les bases institucionals” i va lamentar que “no s’ha consensuat amb ningú”. A més, es va mostrar convençut que els comuns i, segur, en el cas del de la Massana, “no hi estan a favor.”
Per això, des del grup majoritari del mixt, “esperem que Demòcrates per Andorra, que és qui té la clau per admetre o no això a tràmit, mogui fitxa per explicar clarament quin plantejament i visió té sobre els comuns i el seu funcionament i el seu règim electoral”, va concloure Naudi.

proposició de llei
comuns
PS
no convenç
resta
forces

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte