La síndica general, Roser Suñé, ha aprofitat avui el tradicional discurs amb motiu del Dia de Meritxell, que enguany ha tornat a fer a la sala dels Passos Perduts de Casa de la Vall després de dos anys de restriccions per la pandèmia, per demanar un pacte social per fer front als reptes i a la situació actual.

En aquest sentit, Suñé s'ha referit a l’emergència climàtica, a la crisi energètica i a la necessitat d’estalvi, a la situació d’inflació creixent i risc de pèrdua de poder adquisitiu així com a la problemàtica de l’habitatge, i ha apel·lat a l’esperit que l’any 1993 va permetre “trobar un encaix a totes les sensibilitats per dotar-nos d’una Constitució” per tal d’avui “ser capaços de sumar capacitats per trobar les estratègies que facin front a aquesta situació”.

La síndica, que ha destacat que la complexitat que viuen moltes famílies “ens obliga a ser més àgils i contundents”, ha advertit que en aquest debat “no hi ha vencedors ni vençuts”,  sinó una ciutadania “que mira amb resignació vers la classe política amb l’esperança de creure que serà capaç d’esforçar-se per evitar caure en les discussions estèrils a curt termini i mostrarà alçada de mires per proposar solucions debatudes en un marc més ampli que permeti dibuixar estratègies a mitjà i llarg termini”.

Així mateix, Suñé ha remarcat que els agents socials “han d’ocupar el lloc que els correspon i transmetre les inquietuds i les propostes de la societat civil des d’una anàlisi seriosa i compartida amb el màxim de persones possible”.

En relació amb les problemàtiques, la síndica ha remarcat que no es pot “defugir” la reflexió sobre la situació que la inflació creixent està generant. “La por a la pèrdua de poder adquisitiu transforma les societats i si les polítiques públiques no acompanyen aquesta situació, els canvis no són per a bé”, ha destacat, sense oblidar-se de la qüestió de l’habitatge, que “ha ocupat un lloc preeminent per mostrar les dificultats diàries dels nostres ciutadans, els preus han augmentat i els mecanismes usats no han pogut fer-hi front”.

Respecte al canvi climàtic, Suñé ha manifestat que Andorra es troba, “com la resta del món, en una cruïlla de camins que segons la tria que es faci definiran el seu futur”. Així, ha manifestat que un dels debats més importants que hi ha sobre la taula és “la dinàmica entre creixement i sostenibilitat”. I ha defensat que “l’emergència climàtica ha de determinar qualsevol presa de decisió que afecti el territori”, tot remarcant que  “no tot s’hi val”.

Finalment, la síndica ha fet també una defensa de la democràcia parlamentària, un model sobre el qual arran de la pandèmia “s’han accentuat els dubtes”, i ha advocat “per una anàlisi més aprofundida sobre els models de participació ciutadana, una assignatura que considero pendent”.

Enseñat dona prioritat a les 21 lleis que hi ha a tràmit

El president del grup parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, considera que en el debat d’orientació política de la setmana que ve el cap de Govern no hauria d’anunciar la data de les eleccions. De fet, Enseñat no és partidari d’avançar els comicis i aposta, en canvi, per donar sortida als textos que es troben a tràmit. “Hi ha 21 projectes de llei a tràmit, i en el moment en què entres el pressupost i dius data certa d’eleccions, aquestes 21 lleis decauen perquè al final la importància serà el pressupost i avançar eleccions”, ha destacat el president demòcrata, que ha insistit que les solucions a qüestions com ara el medi ambient, la justícia o l’habitatge social, entre d’altres, “no estan al pressupost, sinó en aquestes 21 lleis”. Enseñat, per qui “primer hem d’evacuar aquestes lleis i després en tot cas fer el pressupost i anar a eleccions”, s'ha mostrat convençut que “és factible” si els comicis es deixen per al març.

Ni prou temps ni prou voluntat per poder tancar una entesa

Malgrat no veure amb mals ulls la proposta de la síndica general, les diferents formacions polítiques han reconegut que serà difícil assolir aquest pacte social tenint en compte el poc temps que queda per a la fi de la legislatura i que cal voluntat per fer-ho.

Així, el president del grup parlamentari independent exliberal, Ferran Costa, ha destacat que “és evident que hem de treballar pel pacte social” si bé ha admès que “es pugui configurar i que fructifiqui en el que queda de legislatura potser ja serà més difícil”. Amb tot, Costa ha remarcat que “la síndica ens ha apel·lat, als polítics, a treballar en aquest sentit i per tant nosaltres fins al darrer dia el que hem de fer és això”.

Pel president del grup demòcrata, Carles Enseñat, el pacte “hi ha de ser” tot i que ha deixat entreveure que “potser el pacte social no serà unànime però sí majoritari”. En aquest sentit, ha remarcat que des dels grups de la majoria hi haurà solucions damunt la taula per lluitar contra tres pilars com són “l’habitatge, l’apujada de preus i òbviament la protecció del medi natural davant la construcció desmesurada i que no està encaminada a resoldre el problema de l’habitatge”. I en relació amb l’augment de preus, Enseñat s'ha mostrat partidari de “compensar l’IPC als salaris” sempre que es comenci a “moderar i sigui una xifra que es pot assumir”.

El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha assegurat “compartir” bona part del discurs de la síndica, i òbviament, el tema del pacte social, assegurant que és “moment de sumar esforços”, si bé ha posat en dubte que això entri “en l’estil de governar de Xavier Espot”. En aquest sentit, López ha assegurat que és “inconcebible” que el Govern “ni tan sols” hagi convocat el Consell Econòmic i Social per analitzar “el que tothom sap que ve els pròxims mesos”, i ha insistit que un govern “s’ha d’anticipar”. A més, ha defensat que perquè patronal i sindicats es posin d’acord el primer que cal fer “és asseure’ls en una taula” i qui “té mecanismes per fer-ho és el Govern”.

Per la seva part, el president de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, ha insistit que “no es poden afrontar tots aquests binomis sense una consolidació” i ha defensat que “és important consolidar el que tenim per avançar”. Així mateix, Pintat ha assegurat que “està molt bé parlar de pacte social, però avui també la síndica s’acomiada perquè entrem a la recta final i hi haurà nous comicis a partir dels quals seran els ciutadans els que hauran de dir els seus posicionaments”.

Finalment, el cap de Govern, Xavier Espot, que ha reiterat que no ha dit mai que tingués la voluntat d’avançar les eleccions, s'ha mostrat “totalment d’acord” amb la idea del pacte social, que “de fet va molt amb el sentit del que des del Govern estem demanant i reivindicant”. En aquesta línia, Espot ha recordat que ja havia dit que el possible increment de salaris havia de ser objecte de la concertació social i no “d’una imposició del Govern”, amb el benentès que si no hi havia acord entre les parts “el Govern haurà de prendre les seves responsabilitats”.