Diari digital d'Andorra Bondia
La tipificació del delicte de violència de gènere preveu que tan sols es consideri quan és contra les dones.
La tipificació del delicte de violència de gènere preveu que tan sols es consideri quan és contra les dones.

La tipificació de la violència de gènere, només si és contra les dones


Escrit per: 
Redacció / Foto: Pixabay

La tipificació de la violència de gènere en el Codi Penal deixa clar que només es considerarà violència masclista l’exercida contra dones pel simple fet de ser dones. Així es reflecteix en el text de les esmenes presentades pels grups de la majoria a la Llei d’Igualtat de tracte i no-discriminació, tal com va remarcar la consellera general demòcrata Berna Coma. Inicialment el text considerava que els homes també podien ser víctimes de violència de gènere i aquest fet va encendre les alarmes dels col·lectius feministes, que en les reunions mantingudes amb els grups parlamentaris van traslladar-los el rebuig a aquesta consideració. De fet, van alertar que si s’hagués arribat a aprovar el text en aquest sentit, la tipificació d’aquest delicte no estaria en coherència amb la legislació vigent al Principat.

Així, en les esmenes presentades, el redactat de la disposició final dissetena, que és la que permetrà incloure el delicte al Codi Penal, s’indica que “s’entén per violència de gènere la violència exercida envers les dones per la simple raó de ser dones i fa referència a una violació dels drets humans i un tipus de discriminació contra les dones designant tots els actes de violència basats en el gènere que comporten o són susceptibles de comportar per a les dones danys o patiments de naturalesa física, sexual, psicològica o econòmica. S’inclou també l’amenaça de dur a terme aquests actes, i la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant en la vida pública com en la privada”. Per aquests tipus de delictes es preveuen penes de presó de fins a dos anys “sense perjudici de les penes que corresponguin pel resultat lesiu si se n’ha causat”.

El primer període d’esmenes per tancar la llei s’esgotava el mes de març, amb tot, s’han anat demanant pròrrogues, especialment des del PS, per poder incloure les aportacions de les associacions feministes. Coma va indicar que l’última pròrroga finalitza el 6 de setembre i es confia que a partir de llavors ja es pugui començar el treball en comissió. La consellera espera que durant la tardor es pugui aprovar en comissió, tot i admetre que el treball és feixuc. “Ja que fem una llei volem fer-la el millor que puguem”, va dir.

tipificació
violència de gènere
dones
Comentaris: 1

Comentaris

Sou lo que no hi ha , jo soc home y casi em mate un altre home , aixi voleu dona igualtat , fot vergonya ser andorra , ja vindreu a plorar vots , uncrehible

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic