La Unió Europea ha confirmat la voluntat de signar l’acord d’associació amb Andorra i San Marino abans que acabi l’any. Tal com ha manifestat el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, ara s’està pendent  que el Consell de la UE doni “llum verd” per procedir a la signatura del text, fet que ha d’activar els diferents processos de ratificació per part del Parlament Europeu, Andorra i San Marino. I l’autorització per signar l’acord la Comissió s’espera “a finals de tardor”  amb “l’esperança” d’acabar el procediment “a finals d’any”, ha detallat Šefčovič en la roda de premsa que ha ofert conjuntament des de Brussel·les amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació Econòmica Internacional i Telecomunicacions de San Marino, Luca Beccari.

Ara s’ha donat per tancat el procés de negociació i el text autèntic de l’acord en la seva versió en anglès, per la qual cosa s’obre el termini per procedir a fer les corresponents traduccions als diferents idiomes oficials de la UE i també al català. I després s’iniciarà el camí cap a la signatura i posterior ratificació de l’acord. En aquest punt, el vicepresident executiu de la Comissió Europea ha exposat que es buscarà una data a finals de la tardor vinent perquè les tres parts signin conjuntament l’acord, i ha recordat que serà el Parlament Europeu que surti escollit de les eleccions que s’han de celebrar aquest pròxim mes de juny l’encarregat de ratificar l’acord per la part europea.

“És un calendari bastant realista”, ha valorat Šefčovič, vist que la presidència hongaresa actual “també està interessada a progressar amb rapidesa” en aquest assumpte. A més, “les coses van bé”, malgrat que sigui un any de transició. L’entrada en vigor, però, ja dependrà dels processos de ratificació de cada una de les parts. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat que a Andorra no serà d’aplicació fins que el Govern l’hagi signat, s’hagi sotmès a referèndum de la ciutadania i el Consell General el ratifiqui. 

300 pàgines
L’acord són 300 pàgines, “ni més ni menys”, ha destacat Šefčovič, que “són testimoni de la nostra dedicació i l’excel·lent cooperació”. El vicepresident de la Comissió ha reiterat la importància que l’organisme dona a aquest acord, ja que “el context geopolític actual ha conferit una dimensió completament nova a la necessitat de consolidar la nostra associació amb els veïns i altres països que aprecien els mateixos valors”. I ha afegit que “l’harmonització d’ambdós països amb el marc del mercat interior de la UE aportarà avantatges mutus i, al mateix temps, consolidarà els nostres vincles polítics”. En una línia similar s'han pronunciat Espot i Beccari. El cap de Govern ha defensat que els equips negociadors han “cooperat amb sentit comú i de forma eficaç” i que el text negociat és “més que un acord econòmic” i “donarà més importància a Andorra a nivell internacional i més oportunitats per als seus ciutadans i empreses”.

Espot encara ha afegit que “era important estrènyer els llaços amb la UE” i ha defensat que l’acord “permet als estats de petita dimensió territorial oferir un granet de sorra a la construcció de la UE”. Justament en aquest darrer punt, el representant de San Marino ha coincidit amb Espot que l’acord podia ser un exemple per a d’altres països. Beccari també ha destacat que l’acord tracta “diferents temes i no només el mercat únic, sinó la nostra forma de vida” i “tenint en compte les nostres peculiaritats”. A més, s'ha mostrat convençut que “obre encara més un nou horitzó de cooperació”. Finalment, ha afegit que “ens veiem junts en el futur”.