La “Proposició de llei per reforçar la lluita contra el tràfic il·lícit de productes del tabac”, entrada a tràmit a l’Assemblea Nacional francesa pel diputat del grup d’Unió de Demòcrates i Independents Laurent Degallaix i que compta amb el suport del grup dels Republicans –antiga UMP–, evidencia “el fracàs de les relacions diplomàtiques d’Andorra amb França”.
Així de contundent es va mostrar ahir el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, a l’hora de valorar una proposició de llei que, entre altres aspectes, insta els governs europeus i “especialment francesos i espanyols” que pressionin la Unió Europea per modificar l’Acord Duaner, i que “no ajuda gens ni mica” en la negociació amb la UE i “menys encara quan passa en un Estat veí com França el president del qual és copríncep d’Andorra”.
Pintat va insistir que “la diplomàcia falla estrepitosament, com a mínim a l’hora fer pedagogia de la realitat del país”, i va recordar, per exemplificar aquests errors, el recent anunci del tancament del consolat francès, “una marxa que no és gratuïta”, i va lamentar que Andorra “participi en inversions” a l’altra banda de la frontera en un moment electoral.
Així mateix, el president del grup liberal, que no va descartar la possibilitat que aquesta proposició vagi lligada al procés electoral que viu el país veí, es va mostrar convençut que la proposició de llei no prosperà, perquè si ho fes “seria com voler enviar Andorra a l’any 1867”.
En aquest sentit, Pintat, que va lamentar que amb iniciatives com aquesta es vulgui “posar en dubte un acord entre Andorra i la UE que també va ser ratificat per França”, va criticar que amb el que es diu a la proposició “ni tan sols es considera Andorra un país tercer”, ja que les franquícies proposades “no només són molt inferiors a les de l’Acord Duaner sinó també a les que la UE té regulades per directiva amb els països tercers”.
En una línia similar es va manifestar el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) i president del grup mixt, Pere López, que va voler ser “prudent” quant al contingut de la proposició de llei, que “potser cal llegir en clau de política interna francesa”, així com pel que fa al “recorregut que pugui tenir i la seva eficàcia en el cas que s’aprovés”.
López, que va recordar que els acords internacionals estarien per damunt d’aquesta legislació interna, va remarcar que aquesta legislatura, “però també a finals de l’anterior”, s’han donat “moltes situacions” que posarien en evidència que “Andorra no se sap fer entendre a escala internacional” i que “no és capaç de treure’s de sobre determinats clixés ni d’explicar tota la feina que s’ha fet entre el 2009 i el 2014 per avançar en qüestions de fiscalitat, transparència i homologació internacional”.
En aquest sentit, el conseller general del PS, que va incidir en el fet que “un grup potent com és el dels Republicans” hagi donat suport a la iniciativa, va recordar els recents casos de la proposició aprovada al Parlament de Catalunya que assenyalava Andorra com a paradís fiscal i la inclusió del Principat en la llista Moscovici de paradisos fiscals. “Alguna cosa falla, ja que quan no ve de la UE ho fa de Catalunya i ara de França”, va destacar López, que va apuntar que “potser” el Govern de DA “no està trobant els canals i no ha sabut fer una planificació comunicativa per fer canviar aquesta imatge que es té del país, que no s’adiu amb la realitat després de totes les reformes fetes”.
Així mateix, López, que va avançar que es faran els passos escaients amb els socialistes francesos, va lamentar “la manca de relacions de la dreta andorrana amb els seus homòlegs europeus i la manca de diàleg”, que en cas d’haver-hi estat potser hauria comportat que una iniciativa com aquesta no s’hagués presentat.
Per la seva part, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, va voler ser prudent a l’hora de valorar aquesta iniciativa, tot i que sí que va apuntar que “arriba en un moment desafortunat” i “no ajuda gens” de cara a les negociacions amb la UE per a l’acord d’associació.
Naudi, que va pronosticar que la qüestió del tabac cada vegada estarà “més mal vista” i va incidir en “la necessitat de canviar el model econòmic” tot i admetre que “no es pot fer d’avui per demà”, va destacar també que l’Acord Duaner és de “rang superior” al que, si s’aprovés, seria aquesta proposició de llei i va lamentar aquesta iniciativa, que seria “contrària al suport mostrat pel copríncep Hollande, “en lloc de tenir el suport d’una part dels nostres veïns francesos”.
Des del grup demòcrata es va remarcar que “entén que no ha d’entrar a valorar iniciatives que sobiranament es puguin tramitar i debatre en el marc d’un altre parlament”. Així mateix, es va recordar que “Andorra pren com a referència l’Acord Duaner vigent amb la Unió Europea, que preval per sobre de la legislació nacional”, i es va incidir que “qualsevol canvi eventual en matèria de franquícies s’ha de produir en el marc de les negociacions del futur acord d’associació”.
Finalment, DA va voler deixar clar que la iniciativa del Grup d’Unió de Demòcrates i Independents “és independent del procés negociador que Andorra està desenvolupant amb Europa i que, dins la negociació, Andorra manté que tot el contingut de l’Acord Duaner es reprengui en el si del futur acord d’associació, en els mateixos termes”.
Piulada de Saboya
Des de l’executiu es va preferir no valorar la proposició de llei entrada a l’Assemblea Nacional francesa el 22 de febrer passat argumentant que es tracta d’un text a tràmit. Tot i això, i pocs minuts després de confirmar que no s’opinaria sobre aquesta qüestió, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va retuitar una piulada del Govern de divendres passat en què s’informava que “Hollande celebra el bon moment de les relacions entre Andorra i França a la cerimònia de presentació de credencials dels ambaixadors”.