Diari digital d'Andorra Bondia
LdA vol limitar únicament les noves contractacions als cossos especials
LdA vol limitar únicament les noves contractacions als cossos especials

LdA vol limitar únicament les noves contractacions als cossos especials


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El grup parlamentari liberal vol eliminar totes aquelles places de nova creació previstes al projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2018, a excepció de les previstes per als cossos especials. Així ho va explicar ahir el president del grup, Jordi Gallardo, en la presentació de les 71 esmenes parcials que la formació ha fet al projecte de pressupost, uns comptes que “no responen a les necessitats reals del país” i que “evidencien un projecte polític desgastat”.
En aquest sentit, Gallardo va voler remarcar que el projecte de pressupost “no presenta cap nova empenta ni propostes” i que “és continuista en allò negatiu, com és l’increment del dèficit i l’endeutament”, així com en aquells “projectes recurrents però a l’hora enquistats”, alguns dels quals fins i tot “ja han estat descartats” pel mateix executiu, com el recinte multifuncional i la font de colors.
El que és el projecte de pressupost, a criteri de Gallardo, “és clarament electoralista”, ja que presenta “un increment de noves contractacions escandalós” i que, a més a més, “no està detallat”. Així, el president del grup liberal va xifrar en trenta les places de nova creació previstes als comptes públics, si bé va admetre que en “podrien ser més”. Aquesta manca de concreció i d’explicació sobre els nous llocs de treball constitueix, segons el parlamentari liberal,  una vulneració de la Llei de finances públiques, que estableix que quan hi ha una variació important al pressupost cal acompanyar-la d’una memòria explicativa on es justifiqui.
Així mateix, Gallardo, que va precisar que al marge de mantenir les places dels cossos especials es proposa crear una plaça de psicooncòleg per donar resposta a les necessitats dels pacients, va posar de manifest la “contradicció” i el “doble discurs del Govern” que, mentre treballa en una reforma de llei de la funció pública i justifica retallades de drets als funcionaris per un tema de sostenibilitat, i avisa que caldrà canviar la regla d’or per poder-la complir, preveu  incrementar encara més la despesa amb aquesta trentena de noves places.

Comissaria al Pas
D’altra banda, des del grup liberal es proposa la creació d’una partida de 300.000 euros per crear una comissaria fixa específica de seguretat ciutadana i ordre públic de la policia, amb la voluntat de donar resposta al dèficit en matèria de seguretat que hi ha al nucli encampadà, especialment en temporades de molta afluència turística.
Així mateix, segons va destacar Gallardo, també es preveu una partida de 250.000 euros per portar a terme una actuació integral al Pas de la Casa, que impliqui els agents socials, el Comú i el Govern, i que abasti accions encaminades a millorar la imatge de la població per fer-la “més acollidora”.
Per la seva part, la presidenta suplent del grup, Judith Pallarés, va exposar tota una sèrie d’esmenes encaminades a millorar el transport públic i va lamentar que “no es faci cap esforç” en aquest sentit tot i els compromisos assolits amb l’Acord de París i la COP21 i COP22.
En aquesta línia, Pallarés va precisar que les esmenes busquen la millora del servei, així com una disminució del cost per a l’usuari, per fomentar-ne l’ús. Els diners per a aquesta iniciativa sortirien de retallar en 250.000 euros la partida destinada al pla d’ajuts al sector de l’automòbil.
Una altra de les esmenes exposades per Pallarés va encaminada a potenciar i ampliar les relacions amb el Regne Unit, tenint en compte “els molts residents anglesos que hi ha al país” i també per avançar el Brexit. Per això, LdA proposa incrementar la partida destinada a polítics i ambaixador en 10.000 euros, amb la finalitat de poder nomenar un ambaixador no resident davant el Regne Unit.
Finalment, el conseller general Ferran Costa va explicar tres esmenes destinades a corregir la “política erràtica” del ministeri de Cultura i mirar d’aprofitar el patrimoni del país i el valor que pot aportar. En aquesta línia, Costa va precisar que es proposa una partida de 35.000 euros per promocionar de forma concreta la vall del Madriu, una de 15.000 euros per difondre i promocionar les Falles i una tercera de 50.000 euros per a la promoció concreta del patrimoni romànic.
El parlamentari va lamentar que el projecte de pressupost elaborat per l’executiu “no posa en valor el turisme cultural, que cada vegada té més adeptes”, i que des de l’executiu “no s’hagi sabut aprofitar” ni la vall del Madriu ni les Falles, “dos elements que tenen un reconeixement internacional”, tal com s’ha fet a la vall de Boí, d’on s’ha tret rendiment.
D’altra banda, Costa va explicar una quarta esmena, en aquest cas per incrementar la dotació de les beques ARA en 200.000 euros i poder, d’aquesta manera, ampliar la forquilla cap a esportistes en edats primerenques però que “ja despunten” i, a la vegada,  incrementar també l’import de les ajudes “d’aquells esportistes que ja reben ajuts però que, si mirem els imports, veiem que són insuficients”.

limitar
noves contractacions
LdA
cossos especials
únicament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte