Diari digital d'Andorra Bondia
El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en una de les seves intervencions ahir en una sessió de control.
El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en una de les seves intervencions ahir en una sessió de control.

Les mesures pels lloguers, en una llei òmnibus que estarà en un mes


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Les mesures per fer front a la problemàtica de l’habitatge treballades en la comissió interministerial i discutides amb els comuns s’inclouran en una llei òmnibus que s’entrarà a tràmit parlamentari en el termini d’un mes o dos com a màxim.
Així ho va anunciar ahir el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior en la sessió de control a l’executiu al Consell General quan, responent a una pregunta del conseller general de SDP, Víctor Naudi, va precisar més algunes de les mesures que ja va anunciar en el transcurs del debat del pressupost. 
D’aquesta manera, i després del no dels comuns a rebaixar la cessió econòmica obligatòria, Espot va explicar que el que es pretén ara és poder fraccionar en diversos anys la cessió econòmica en sol urbà si es per a habitatges destinats al lloguer, fraccionament que també es faria en el cas de l’impost de construcció. 
Entre les mesures, i a part de l’anunciada de gravar els pisos buits, hi hauria també un impost per als allotjaments d’ús turístic superior al de l’impost que s’aplica als beneficis arrendataris en el cas dels habitatges de lloguer, un alleugeriment de les exigències per a la reforma d’edificis si es destinen a habitatges de lloguer, així com la rebaixa de l’ITP o l’IGI en el cas de la compra d’un habitatge si és per destinar-lo a lloguers residencials.
D’altra banda, Espot va fer marxa enrere en l’anunci de rebaixar la durada dels contractes de lloguer, en el cas dels habitatges, que es mantindran, per tant, en cinc anys. En aquest sentit, el ministre, que va rebutjar les crítiques de l’oposició en el sentit que ja hauria deixat al calaix algunes de les mesures anunciades, va explicar que després de les reunions amb el sector considera que “no és el moment adequat” per tirar endavant aquesta rebaixa.
Des de l’oposició es va criticar també la intenció de gravar els pisos buits, d’una banda perquè, segons Naudi, pot ser una mesura contraproduent que faci que disminueixi l’oferta, i, de l’altra, per les dificultats de determinar quins són aquells pisos que realment estan buits davant l’absència d’un registre de propietat, tal com va plantejar al consellera general del PS, Rosa Gili.
Espot, que va remarcar que un registre de la propietat per les seves característiques tampoc serviria per determinar els pisos buits i va insistir que abans de crear-ne un cal tenir completada la regulació del dret privat, es va mostrar convençut que amb les dades que tenen els comuns del parc immobiliari de les respectives parròquies i amb les dels consums elèctrics es podria determinar aquells pisos que estan buits. 
El ministre, i després que el conseller independent de la Massna Joan Carles Camp es demanés el perquè hi ha problemes amb l’habitatge si hi ha menys població que anys enrere i més parc immobiliari i si alguna legislació hi ha tingut quelcom a veure, va reiterar que només es gravaran aquells pisos que estiguin buits de forma injustificada i no aquells que ho siguin per causes involuntàries del propietari.

Martí anuncia un concurs d’idees per a  l’espai que acollirà la unitat d’oncologia

El Govern tirarà endavant aquest mateix any un concurs d’idees per ampliar l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i disposar d’un espai on ubicar un servei d’oncologia integral, amb la intenció que es pugui ja construir el 2019. Així ho va explicar el cap de Govern, Antoni Martí, responent a una interpel·lació del conseller general del grup parlamentari liberal Ferran Costa sobre una possible instal·lació d’una delegació de l’Institut Baselga al país. Martí, que tot i negar que DA “sigui el Govern de les rotondes” va assegurar que “si cal se’n sacrificarà una perquè es faci una unitat d’oncologia”, va remarcar que des de l’executiu no es tanca la porta ni a l’Institu Baselga ni a cap altre, però que abans de res cal disposar de l’espai adequat per tenir un servei integral d’oncologia al Principat.
En aquest sentit, el cap de Govern, que va assegurar que es tracta d’una qüestió de sobirania perquè Andorra “no es pot permetre més enviar els seus malalts a Barcelona i a Tolosa”, va explicar que s’ha demanat l’assessorament de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) per determinar quines són les necessitats reals del país en aquest àmbit, un estudi que es corroborarà amb un altre peritatge i es demanarà en aquest cas a experts francesos. Un cop es disposi dels dos informes, Martí, que va precisar que hi ha 120 malalts de càncer que es van a tractar a Barcelona o Tolosa, va assegurar que es procedirà a la convocatòria del concurs. Serà quan ja se sàpiguen les necessitats i l’espai que es decidirà com s’oferirà i qui gestionarà el servei, si serà el mateix  SAAS, si s’externalitzarà o si serà una fórmula mixta.
D’altra banda, el titular de Salut, Carles Álvarez, en aquest cas responent a una pregunta del president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, amb relació al servei d’Urgències, va assegurar que el cap del servei no ha estat rellevat del càrrec i que continua sent el mateix, malgrat que, per motius personals, no es troba momentàniament prestant els seus serveis als SAAS.
Així mateix, el ministre, que va precisar que un cop es reincorpori la direcció del SAAS avaluarà la seva continuïtat com a cap, va rebutjar les crítiques de manca de previsió a Urgències i va assegurar que “malgrat la pressió el servei funciona dins la normalitat”. En aquest sentit, el ministre va garantir que abans de l’estiu estaran cobertes les vacants i es podran disposar de les 28 posicions necessàries per al bon funcionament del servei.
Així mateix, Álvarez va admetre les dificultats que hi ha en general per atraure professionals mèdics al país, i concretament en l’àmbit de la neurologia, en què fa mesos que “es va licitar una plaça i no s’ha presentat ningú”. Responent a una pregunta del conseller general de SDP, Víctor Naudi, el ministre va explicar que actualment hi ha dos neuròlegs al SAAS que treballen a temps parcial i un altre especialista convencionat per la CASS.

Deu nous efectius a la Duana en dos anys

Al marge de les cinc noves incorporacions previstes al pressupost del 2018, de cara a l’any que ve hi haurà cinc noves contractacions per al servei de fronteres de la Duana, segons va explicar el titular de Finances. Jordi Cinca, responent a una pregunta del parlamentari liberal Jordi Gallardo va remarcar que l’executiu “no només té coneixement de les condicions de treball dels agents de duana, sinó que treballa per solucionar-ne les deficiències. En aquest sentit, el ministre va explicar que els comptes del 2018 preveuen també una partida de 73.000 euros per a la millora del programari informàtic i una altra de 100.000 per a la millora de les casetes de control.
D’altra banda, i també responent a una interpel·lació de Gallardo, Cinca va explicar que l’executiu està a l’espera de rebre el document que els responsables de la CASS es van comprometre a lliurar amb aquelles mesures que consideren més necessàries per garantir les pensions, i que un cop el tingui convocarà totes les formacions per analitzar-les.

lloguer
sessió control
Consell General
Xavier Espot

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte