El Govern té previst aprovar en quinze dies el projecte de llei òmnibus que recollirà les diferents mesures per fer front a la problemàtica de l’escassetat d’habitatge de lloguer i a la tendència a l’alça dels preus. Així ho va avançar ahir en seu parlamentària el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en resposta a una interpel·lació del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, sobre el seguiment d’aquestes mesures anunciades ja en el debat del pressupost per al 2018.
En aquest sentit, el ministre va precisar que ja s’han enllestit aquelles iniciatives que comporten una modificació de la Llei d’arrendaments de finques urbanes i de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, i que s’estan acabant d’ultimar aquelles que fan referència a l’àmbit fiscal i a la modificació de determinades lleis tributàries, un fet que “és més complex”.
Així mateix, Espot, que davant els temors de Naudi que no es puguin aplicar amb celeritat va recordar-li que un cop entrat el text al Consell General serà aquest qui acabarà determinant quan es podran aprovar, va assegurar que la qüestió de l’habitatge “continua sent una prioritat” pel Govern, i va insistir que es busca unes “mesures que puguin ser efectives i no cosmètiques” i que assolir això “requereix el seu temps”.
D’altra banda, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va aprofitar la pregunta de Naudi sobre la problemàtica de l’habitatge per anunciar que properament se signarà un conveni amb una fundació privada que “permetrà disposar d’habitatges per a persones amb dificultats”, així com també per a “persones grans que necessiten habitatges tutelats, joves o persones amb discapacitat”. A més, el ministre, que va incidir en la importància d’anar ampliant el nombre d’habitatges socials, va destacar que també s’està en contacte amb les corporacions parroquials per a la cessió d’habitatges.
Protocol per a bombers i policia però no per a les ambulàncies a Meritxell
Hi ha protocols d’actuació per a la policia i els bombers en el cas que hagin de fer alguna intervenció a les avingudes Meritxell, de la capital, i Carlemany, d’Escaldes-Engordany, mentre durin els treballs d’embelliment però no n’hi ha en el cas de les ambulàncies.
Així ho van admetre ahir el titulars d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el de Salut, Carles Álvarez, en resposta a una interpel·lació del conseller general liberal Ferran Costa sobre els protocols d’actuació a les avingudes en cas d’emergència.
En el cas concret de les ambulàncies, Álvarez va explicar que el procediment que se segueix és posar-se en contacte amb Circulació des d’on s’indica l’itinerari a seguir per arribar al punt desitjat.
Quant a policia i bombers, Espot va explicar que la corporació parroquial va informar dels treballs que es durien a terme a la Taula Nacional de Mobilitat el 6 de febrer passat i que aquesta, després d’analitzar-ne les afectacions i les mesures correctores plantejades, hi va donar el vistiplau. Així, el ministre va destacar que hi va haver diferents trobades amb els responsables dels bombers que, fins i tot, van proposar aprofitar les obres per instal·lar noves boques d’incendis i nous hidrants, i amb qui es va preveure un document d’actuacions per a cada una de les avingudes.
Pel que fa a la policia, Espot que, interpel·lat per Costa sobre el risc per a vianants va assegurar que no li consta que des d’Inspecció de Treball s’hagués realitzat cap inspecció, va explicar que s’ha fet, a nivell intern, un document amb tota la informació relativa a les obres, plànols amb els talls i rutes per accedir als diferents punts i el pla de vigilància de la zona.
Sol·licitud d’inversió estrangera per 65 milions el primer trimestre
L’executiu ha rebut fins a 206 sol·licituds d’inversió estrangera per un import global de 65,5 milions d’euros durant el primer trimestre de l’any. Així ho va avançar ahir el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, en resposta a una pregunta del conseller general liberal Ferran Costa sobre la inversió estrangera “efectivament realitzada”. De les sol·licituds rebudes, 166 s’han declarat favorables (62,4 milions), 6 han estat denegades (900.000 euros), 22 estan en curs (un milió), mentre que 12 han caducat (1,2 milions).
Quant a la pregunta inicial de Costa, Saboya, que va precisar que 67 de les sol·licituds rebudes provenen d’Espanya i que 15 dels milions corresponen a inversions en l’àmbit patrimonial tot i que n’hi ha d’importants en el sector de la construcció, va explicar que la digitalització del dipòsit de comptes del 2014 es va acabar tot just el juliol passat i que encara no es disposa de dades prou sòlides sobre la inversió estrangera feta aquell exercici.
Els dipòsits d’hidrocarburs del Pas “ja compleixen”
Més del 80% dels dipòsits d’hidrocarburs que hi ha al Pas de la Casa ja compleixen amb la normativa vigent i s’espera que durant aquest any el compliment sigui del 100%. Així ho va assegurar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va fer un balanç positiu de la campanya porta a porta duta a terme per l’executiu davant els propietaris d’aquestes instal·lacions per recordar-los la normativa i les obligacions que han de complir aquests dipòsits. Calvó, que va fer públiques aquestes dades en resposta a una pregunta del liberal Ferran Costa sobre les prospeccions encomanades per l’executiu a l’entorn de l’església del Pas, va recordar que el compliment quan es van iniciar les inspeccions era només del 27%.