L’educació serà la gran protagonista del 19è Consell General dels Joves, que se celebrarà dimecres vinent, el treball en comissió, i el 17 de març, la sessió plenària, en què participen els alumnes de secundària dels tres sistemes educatius del país. I és que tres de les sis proposicions de llei que es treballaran fan referència a aquest àmbit.

Així, els representants del col·legi Sagrada Família proposen la implementació d’una nova assignatura que anomenen de competències per a la vida, basada en les competències psicològiques, sexuals i de gestió econòmica personal, a la vegada que demanen que des del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior s’estableixi un enfocament educatiu basat en el desenvolupament pràctic de les assignatures.

Per la seva part, els alumnes del Lycée Comte de Foix presenten una proposició de llei per la instauració de la jornada intensiva a segona ensenyança i batxillerat, un fet que consideren que ajudaria no només a millorar la conciliació entre la vida familiar i escolar dels alumnes sinó que també en milloraria el rendiment.
Finalment, els representants de l’escola andorrana plantegen un text per incrementar l’oferta d’estudis superiors a través de la col·laboració amb centres universitaris estrangers i l’establiment d’un programa de subvencions, ajudes i beques en allotjament i transport per als alumnes.

Fora de l’àmbit educatiu, també els alumnes de l’escola andorrana d’Encamp plantegen una proposició de llei per fomentar l’establiment de centres d’investigació al país. En aquest sentit, el text preveu que els pressupostos de l’Estat incloguin una partida per a aquests centres i també que puguin disposar de beneficis fiscals per instal·lar-se al país.

D’altra banda, els alumnes de l’escola andorrana de Santa Coloma aposten per donar una ajuda als treballadors per compte propi i proposen una reducció de la quota per als nous autònoms, especialment per a aquells que inicien un projecte per primer cop, per als quals plantegen una quota gratuïta el primer any i a partir del segon un increment de 20 euros cada dos mesos fins a un màxim de 100. Finalment, els representants del Lycée Comte de Foix plantegen una proposició de llei per diversificar el comerç i perquè s’estableixin al país grans cadenes multinacionals de sectors com la roba i el material esportiu, l’alimentació o el mobiliari per a la llar.

Els alumnes participants en aquesta 19a edició del Consell General dels Joves van acudir la setmana passada a una sessió informativa on se’ls va explicar el funcionament parlamentari i sobre les tasques que es realitzaran en comissió el dimecres vinent. La sessió, desenvolupada en tres torns per garantir el compliment dels protocols sanitaris, va tenir lloc a la sala de compareixences públiques i posteriorment els joves, acompanyats pels consellers generals de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, Sandra Codina, Ester Molné, Núria Rossell, Carles Sánchez i Susanna Vela, es van traslladar a l’hemicicle.