Diari digital d'Andorra Bondia
Judith Pallarés i Ferran Costa van presentar ahir el text alternatiu de llei de l’esport de Liberals d’Andorra.
Judith Pallarés i Ferran Costa van presentar ahir el text alternatiu de llei de l’esport de Liberals d’Andorra.

Liberals aposta perquè la lluita contra el dopatge tingui llei pròpia


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Liberals d’Andorra aposta perquè la lluita contra el dopatge tingui la seva pròpia regulació i “no es reguli per la porta del darrere” a través de la llei de l’esport. Així ho van explicar ahir els consellers generals de la formació Judith Pallarés i Ferran Costa i així ho preveu el text alternatiu al projecte de llei de l’esport que el Grup Parlamentari Liberal ha presentat conjuntament a l’esmena a la totalitat al text proposat per l’executiu, un projecte “deficient que no dona resposta a les necessitats del món de l’esport del país ni a tots els seus implicats” i que, a més a més, “conté dèficits importants de forma”.
Costa va advertir que la proposta de l’executiu remet a una norma reglamentària de l’Agència Andorrana Antidopatge i que això pot comportar “un minvament” en la garantia dels drets fonamentals, motiu pel qual des de L’A no només es considera que la lluita contra el dopatge ha de tenir la seva pròpia regulació, sinó que aquesta regulació ha de ser a través d’una llei qualificada. Així mateix, el parlamentari va lamentar també que, en tot el tema de les sancions, es remeti a la via reglamentària quan, “a la gran majoria de països, això ho preveu la llei”, i va advertir que, tal com està redactada la proposició de llei de l’executiu, a l’hora de definir i diferenciar entre substàncies prohibides i substàncies tòxiques farà que “s’hagi de reformar cada any el Codi Penal”.
D’altra banda, Costa, que va lamentar que el text de l’executiu elimini també els principis generals que sí que preveu el text de 1998, encara vigent, va criticar que, quan la llei planteja la creació de la figura de la societat anònima esportiva, es dediqui un “capítol exclusiu” al MoraBanc Andorra, a qui “s’obliga a convertir-se en societat anònima esportiva” sense que “ni el club ho hagi demanat” ni “hi hagi cap altre motiu per fer-ho”.
En aquest sentit, el parlamentari liberal, que va destacar que en la seva proposta es manté aquesta figura tot i que amb caràcter optatiu per a “aquelles seccions professionals de clubs esportius que vulguin competir a l’estranger”, va recordar que fa uns anys un dels requisits per jugar a la lliga ACB era que els clubs fossin societats anònimes esportives, un requisit que ni equips com el Barça o el Madrid  no han complert mai i que tampoc no s’ha exigit.
Des del grup liberal, s’aposta també per mantenir la figura d’agrupacions esportives, que el text del Govern suprimeix, ja que “fins ara ha funcionat molt bé”, segons va destacar Costa, que va precisar que, amb la voluntat de dotar-les d’una major seguretat jurídica, la proposta liberal planteja que s’hagin d’inscriure al registre d’associacions.
Costa, que va criticar també que es vulguin suprimir els requisits mínims que hi ha d’haver als estatuts dels clubs esportius, es va mostrar partidari d’eliminar la fundació de l’esport que preveu crear el projecte de llei del Govern i mantenir el Consell Andorrà de l’Esport com a òrgan consultiu, ja que aquest darrer, a diferència de la fundació que es vol crear, no suposa cap despesa per a les arques de l’Estat. A més, el conseller general liberal considera que “la política esportiva del país l’ha de dictaminar el ministeri competent en la matèria”.
La proposta de llei de l’esport de Liberals d’Andorra preveu també que, sota la mateixa figura del Comitè Olímpic Andorrà (COA), s’hi incloguin tots els esportistes, siguin o no paralímpics, i no es faci una discriminació amb dos comitès. També en el capítol dedicat al COA, s’hi inclou l’ús de l’emblema i les denominacions olímpiques que figuren al text del 1998 i que la proposta de DA “ha oblidat”.
Finalment, el grup liberal aposta també perquè programes com l’escola-esquí es puguin fer extensius a totes les modalitats esportives i també a l’hora de compaginar estudis universitaris i la pràctica esportiva d’elit. A més, es planteja una “discriminació positiva” perquè esportistes d’alt nivell puguin incorporar-se a llocs de treball de l’Administració un cop acabada la carrera esportiva.

“Alternativa de Govern des del primer dia”

“Des de Liberals d’Andorra estem treballant des del primer dia per ser alternativa de Govern i, si no fos així, ja no seríem aquí”. D’aquesta manera,  el conseller general de L’A Ferran Costa va respondre les manifestacions del president d’SDP en el sentit que Liberals no era una alternativa a l’executiu demòcrata d’Antoni Martí, una qüestió, de totes maneres, que, per Costa, “decidiran els ciutadans en les eleccions”. Així mateix, i tal com va fer el president del grup parlamentari, Jordi Gallardo, en la reunió pública de fa quinze dies a Encamp, Costa va reiterar que L’A concorrerà als comicis amb “l’ideari liberal i defensant els postulats liberals”.
D’altra banda, Costa i Pallarés van reiterar que no hi ha tancat cap pacte amb el PS i que la darrera paraula, un cop cada comitè local avaluï la situació a la seva parròquia, la tindrà la militància.

liberals
aposta
lluita
dopatge
llei pròpia
llei de l'esport

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte