Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la roda de premsa de Baró i López, aquesta tarda.
Un moment de la roda de premsa de Baró i López, aquesta tarda.

Lopez acusa Govern de beneficiar “grans patrimonis” en habitatge


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: PS

La política d’habitatge del Govern ha estat “nefasta” i “enganyosa” perquè tot i que l’Executiu afirma que és una prioritat, en realitat “no és veritat” i el que fa és augmentar l’escletxa social al país. Així ha començat aquesta tarda la roda de premsa convocada pel Partit Socialdemòcrata (PS) per fer balanç dels tres anys de l’actual Govern en matèria d’habitatge. En concret, ha estat el secretari d’organització, Pere Baró, qui s'ha referit en aquests termes a la política d’habitatge, ja que la manera de fer de l’Executiu busca rèdits polítics més que respondre a les necessitats dels ciutadans, ha assegurat. I és que l’Executiu, ha afirmat, “viu d’esquenes a la realitat social del país”.

Ha estat el president del PS, Pere López, qui ha desgranat el perquè d’aquesta valoració negativa. Així, ha assenyalat que les mesures en matèria d’habitatge per afavorir els ciutadans s’han dilatat en el temps i de fet encara no s’han fet efectives. En concret s'ha referit a la creació del fons publicoprivat d’habitatges i a la construcció dels pisos a preu assequible de Terra Vella. En canvi, ha afirmat el president socialdemòcrata, les polítiques que s’han implementat són les que ja portava al seu “programa” l’actual ministre d’Habitatge, Víctor Filloy, quan era president de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda). Es tracta de “mesures ultraliberals” com ara la reducció de la cessió als comuns o bé les ajudes directes a la rehabilitació sense contrapartides que afavoreixin els ciutadans. Pel que fa a la cessió, ha recordat que precisament aquesta acció va en contra de la seva finalitat, ja que els terrenys que s’haurien de cedir als comuns haurien de servir per destinar-los a projectes d’interès públic. També s'ha referit a la reducció d’impostos als propietaris i als ajuts a la rehabilitació d’edificis que es fan a fons perdut, “sense cap compromís per part de les promocions immobiliàries d’haver de posar uns preus màxims de lloguer o de fer pisos adaptats”. Al seu parer, “tota política d’ajuda directa ha d’anar encaminada a una limitació dels preus del lloguer”. Són mesures, ha dit López, que “només beneficien els grans patrimonis immobiliaris de les famílies que estan al Govern o dels que són presidents de grups parlamentaris”. Preguntat a qui s’estava referint exactament, ha posat com a exemple la família del cap de Govern, Xavier Espot, però ha indicat que tothom ja sap de qui s’està parlant.

López encara ha estat més incisiu tot apuntant que aquestes estratègies que beneficien els que més tenen han alimentat encara més “l’especulació” i els projectes immobiliaris de luxe que es tradueixen en habitatges a preus desorbitats que s’estan construint a diverses parròquies i que serveixen “de refugi de diner forà”, ha subratllat.

Ara “la vivenda escasseja i per això el preu puja”, ha apuntat. Així doncs, què faria el PS si governés a partir de demà: “posar al mercat més oferta d’habitatge per als col·lectius amb menys renda”, ha respost López.

 

PS
Habitatge
nefasta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte