Diari digital d'Andorra Bondia
Cartells dels dos candidats de la segona volta, als jardins de l'ambaixada francesa.
Cartells dels dos candidats de la segona volta, als jardins de l'ambaixada francesa.
Cua de votants per exercir el dret a vot, ahir al matí a l'ambaixada francesa.
Cua de votants per exercir el dret a vot, ahir al matí a l'ambaixada francesa.

Macron, reelegit


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: Facundo Santana

El candidat de En Marche! guanya amb un 58,8% dels vots davant del Front Nacional, que obté un 41,2%. Els percentatges son pràcticament calcats als registrats a Andorra, amb un 59,30% dels vots per al candidat centrista i un 40,70% per a la ultradreta.

Emmanuel Macron va ser reelegit president de la República Francesa i serà cinc anys més Copríncep d’Andorra amb un 58,8%, dels vots en unes eleccions molt ajustades contra Marine Le Pen, que va obtenir un 41,2% dels vots, i amb una abstenció històrica del 28,2% que no es veia des de 1969 amb un 31,1% d’abstencions. Una situació que es va viure molt similar a Andorra, on el candidat centrista va aconseguir un 59,30% dels vots i un 40,70% per a l’extrema dreta. Pel que fa a l’abstenció al Principat, aquesta es va doblar respecte a les generals, amb gairebé un 60%.

Així, a Andorra, dels 2.477 inscrits per votar en aquesta segona volta de les presidencials, només 996 van exercir el dret al vot, dels quals un 3,41% (34) van votar en blanc i un 1,10% (11) van ser nuls; mentre que en la primera volta van inscriure’s un total de 2.481 i el nombre de votants va ser de 958, amb 10 vots en blanc i 3 nuls. Així, el 59,30% dels votants, 564 persones, van escollir Macron, mentre que un 40,70%, 387, va triar Le Pen. Cal destacar que en aquesta segona volta el 21,16%, és a dir, 146 electors van votar el candidat d’extrema dreta Éric Zemmour a la primera volta s’haurien decantat ahir per Macron.

Pel que fa als resultats, Macron va manifestar durant el seu discurs que era conscient que molts ciutadans que el van votar no ho van fer per les seves iniciatives, sinó per “barrar l’extrema dreta”. Per aquest motiu va donar les gràcies a aquests votants i va manifestar el seu compromís per intentar ajuntar una França que està dividida com així s’ha fet notar en aquestes darreres eleccions.

Satisfacció a Andorra
Després del discurs d’Emmanuel Macron, reelegit com a president de França, diverses autoritats del Principat van felicitar-lo a través de les xarxes socials. El cap de Govern, Xavier Espot, va fer palès que “durant els propers cinc anys les institucions andorranes, amb l’arbitratge dels coprínceps, seguiran treballant per una societat pròspera i inclusiva”.

De la seva banda, el conseller de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, el president del grup parlamentari de Liberals d’Andorra, Ferran Costa, i el Partit Socialdemòcrata es van afegir a les felicitacions per la victòria de Macron.

El Consell Europeu 
La campanya electoral del Front Nacional, que apuntava una França al marge d’Europa, feia trontollar la posició de la República Francesa dins la Unió Europea i l’OTAN. Per aquest motiu, quan a les 20.00 hores Macron ja tenia el 58% dels vots, el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von Der Leyen van felicitar-lo a través de les xarxes socials. 

Andorra
frança
eleccions
presidencials

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte