Prop de 200 policies nacionals van participar ahir en una macrooperació contra la família Pujol que va comportar fins a 14 escorcolls, entre els quals al domicili de l’expresident de la Generalitat i als domicilis de tres dels seus fills, Pere, Josep i Jordi, i al de l’exdona d’aquest últim, Mercè Gironès, en una acció vinculada a la investigació de la fortuna del primogènit al Principat d’Andorra, després de la informació aportada en les dues comissions rogatòries reclamades pel jutge, i al suposat pagament de comissions per part d’empreses adjudicatàries d’obra pública.

Arran de l’operació, el jutge de l’Audiència Nacional que dirigeix la investigació del cas, José de la Mata, va decidir imputar Josep i Pere Pujol per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, i els va citar a declarar el 13 de novembre.
A casa de l’expresident la policia només va escorcollar l’habitació on ha dormit els últims dies el fill gran, convalescent d’una operació a l’espatlla, i una taula que feia servir de despatx, segons van explicar fonts properes a la família. Jordi Pujol i Soley i la seva dona, Marta Ferrusola, van sortir del pis abans que acabés l’escorcoll i van marxar en cotxe a una destinació desconeguda.
Ja al migdia, efectius de la policia espanyola es van dirigir cap a Bolvir, a la Cerdanya, per escorcollar la segona residència que Jordi Pujol Ferrusola té al municipi. Els agents van entrar a la finca amb algunes caixes de cartró per recollir documentació quan passaven uns cinc minuts d’un quart de tres de la tarda i en van sortir unes dues hores més tard. Des de l’exterior de la casa, situada al carrer Escoles de Bolvir, es va percebre moviment, tot i que les cortines estaven passades i no es podien veure amb detall. En total, hi van participar vuit membres de la policia espanyola, alguns d’ells vestits de paisà.
Pujol Ferrusola, que segons fonts policials es va mostrar “molt col·laborador”, va arribar a casa seva acompanyat de dos agents vestits de paisà. A les immediacions de l’habitatge els esperaven cinc agents uniformats, un dels quals es va quedar custodiant l’entrada, mentre la resta de la comitiva, on també hi havia una funcionària de l’administració de justícia, van entrar a la casa per començar l’escorcoll.
A Barcelona i a Madrid, també es van escorcollar seus de diferents empreses relacionades amb la família Pujol, i el despatx professional del fill gran, on tenen seu tres de les seves empreses, Project Màrqueting Cat, Active Translation i Iniciatives, Màrqueting i Inversions.