UL exhibeix la retallada del deute comunal, que ha passat de 14 a 7 milions.

Fa quatre anys eren tots contra l’ombra de Josep Vila, el cònsol sortint, que havia concitat una rara unanimitat en contra seva. Fins al punt que Cerni Cairat, que aleshores s’estrenava com a candidat al capdavant de Desperta Laurèdia, en feia prou que de les eleccions en sortís un Comú “més democràtic i més transparent”, deia. Al final va ser Josep Majoral qui es va guanyar la partida per 180 vots. Cairat ja no es conforma a participar. Aquesta vegada surt a fer el pas que li falta, d’aquí el lema de campanya, per conquerir la majoria. I els arguments que ha esgrimit avui en el primer dia de la marató electoral van ser el perfil tècnic i moderat dels membres de la llista de Desperta Laurèdia: “Som un equip preparat, amb candidats que provenen d’àmbits professionals que els capaciten per fer-se càrrec de cada departament del Comú”.

L’habitatge, el model de creixement i la sostenibilitat seran els eixos del programa electoral de la marca laurediana de Concòrdia, que concorre aquesta vegada no només sense el suport tàcit que Demòcrates li va prestar el 2019, sinó contra els taronges, que, fent de la necessitat virtut, han optat per fer costat a la UL de Majoral.

Per l’altre costat, Antoni Miralles, una incògnita perquè s’estrena en una contesa electoral, ha reunit les sensibilitats més (diguem-ne) progressistes sota la plataforma Per Sant Julià. Seu és l’entusiasme de qui no hi té res a perdre, i exerceix des de l’inici com a franctirador, amb una llista, eminentment transversal on hi ha empresaris, joves, dones, de tot, diu, excepte funcionaris. Vol que Sant Julià deixi de ser la parròquia “oblidada”, per no dir invisible, que el turista no passi de llarg, i no té manies a disparar contra la vella política: “Estimem la parròquia, la defensarem i en canviarem la manera de fer, fins ara tutelada per les grans famílies que estaven darrere dels programes electorals. Nosaltres oferim un projecte totalment diferent, perquè venim a servir als veïns, no a ser els reis de Sant Julià”. I no tenen res a perdre perquè el sostre electoral és estrictament testimonial: fa quatre anys, Units pel Canvi, la marca amb què concorrien, va obtenir 250 vots. Just els que poden decidir els resultats del 17-D. Però a entusiasme ningú no el guanya: “El nostre objectiu és enfilar-nos als 1.200 sufragis”.

No ho tindrà gens fàcil perquè al davant tindrà no només Cairat sinó un Majoral que arriba a les eleccions amb la inèrcia del guanyador i que basarà la campanya a explotar la gestió dels últims quatre anys. D’aquí el lema, Anem per feina, i que ahir es dediqués a fer balanç del mandat: per resumir, 5,2 milions d’euros de facturació i Ebitda de 750.000 a Naturland, “un projecte que ja camina sol i que a curt termini ha de donar fruit”; els pisos tutelats, “ja en fase executiva i que ben aviat veurem com es comença a construir, i la residència universitària, que podríem ubicar a l’hotel Pol, propietat del Comú”.

Serà difícil lluitar contra un full de serveis que ha comptat sovint amb la complicitat d’una oposició de guant blanc, on brilla de forma destacada la tisorada del deute, de 14 a set milions i que presenta només la taca d’un cert malestar entre el personal de la casa comuna. Un clàssic, d’altra banda: “Aquest és el balanç, i el nostre compromís, perseverar en aquesta gestió superacurada”.

I molt probablement vindrà de 200 vots.