Diari digital d'Andorra Bondia

Marc Aleix: “Aquest any ens trobarem amb la mateixa davallada turística del 2009”


Escrit per: 
Marià Miño


El president de la PIME, Marc Aleix, confia que el ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claude Benet, impulsi un sector turístic en què no veu una recuperació a curt termini, donada la gestió feta tant per l’anterior Govern com per l’actual.

Segons un estudi presentat la setmana passada, després que l’economia toqués fons el 2009 la recuperació ha de venir aquest any de la mà del turisme. ¿Coincideix en aquest pronòstic?
No. Si no es tracta el problema que tenim amb el turisme, no podrà repuntar. Avui dia el turisme ja no ve, sinó que l’has d’anar a buscar, i això suposa una gran dificultat. Fins ara no hem entès què volia el turista quan venia a Andorra i tampoc hem entès que el turista està canviant, i nosaltres li hem proposat exactament el mateix que abans. És per això que tenim una davallada turística i, en general, a tots els nivells. A més, la majoria dels agents turístics han venut i estan venent Andorra amb el producte baix cost, i això no farà que els clients gastin més, sinó al contrari.

El mateix estudi evidencia que les places dels establiments d’una i dos estrelles s’han reduït a la meitat, mentre que les dels hotels de quatre i cinc estrelles han augmentat un 20 per cent. ¿Creu que aquest pot ser un factor decisiu per aconseguir aquesta millora de la qualitat?
Que cada vegada hi hagi hotels més bons és positiu, però hi ha d’haver uns percentatges mínims, ja que en el món turístic hi ha d’haver establiments de totes les categories per adequar-se a tots els tipus de demandes. Per exemple, els hotels de dos i tres estrelles avui dia conformen un segment molt important. On tenim un problema molt greu és en el personal, ja que està molt poc format, i això afecta a tots els nivells, tant als hotels d’una estrella com als de cinc. Llavors, el client no té el tracte que hauria de tenir i això provoca que no torni a Andorra mai més. Caldria mantenir el turista i fer-li venir ganes de tornar.

Els indicadors econòmics revelen que l’any passat es va produir una davallada del 19% en les pernoctacions, del 10% en el nombre de visitants i de 0,25 dies en l’estada mitjana al Principat. Més enllà de l’evident impacte que ha tingut la crisi en aquesta situació, ¿quina part de responsabilitat creu que hi tenen l’anterior Govern i l’actual? 
L’anterior Govern no es va preocupar mai del turisme i l’actual, almenys durant aquest primer any, ha seguit les pautes de l’anterior. Per això ens vam enfadar tant a l’última reunió. Amb el nou ministre de Turisme suposo que les coses canviaran, però fins ara s’ha fet el mateix que abans. La promoció que teníem fins ara ens ha portat al fracàs absolut, i per tant s’ha de canviar tot completament.

En tot cas, el Govern es va marcar els objectius d’augmentar un 2,5% l’arribada de visitants i un 10% la despesa mitjana. ¿Creu que són uns objectius assolibles?
Pel que fa aquests objectius que s’ha marcat el Govern, és com anar a Lourdes i demanar alguna cosa. Hem de ser conscients que la feina que s’havia de fer per a aquest any no s’ha fet. Per tant, ens trobarem amb la mateixa davallada turística del 2009. Jo crec que hauríem de recuperar el que puguem, però com que no hem fet els deures ens trobarem amb les conseqüències. Ara és importantíssim que ens posem tots a treballar pel 2011 i pel futur d’Andorra.

Personalment, coneix bé el ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claude Benet, ja que van coincidir a la PIME. ¿Creu que pot donar un bon impuls tant al turisme en general com a la petita i mitjana empresa?
Jo estic força content que hagin escollit Claude Benet, ja que això vol dir que el Govern vol un canvi i suposo que portarà un canvi bastant important, no només al turisme sinó també al comerç i a la indústria.

Des del Govern es va anunciar mesures de reactivació econòmica i ja n’ha presentat alguna. ¿Quina incidència creu que poden tenir en la situació actual?
No crec que el Govern tingui gaire material per fer una reactivació. Primer, tenim el pressupost, que està bloquejat. A més, penso que hem de ser una mica realistes. Fins ara a Andorra hem pagat molt pocs impostos i tenim un deute públic extraordinari. Llavors, el que és clar és que el Govern no tindrà gaire marge de maniobra. L’únic que pot fer l’executiu és començar a posar pautes, i des de la PIME ja hem demanat reiteradament que es recondueixi totalment la política de preus. Això s’ha de fer ara.

Una de les mesures que ja s’ha tirat endavant ha estat la concessió de crèdits tous per als projectes emprenedors. ¿Creu que són suficients?
Són insuficients, però ja és una mesura, perquè fins ara no s’havia fet res d’això. No és el que nos­altres voldríem, però els governs anteriors mai no havien fet res, així que en un any no podem passar del blanc al negre.

¿En tot cas, aquesta mesura pot suposar un impuls per a algunes empreses?
Crec que sí. Totes aquestes mesures, per poques que siguin, són bones. El que no podem demanar és que el Govern faci molta cosa, donada la situació econòmica.

¿Creu que el Govern hauria d’accelerar la presentació de la resta de mesures?
El Govern ha de marcar les pautes, però no li permetrem que s’estigui massa temps sense fer gaire cosa, perquè l’economia està com està i els empresaris hem de pagar els nostres empleats cada mes. El cas és que a Andorra, ara tenim al Consell 14 contra 14 i alguns es diverteixen bloquejant els altres. Això és inadmissible, i mentre els polítics no comencin a pensar en Andorra més que en les seves picabaralles particulars no tindrem una reactivació.

¿Quina incidència creu que tindrà en el procés de recuperació econòmica al Principat la manca de pressupost i el fet d’haver de treballar amb dotzenes parts?
Crec que l’empresariat ha de tenir una visió de futur, i a Andorra el problema que tenim és que en aquests moments no sabem quins impostos pagarem ni quin serà el nostre lloc a Europa. Per tant, aquesta visió de futur que cal entre l’empresariat per animar-nos no hi és. Estem tots a l’expectativa, i quan els empresaris estan a l’expectativa ho bloquegen tot. És a dir, la inversió no es fa, no es contracta personal i l’empresa treballa al ralentí. I quan els empresaris treballen a aquest ritme, la política és inexistent. És el problema d’Andorra. N’hi ha molts que no saben si continuaran o si es quedaran al país.
De fet, tenim empresaris que hauran de tancar per força, però hem de ser conscients que n’hi ha d’altres que no veuen clar estar a Andorra i es comencen a plantejar anar a altres llocs. En el moment que es decideixin a fer aquest pas, malament ho tenim per al país.

¿Seria la convocatòria d’eleccions anticipades una solució per acabar amb aquesta situació o encara s’acabaria perdent més temps?
No sé què pot passar si es convoquen eleccions, però és clar que estem en un moment que cada dia compta. Com més dies perdem, més problemes tindrem per resoldre. Si convoquéssim eleccions i tornéssim a quedar 14 a 14 seria un fracàs complet, i tampoc no crec que sigui gaire bo que hi hagi un partit majoritari.

Però en aquesta legislatura ha estat impossible que dues parts es posessin d’acord per tirar endavant els comptes de l’Estat...  
Actualment, tenim al Consell polítics irresponsables. Fan prevaldre criteris particulars per damunt de l’interès nacional. Això és una irresponsabilitat i les pimes, tard o d’hora, ens enfadarem molt. I no només les pimes, sinó la població andorrana. El que no podem fer és bloquejar. Mentre veus que al Consell hi ha gent que juga a la política, nosaltres, a la PIME, engeguem empreses. I li repeteixo que els polítics que tenim avui a Andorra són irresponsables.

Per acabar, sembla que les sancions a les empreses per falta de comptabilitat no tindran efectes fins a l’exercici del 2011. ¿Com valora el fet que s’allargui aquesta situació d’impunitat?
Per mi és una equivocació molt gran, i quan anem a parlar amb el ministre Pere López li volem comunicar que la comptabilitat o bé l’ha de portar tothom o bé no l’ha de tancar ningú. El que no pot ser és que alguns es quedin a casa mentre els altres fan els deures. Això és com l’ISI. Hem de ser conscients que les empreses grans s’han aprofitat de la situació, mentre que les petites empreses han pagat totes. Això no pot continuar així. Hem de ser o tots moros o tots cristians. I des de la PIME sabem que la petita empresa ha d’entregar els comptes, perquè creiem que una empresa sense comptabilitat no pot viure.
El problema és que la llei, que és del Govern anterior, no ha previst mai les sancions. Per tant, l’executiu anterior, en aquest cas, va ser irresponsable. S’està afavorint algunes empreses en detriment de les petites, i això, des de la PIME, no ho podem admetre de cap manera.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte