Cornella manifesta que un dels reptes serà fer arribar les ajudes a les persones que les necessiten i recorda que caldrà molta cura en la gestió comunal. Exposa que la participació ciutadana és un dels eixos del seu programa i que aquesta implicació s’ha de donar tant en els projectes que la corporació vol tirar endavant com en la mateixa gestió comunal, i remarca que ells hi creuen realment.

¿Quin impacte creu que pot tenir el trencament de l’actual majoria comunal en els resultats de les eleccions?
El fet que no hi hagi hagut pacte entre DA i Rosa Ferrer fa que les nostres possibilitats s’ampliïn. Hem estat molt respectuosos amb els adversaris, però en el cas de Rosa Ferrer hem demanat que expliqués a la ciutadania com era que un govern socialdemòcrata que va ser escollit a les urnes amb un cert programa acabés en minoria. Pensem que realment a qui ha perjudicat és al mandat comunal socialdemòcrata, i ella se n’ha beneficiat i ha volgut recórrer el seu camí al marge de la socialdemocràcia però amb el seu programa. Per tant, creiem que sabent això els electors no penalitzaran la socialdemocràcia.

¿I com valoreu que Ferrer hagi creat al final la formació Cd’I?
Cal tenir en compte que Ferrer va negociar amb DA i que al final no hi va haver acord. Els electors faran una lectura tan justa com sigui possible d’aquesta actuació. Nosaltres estem orgullosíssims del nostre equip… Crec que ella ha de tenir un conflicte perquè es va obrir molt als valors socialdemòcrates.

El fet que la llista de Cd’I es presenti com la de la continuïtat, ¿com ho valoreu?
Aquest mandat comunal va ser guanyat pel Partit Socialdemòcrata i sempre hem volgut defugir personalismes.

¿I com valora la feina feta per l’actual corporació comunal?
Hi ha hagut dues parts: una Rosa Ferrer totalment integrada a les files del PS i, a posteriori, actuacions que anaven encaminades en contra del PS, però el que cal remarcar és que la feina s’ha fet sobre la base del programa del PS.

Un dels eixos del vostre plantejament són les polítiques socials. ¿Quines mancances té la parròquia?
Un punt fonamental és que l’ajuda a les persones que més la necessiten és un tret de la socialdemocràcia, i ara tothom se la fa seva. Abans de tot, el que cal és la reactivació econòmica. Si volem finançar l’activitat social necessitem la promoció econòmica i defensem la generació de riquesa i llocs de treball. Volem crear la conselleria de promoció econòmica, turística i comercial com a conselleria estratègica, que serà el motor necessari per implantar el programa socialdemòcrata. Dins aquesta conselleria defensem un pla de turisme per a Andorra la Vella, un pla estratègic per a la reactivació del comerç i un pla integral per a Santa Coloma.

¿I com es pot trobar l’equilibri entre les polítiques socials i la generació dels recursos necessaris per finançar-les?
El que cal és una gestió totalment eficient de la corporació comunal i buscar l’equilibri pressupostari. Això es pot aconseguir sent molt eficients amb la despesa, mancomunant serveis i fent una gestió tributària tan eficaç com sigui possible. Cal també fer una gestió eficient dels equips de treball. Farem un esforç immens perquè els treballadors se sentin com unes peces importants.

Pel que fa a aquesta gestió de personal, ¿cap a on es vol anar?
Intentarem no retallar i volem treballar braç a braç amb el sindicat per analitzar què es pot fer. El que tenim clar és que l’eficiència en la gestió depèn de tots. Una qüestió serà com treballar la gestió de l’acompliment, per exemple, i això ho volem analitzar amb ells. Retallades és una paraula que no ens agrada gens. Caldrà analitzar que la retribució sigui tan justa i equitativa com sigui possible, tenint en compte, però, les dificultats actuals.

I si no es fan retallades, ¿com es pot contenir la despesa?
La partida de despesa de personal és molt important i cal ser curosos i eficients. Haurem de veure com podem aprofitar la gent. No volem fer acomiadaments, però cal controlar la despesa de funcionament. Hem de donar el millor servei però amb una gestió acurada.

Pel que fa a la mancomunació de serveis, ¿quins s’haurien d’unir?
Ho haurem d’analitzar amb molta profunditat, però, per exemple, penso en iniciatives per a la joventut i per a la gent gran i també en qüestions d’higiene i d’agenda cultural.

Quant a les finances comunals, ¿quina valoració en feu?
Hem de buscar l’equilibri, un control rigorós de la depesa i ser molt eficients en la despesa de personal.

¿Creieu que seria positiva una externalització de serveis?
No seria la nostra política. Mancomunar sí, però externalitzar, en principi, no.

De fet, s’ha parlat de la possibilitat d’externalitzar el Centre de Congressos...
Nosaltres el que volem potenciar és la reactivació econòmica, i si cal externalitzar-ne la gestió, s’haurà d’analitzar, però en principi l’externalització no seria la nostra política, i encara menys la privatització.

Aquesta reactivació econòmica que defenseu, ¿passaria per organitzar esdeveniments com fires i congressos?
El que pretenem és millorar les infraestructures d’informació turística, continuar amb la promoció, millorar la senyalització de la parròquia i també millorar la imatge que ofereix. Ens agradaria poder comptar amb noves fires i congressos, i per això cal avaluar com potenciar comercialment el Centre de Congressos.

I dins la contenció que serà necessària en els pròxims quatre anys, ¿quins projectes proposeu per a la parròquia?
Hauríem de parlar de tots els lloguers que ens podem estalviar amb el desenvolupament urbanístic i les cessions obligatòries als comuns. En el programa portem que, si l’Estadi Nacional es fa al camp del Consell, on hi ha l’estadi Comunal faríem la central d’autobusos, amb una superfície de 17.000 metres quadrats amb zones verdes, aparcaments i comerços. Aquest terreny, amb el desenvolupament del pla d’urbanisme, podria ser de propietat i podríem percebre un cànon o lloguer.
Pel que fa al parc Central, s’ha de desenvolupar el pla urbanístic i mirar d’obtenir l’espai per al parc. Una qüestió important és el projecte del pic de Carroi, que acostaria la parròquia a Pal.
En general defugirem les grans infraestructures i sempre buscarem la inversió privada. Pel que fa als Pouets, hi ha diferents alternatives: ubicar-hi serveis comunals, espais per a professionals, incentivar l’emprenedoria i, després, un centre d’interpretació de l’anella verda. En últim lloc també seria interessant ubicar-hi un centre d’investigació científica. En tots els casos, amb el finançament privat.

¿I quina és la vostra proposta per a l’avinguda Meritxell?
Proposem  ampliar voreres i fer un únic sentit del trànsit en sentit ascendent cap a Escaldes-Engordany. Potenciarem fer-hi activitats artístiques amb artistes de la parròquia per incentivar l’activitat comercial.

Pel que fa als barris més castigats, ¿teniu algun tipus d’iniciativa?
Diem clar i alt que estarem al costat de tots els barris i de Santa Coloma i la Margineda. A Santa Coloma volem que l’entrada a sigui millor, proposem un embelliment dels entorns de l’església de Santa Coloma i intentarem fer moltes propostes populars i lúdiques a la Margineda i Santa Coloma. Proposem un pla integral per a Santa Coloma per al qual comptaríem amb la participació dels ciutadans. Pel que fa al centre històric, volem potenciar activitats culturals i lúdiques en aquesta zona i cal limitar-hi més el trànsit rodat.
També volem potenciar un pla d’accessibilitat per adaptar, per exemple, les voreres de l’avinguda Meritxell, els passos de vianants, els semàfors... També proposem ampliar els horaris nocturns dels autobusos comunals i fer un minibús urbà diürn entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per anar a l’Hospital.

Pel que fa a política social, proposeu un banc del temps.
Sí, es tractaria de comprar i vendre temps, i el posaríem a disposició de les persones que ho necessiten, perquè hi ha moltes persones que tenen la voluntat d’oferir el seu temps. Pel que fa a la igualtat, ens agradaria fer un pla local per la igualtat, per fomentar-la, i també he de dir que creiem molt en la conciliació.

Pel que fa als serveis que s’ofereixen, ¿creieu que cal revisar-ne els preus?
Intentarem mantenir els preus i, com a molt, els incrementarem amb l’índex de preus al consum. És important mantenir els preus públics i la cartera de serveis, no anar mai a la baixa. De cara al jovent, per exemple, el que volem és reforçar la figura de l’educador de carrer, per ser proactius en les situacions de risc. També ens agradaria tenir la nostra pròpia borsa de treball, tot i que caldrà avaluar certs aspectes, com que no es dupliquin serveis.

Pel que fa a cultura, que ja ha esmentat, ¿quines són les propostes?
Promocionar, sobretot, els artistes de casa. Recuperarem els locals d’assaig, promourem el consell de cultura popular per promocionar la cultura tradicional, la popular. Entenem la cultura com a eix vertebrador de la convivència i fins i tot pot servir per estimular l’activitat econòmica. També volem que associacions com la Casa de Galícia o la de Portugal hi participin de manera activa.

També parleu de participació ciutadana. ¿Com la voleu vertebrar?
Això tindrà la traducció política en la figura del conseller de barri, que s’encarregarà de la gestió de les qüestions que li facin arribar els ciutadans. El nostre tarannà és estar amb la gent. Quant al desenvolupament urbanístic, també volem aconseguir aquesta participació ciutadana. També els farem participar en l’elaboració dels pressupostos i en la gestió del Comú serem molt transparents.

¿Teniu previst posar sobre la taula la necessitat que el Govern reconegui la capitalitat d’An­dorra la Vella?
Lluitarem per la capitalitat d’una manera eficient, fent una gestió eficient. Si reivindiquem la capitalitat és per qüestions de promoció econòmica, turística. El que creiem és que hem de treballar braç a braç amb Escaldes-Engordany i el Govern.

En qüestions de medi ambient, ¿quines propostes cal tirar endavant?
Volem promocionar i millorar l’anella verda i fer neteges periòdiques dels rius. De fet, volem tenir una parròquia tan neta com sigui possible. També caldria tirar endavant un pla de millora dels edificis, mirant d’afavorir la rehabilitació. També volem potenciar, conjuntament amb FEDA, l’estalvi d’energia i les energies renovables.

També teniu propostes en matèria d’esport, especialment relacionades amb l’esport amateur...
Continuarem potenciant les escoles esportives i farem convenis amb les escoles per a l’aprofitament d’infraestructures.