La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, lamenta que des de diversos sectors s’hagi responsabilitzat els comuns del problema de l’habitatge. Critica que se’ls presenti com “els dolents de la pel·lícula” quan “no ho som, tot al contrari”. Així, assenyala que les immobiliàries coneixen els preus a què es lloguen els pisos i que FEDA sap més bé que els comuns quants pisos estan buits al país. A més, remarca que si realment es volen dades fidedignes es pot anar pis per pis. “Quan portem parlant d’això? Dos anys?”, va deplorar.
La cònsol major de la capital va recordar que els comuns només tenen les dades corresponents a l’impost d’inquilinat. Aquesta informació, però, s’ha de tractar per evitar que es produeixi cap incompliment de la Llei de protecció de dades i el dret a la intimitat. Diu que els departaments del Comú d’Andorra la Vella ja tenen l’ordre de fer-ho, però afegeix que això porta el seu temps.
En tot cas, Marsol considera que aquesta no ha de ser la solució al problema de l’habitatge i aposta per fer actuacions “d’un altre nivell”. En aquest sentit, la cònsol major d’Andorra la Vella creu que una opció seria “buscar una manera de col·laborar amb els particulars i oferir un tipus d’habitatge a nivell reglat”. El procés seria el següent: l’administració fa un contracte amb un particular al qual li lloga un pis a 400 euros en comptes de 600 euros. Pel privat, l’avantatge és que té la garantia que cobrarà sempre i, a més, quan marxi l’inquilí l’administració li deixarà l’habitatge net i pintat. Marsol es va mostrar segura que un volum important de propietaris acceptarien aquestes garanties. “Potser que comencem a parlar d’això i deixem de donar voltes si la culpa és dels comuns perquè no donen dades”, va concloure.
Marsol va defensar el paper de les corporacions comunals també en aquesta matèria. Així va recordar que els privats que fan habitatge destinat a lloguer disposen d’unes exoneracions “importantíssimes” respecte de les promocions destinades a venda. “Tenen totes les facilitats i els comuns estem disposats a parlar de més facilitats”, va exposar. A més va destacar que el Comú d’Andorra la Vella, concretament, té els 80 pisos de Jovial destinats als joves i els 15 de l’hostal Calones per a la gent gran. També va indicar que la corporació està disposada a cedir terreny al Govern perquè hi faci pisos de lloguer. Aquesta qüestió ja s’ha començat a tractar amb l’executiu tot i que no s’està negociant cap parcel·la en concret. Marsol va dir que una solució seria fer-ho de forma “mixta” amb el Govern o bé cedint-li el dret de superfície. En breu espera disposar de notícies.