Introduir la jubilació anticipada per als treballadors del Comú d’Andorra la Vella és una reivindiació que fa anys que el Sindicat de Treballadors del Comú (Sitca) posa sobre la taula però que de moment no s’ha pogut concretar. La fórmula la van tornar a reclamar els consellers de la minoria comunal del PS a la capital, en el marc del darrer Consell de Comú. En el ple es va aprovar per unanimitat una modificació de l’ordinació de Funció Pública per adaptar-la a la llei de l’administració general, però la consellera socialdemòcrata, Dolors Carmona, va recordar alguns dels temes “recurrents” que encara estan pendents, com ara la jubilació anticipada. “Sabem que està sobre la taula, però no tenim més informació i és important poder-ho abordar”, va exposar Carmona, que va afegir que si els canvis fets en l’ordinació són privisonals en espera que el Govern també concreti la nova modificació de la Llei de Funció Pública, “demanem el compromís que quan el tema es torni a obrir, hi hagi, si més no, la voluntat d’abordar-lo”.
La cònsol major, Conxita Marsol, va admetre que “hi hem pensat, hi donem voltes però no és fàcil”. Tenint en compte el volum de treballadors que té la corporació, uns 500, va explicar que es tractria “d’imports molt importants”, per la qual cosa advocar per “ser molt responsable, tocar de peus a terra i veure fins on podem anar”. Deixant clar, això sí, que “la voluntat és intentar fer-ho, amb la intenció de premiar qui fa molts anys que treballa i que tingui una determinada edat”.
Marsol va insistir que el seu compromís sempre ha estat “parlar-ho” i va assegurar que és una qüstió que s’ha tractat amb el sindicat. “Els vaig dir que no ho hem descartat, que és complicat però que no hi renunciem”. Ara bé, “està costant trobar la fórmula”, i va explicar que hi troben “alguna dificultat sobretot de cara al futur”.
Entre els canvis més destacats de l’ordinació de Funció Pública hi ha el fet que el comitè tècnic de selecció de personal passa a estar format només per personal tècnic (els membres del sindicat només tenen qualitat d’observadors), es garanteix la igualtat d’oportunitats reservant places per a persones amb diversitat funcional, es mantenen els triennis i s’incorporen els drets sindicals i la regulació de la seguretat i salut en el treball.
Des de la minoria es va qüestionar el fet que es perdi la denominació de funcionari i s’utilitzi treballador públic indefinit perquè “preocupa una part important del col·lectiu”. Des de la majoria es va recordar que el canvi ve motivat per la modificació de la llei de la Funció Pública que reserva el nom de funcionari només per als cossos especials i que en tot cas els drets d’aquests treballadors es mantenen intactes. Tot i així, Marsol va explicar que si s’acava recuperant el terme funcionari en la llei, la corporació no té cap problema a tornar a utiltizar aquesta denominació.