La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va remarcar ahir que la decisió sobre la gestió de l’acompliment (GAdA) “depèn totalment de la justícia”. D’aquesta manera es va referir a la tardança de la Batllia en emetre l’aute sobre aquest cas. Exposa que “el Comú no pot fer-hi res” i que “és una qüestió independent de les nostres mans”. Així mateix, va afegir que la corporació “no actuarà sense una ordre de la justícia”, al mateix temps que va recordar que “la justícia és un poder completament separat del nostre”.

Marsol va apuntar que és possible que el Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) s’hagi adreçat a la Batllia i que això podria fer “que la cosa es desperti una mica”. Comprèn que el retard en aquest aute neguitegi el Sitca i afirma que, segons digui la Batllia, el Comú actuarà, perquè “no podem fer una cosa que no sigui legal o que no estigui validada per un tribunal”. 

La cònsol major d’Andorra la Vella va reiterar que el que s’està esperant a hores d’ara és un aute de la Batllia sobre l’execució de la sentència del GAdA. Aquest ha de determinar si l’actuació que va fer l’anterior equip de govern a finals del mandat era executar la sentència o no. Marsol va recordar que si l’aute indica que la sentència ja es va executar “tindrem un problema” perquè “no hi haurà més vies” perquè els treballadors puguin percebre la part del GAdA dels anys 2008 i 2009 que no se’ls va abonar. En el cas que conclogui que la sentència no està executada, aleshores el Comú s’ha compromès a executar-la. La corporació desconeix el termini que pot trigar la Batllia a emetre aquest aute.

Cal recordar que la sentència indicava tan sols que la rebaixa del GAdA no podia ser aplicada de forma global a tots els treballadors, sinó que s’havia de fer de forma individualitzada. Davant d’això, el que va fer el Comú, en aquell moment encapçalat per Jordi Minguillón, va ser notificar a cada empleat la reducció que li corresponia. Davant d’aquest fet, el Comú de Conxita Marsol va anunciar que l’única via per recuperar aquells imports passava perquè els treballadors tornessin a portar el cas a la justícia i que fos el batlle qui decidís si estava o no executada la sentència o si l’execució era o no correcta.

És per aquest motiu que el sindicat de treballadors comunal va presentar a la Batllia un recurs d’“incident per mala execució de la sentència” per part de l’anterior corporació en què sol·licitava de nou que es fessin efectives les quantitats que es deuen a alguns treballadors i que se’ls restituís la nota anterior a la rebaixa del 10% que se’ls va aplicar de manera global. El Sitca va mostrar la seva preocupació recentment sobre el retard de la justícia en emetre aquest aute. Considera que el cas fa “mala olor” i, per això,  serà una de les qüestions que es tractaran en l’assemblea prevista per a avui, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.