L’excònsol major d’Andorra la Vella Conxita Marsol encapçalarà el ministeri de Presidència i es convertirà així en la número dos del Govern, mentre el fins ara president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, serà el nou síndic general. Si més no aquests van ser els dos únics aspectes que es van acordar ahir en la reunió dels consellers generals electes de Demòcrates i Ciutadans Compromesos, on també va ser present el parlamentari electe d’Acció, Marc Magallon, per preparar la sessió constitutiva del nou Consell General.
Així ho va confirmar a la sortida de la trobada el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, que es va felicitar del fet que la reunió va servir per constatar que “al final som tots plegats persones responsables, que fem passar l’interès del país i del projecte polític per davant de les preferències personals de cada moment, motiu pel qual no hi ha hagut cap necessitat de sotmetre aquesta qüestió a votació”. I és que per al càrrec de síndic únicament s’havien postulat Enseñat i Marsol i, segons va detallar Espot, l’excònsol, “després de valorar-ho tot en el seu conjunt”, va manifestar que “pot aportar més valor afegit formant part del Govern”, de manera que “per aclamació” es va considerar “presentar la candidatura de Carles Enseñat com a pròxim síndic general”.
Espot, que va revelar que Marsol “ha valorat que és una persona d’acció, molt executiva i que li agraden els reptes”, va confirmar l’excònsol com a “número dos del Govern, com a ministra de Presidència” però “no només això, sinó amb una cartera ministerial completa, complexa i rellevant”, fet que va valorar amb “gran satisfacció”. I en aquesta línia, el cap de Govern en funcions va voler deixar clar que Marsol per a ell “no és una rival, sinó que ha estat sempre una companya”, i va assegurar que “els bons caps de Govern s’han d’envoltar de persones que en sàpiguen igual o més que ells, i és el cas de la senyora Marsol”.
Un cop definit qui ocuparà el càrrec de síndic queda per determinar qui serà el subsíndic o la subsíndica i qui ocuparà la primera secretaria de Sindicatura, aspectes que no es van poder acordar perquè és una qüestió que “pot variar en funció de com evolucioni el pacte amb els Liberals i les converses que estem mantenint”, tal com va apuntar Espot, que va confirmar que una de les possibles candidates a subsíndica, “no l’única”, seria la parlamentària ordinenca Sandra Codina, que també podria fer el salt per “formar part del gabinet ministerial”.
“Hi ha un trencaclosques que s’ha d’acabar de decidir i tot queda supeditat a aquestes converses que els pròxims dies s’han de tenir amb Liberals per acabar de definir si al final tindran un o dos consellers o si al final també formaran part o no del Govern”, va insistir Espot, que va desvincular el nombre final de consellers que pugui acabar tenint Liberals de la seva presència o no al futur Govern.
I és que amb la confirmació de Marsol com a ministra queda clar que el liberal Víctor Pintos, primer suplent a la territorial de la capital, farà el salt al Consell General, on també podria accedir Marc Galabert, primer suplent de la territorial ordinenca, en el cas que Codina acabi formant part del gabinet ministerial. El que sí va considerar Espot, malgrat que és un tema que tampoc està tancat, és que Pintos s’hauria d’integrar al grup parlamentari demòcrata igual com ja ha anunciat que farà el parlamentari d’Acció, ja que “seria el més recomanable i el més productiu per a tots plegats”.
Quant a la presidència del grup parlamentari, tampoc hi ha a hores d’ara res decidit, ja que també dependrà de les converses pendents amb Liberals i dels moviments que es puguin produir amb el nomenament com a ministres o secretaris d’Estat de consellers electes. En aquesta línia, el cap de Govern en funcions va destacar que “cerquem sempre el millor perfil i hem de valorar si aquest es troba dins el consell constituent o ha de ser el d’una persona que acabi formant part del Consell General un cop alguns parlamentaris electes passin a formar part del Govern”.
Sí que, com a mínim fins al 5 de maig, quan haurien de quedar definits els presidents i presidents suplents dels grups parlamentaris, les funcions les assumirà el mateix Espot, que de fet és qui porta ja les converses amb la resta de grups.
Pel que fa a la configuració del futur executiu, el cap de Govern en funcions va assegurar que, tret de Marsol, “no hi ha res decidit”, i va insistir en la voluntat ja expressada dilluns de “buscar les millors persones” i “fugir de quotes de partit, coalicions i peatges” que amb una majoria absoluta “ningú entendria”. Així, Espot va refermar que anirà a “buscar les persones que estan més preparades i capacitades per assumir una determinada cartera ministerial”.
Segona secretaria
D’altra banda, i tot i que es tracta d’una qüestió que “cal acabar de valorar amb els grups”, Espot considera que “seria prou just i adequat” que la segona secretaria de Sindicatura fos ocupada per un conseller general de Concòrdia tenint en compte que és la formació que “té més representació parlamentària i més suport popular a les urnes després de Demòcrates”. Amb tot, el líder taronja va assegurar que si la candidatura per ocupar la segona secretaria fos d’alguna altra formació “no tindríem cap inconvenient a donar-hi suport i facilitar-ho”.